Pancarda ‘sıcak Hava’ Endişesi

Yaz aylarının son günlerini yaşayan çiftçi, susuzluktan sonra şimdi de aşırı sıcaklar nedeniyle şeker pancarında verim kaybıyla karşı karşıya. Polatlı genelinde 40 dereceyi bulan sıcaklardan dolayı pancardaki şeker oranında düşüş...

Yaz aylarının son günlerini yaşayan çiftçi, susuzluktan sonra şimdi de aşırı sıcaklar nedeniyle şeker pancarında verim kaybıyla karşı karşıya. Polatlı genelinde 40 dereceyi bulan sıcaklardan dolayı pancardaki şeker oranında düşüş bekleniyor.

Ankara Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Muhittin Bıyıkoğlu, pancar bitkisinin 33 derece sıcaklıktan sonra ters çalıştığını söyledi. Bıyıkoğlu, günümüzde sıcaklıkların 40 derece civarlarında seyrettiğini dolayısıyla pancardaki şeker oranında kayıp yaşanacağını belirtti. Bıyıkoğlu, “Yani içindeki şekeri üretme yerine tersine döndürür. Sıcaklıklar 36-37-38 noktasında. Dolayısıyla buda pancardaki şeker oranında düşüklüğe neden olacaktır. Geceleri de sıcak gidiyor. Meteorolojik şartlardan dolayı şeker oranından kuraklıktan dolayı verimde büyük bir kayba uğrayacağız.” dedi.

Sakarya nehrinde suyun kesilmesinden dolayı pancar üreticisini zor günler beklediğini vurgulayan Muhittin Bıyıkoğlu, “Meteoroloji verilerine göre her 8 yılda bir yağışlar Türkiye ortalaması tavan yapmakta. Maalesef 2007-2008 kuraklığından sonra bu yıl 2014 ve 2015 yılında yine riskli bir yıl olacak. Çiftçilerimiz bu konuda dikkatli olması gerekiyor. Porsuk çayımızdan sulama yapan 4-5 köyümüz 15-20 gün kadar susuz kaldı. Ama Sakarya nehrinde çok ciddi bir sıkıntımız var. Su maalesef yetmiyor. Beyliköprü, Kıranharmanı, Yassıhöyük, Karacaahmet ve Yeni Köseler köylerimizde yeşil mahsullerde pancar, buğdayda soğanda, bostanda çok ciddi sıkıntılar var. Tabi ki bu verime de etkileyecektir.” diye konuştu.

Bu yıl Polatlı’ya 300 bin ton pancar kotası ayrıldığını hatırlatan Bıyıkoğlu, çiftçinin meteorolojik ve kuraklık şartlarından dolayı bu kotayı doldurmakta sıkıntı çekeceklerini ifade etti. Bıyıkoğlu, “Kotayı doldurmak sıkıntı. Şimdiden Türkiye Şeker Fabrikaları nezdinde girişimlere başladık. Kota cezası uygulanmaması için gerekli çalışmalar yapılacak. Biz istiyoruz ki gerçekten hakikatten bu kuraklıktan zarar görmüş çiftçilerimiz faydalansın. Çünkü arada bu işin ticaretini yapanlarda var.” şeklinde konuştu.

'PANCAR ÇİFTÇİNİN SİGORTASI'

Pancarın çiftçinin sigortası olduğunu anlatan Bıyıkoğlu, çiftçiye pancardan vazgeçmemesini önerdi. Bıyıkoğlu, çiftçinin bir müddet pancardan uzak kalarak soğana yöneldiğini ama tekrar pancara dönüş yaptığını sözlerine ekledi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri