Pancar üreticisinin sorunlarını ilettik

Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Dernek (KONPADER) yönetimi Tarım ve Orman Bakanlığı Şeker Üretim Daire Başkanlığını ziyaret ederek önemli bir görüşme gerçekleştirdi.

Ankara’da gerçekleşen toplantı Tarım ve Orman Bakanlığı Şeker Üretim Daire Başkan’ı Dr. Mehmet Hasdemir’le yapılan görüşme üzerine yapıldı. Toplantıya Şeker Üretim ve Planlama Daire Başkanı Nuh Kaygısız ve Şeker İzleme, Denetim ve Koordinasyon Daire Başkanı Müfit Şimşek ile Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Dernek (KONPADER) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bestil, Genel Muhasip Mehmet İnan ve Yönetim Kurulu Üyesi Fehmi Koçak katıldı.

ŞEKER PANCARI STRATEJİK BİR ÜRÜN

KONPADER Başkanı Ahmet Bestil, Konya’da 2’si Pancar Ekicisi Kooperatifine ve 2’si de Türkşeker (Kamu) olmak üzere 4 adet şeker fabrikası olduğu ve bu fabrikaların şeker üretiminde önemli bir paya sahip olduğunu söyledi. Konya’nın Türkiye’nin en önemli pancar üreticisi bir şehir olduğunu kaydeden Bestil, “Ülkemizin şeker ihtiyacının yaklaşık yüzde 30‘nun bu fabrikalarda cefakar ve özverili Konya Pancar çiftçisinin ürettikleri pancar ile karşılandığını belirttik. İmkan verilmesi halinde Konya olarak üretimin yüzde 40’ının rahatlıkla karşılayabileceğimizi de dile getirdik. Konya Şeker Fabrikası A.Ş.'nin 10-15 yıldır hiç artırılmayan kotasının bu yıl olmaz ise gelecek yıl mutlaka artırılmasını talep ettik. Şeker pancarı stratejik bir ürün olduğu için ekiminden şeker fabrikasına teslim edilmesine kadar birçok sorunların yaşandığını, ayrıca sadece bir tarım ürünü değil şekerin yanında farklı kullanım alanı, sanayi ürünü olması, etki alanı, etki katsayısı ve oluşturduğu ekonomik getirileri ile birçok tarım ürünü ile mukayese edilemeyecek kadar önemli bir bitki olduğunu belirttik. Konya pancar üreticilerinin sorunlarının ele alındığı toplantıda özellikle pancarın Tarımsal Desteleme Programına Şeker Pancarı bitkisi olarak listeye alınması ve destek miktarının yeterli olacak miktarda olması, 2020-2021 Pancar kampanyası ve sonraki yıllar için Pancar Kotaları, NBŞ kotaları, Elektrik maliyetlerinin çok yüksek olması,

Pancardan uygulanan fire sorunu, bedelsiz pancar posasi (Küspe) sorunu, Şeker borsasının önüne geçilmesi, pancar taban fiyatlarının erken açıklanması, Konya havzasına dış havzalardan su getirilmesi gibi ve birçok konuda çiftçimizin sorunlarını ana başlıklar altında ele alındı. Yukarıda ana başlıklar altında belirttiğimiz pancar üreticisinin sorunlarının çözüm noktasında başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Tarım ve Orman Bakanımız Dr. Ekrem Pakdemirli ile misafirperverliklerinden dolayı Şeker Üretim Daire Başkanı Dr. Mehmet Hasdemir, Şeker Üretim ve Planlama Daire Başkanı Nuh Kaygısız ile Şeker İzleme Denetim ve Koordinasyon Daire Başkanı Müfit Şimşek’e ve mesai arkadaşlarına KONPADER olarak çiftçilerimiz adına teşekkür ediyor bu diyalogun sürdürülmesini bekliyoruz“ dedi.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri