Pancar üreticisi fiyattan memnun olmak istiyor

Türkiye genelinde en fazla şeker pancarı üretiminin yapıldığı il ünvanını taşıyan Konya'da üreticiler 2023 taban fiyatının açıklanmasını bekliyor.


Üreticiler, 2 bin 200 liradan aşağı açıklanacak bir fiyatın kendilerini memnun etmeyeceğini, şehirde pancar üretiminin de azalacağını söylüyor

Tarımsal üretimin başkenti Konya'da üreticiler; pancar taban fiyatının açıklanmasını dört gözle bekliyor. Geçtiğimiz yıl bu vakitlerde açıklanan fiyatın, bu yıl hala gündeme getirilmemiş olması da çiftçinin merakını artırdı. Konya çiftçisi, 2023 yılı pancar taban fiyatının en az 2 bin 200 ile 2 bin 700 TL arasında olmasını istiyor. Şeker pancarı alım fiyatı, geçen yıl yüzde 245 artışla, bin 400 TL olmuştu.

HER ÜRÜNE VAR ANCAK PANCARA DESTEK YOK

Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil, pancar taban fiyatının açıklanmadığını, açıklamanın geciktiğini aktardı. “Geçen yıl böyle olmamıştı” diyen Başkan Bestil, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ne olacağından da haberimiz yok. Biz, 2023 yılı pancar taban fiyatının en az 2 bin 700 lira olmasını bekliyoruz. 14 Mayıs'ta mazot 18 liraydı, şimdi 42 lira. Mısır, arpa, buğday gibi birçok ürüne prim desteği var, pancara yok. Pancar üreticileri üvey evlat mı? Bu muameleye gerek yok. Gübre ve mazot desteği dediler. Yüzde 20 artmış. Gübre ve mazot desteğinin yükseltilmesi gerekiyor.”

ÇOK BİR ŞEY İSTEMİYORUZ, MALİYETİ KURTARALIM YETER

Cihanbeyli Ziraat Odası Başkanı Veysel Akbulut, mısırda yaşanan sıkıntının pancarda yaşanmaması gerektiğine dikkat çekti. Akbulut, girdi maliyetlerinin çok yükseldiğine vurgu yaparak, “Mazottaki fiyat artışı yüzde 100'ü geçti. Gübre ve elektrik giderleri arttı” dedi. Pancar taban fiyatının en az 2 bin 200 lira olarak açıklanması gerektiğini dile getiren Başkan Akbulut, “Çok bir şey istemiyoruz. Çiftçinin maliyetini kurtaracak fiyat bu. Pancar, ilçemiz için de çok önemli bir bitki. Üreticiyi üretimden soğutmamak gerekir. Eğer bu fiyatın altında bir fiyat açıklanırsa, çiftçi ezilmiş olur. Mısırda yaşanan sıkıntı, pancarda yaşanmamalı. İlçemizde yaklaşık 1 milyon 100 bin toh pancar ekimi var. Cihanbeyli olarak, Konya'da pancar üretiminde büyük bir boşluğu dolduruyoruz” şeklinde konuştu.

ERKOYUNCU: MISIRDA YAŞANAN SORUN PANCARDA YAŞANMAZ

Geçtiğimiz günlerde basınla bir araya gelen PANKOBİRLİK Genel Başkanı Ramazan Erkoyuncu da pancar taban fiyatının bin 800, bin 900 TL olarak açıklanacağını öngördüğünü söyledi. Erkoyuncu, mısırda yaşanan mağduriyetin pancarda yaşanmayacağının sinyalini vermişti.

KONYA ÇİFTÇİSİ KOTADA GERİYE DÜŞÜLDÜĞÜ İÇİN KIZGINDI!

Kayseri Şeker Fabrikası, ilk kez bu yıl Konya'dan daha fazla şeker pancarı işleyecek. Şeker kotasında Türkiye'de hep lider olan Konya Şeker, bu ünvanını Kayseri Şeker Fabrikası'na kaptırdı. Konya çiftçisi ise “Biz, bunları hak etmedik” dedi. 2024 yılı şeker kotaları açıklandı. 2023-2024 pazarlama yılı ülke toplam A kotası 2 milyon 910 bin ton olarak belirlendi. Pancar şekeri A kotası 2 milyon 837 bin ton, B kotası ise pancar şekeri A kotasının yüzde yüzde 5'i olarak 141 bin 863 ton olarak belirlendi. Üretimin lideri olarak bilinen Konya Şeker, ilk kez Kayseri Şeker Fabrikası'nın gerisine düştü. Bu yıl, Kayseri Şeker Fabrikası, Konya Şeker'den daha fazla şeker pancarı işleyecek. Konya Şeker'in kotasının geçen yıla oranla artmasına rağmen, Kayseri Şeker'den daha az şeker pancarı işleyecek olması Konya çiftçisini de üzdü. Çiftçi, açıklanacak taban fiyatın beklentinin altında kalması durumunda yeni bir üzüntü yaşayacağını, bu duruma düşmek istemediklerini söyledi.

EMRE ÖZGÜL

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri