Pancar üreticisi alım fiyatının açıklanmasını istiyor! Beklenti 2 bin 850 TL

Türkiye’nin bazı bölgelerinde pancar alım kampanyası başlatılmasına rağmen fiyatlar açıklanmadı. Pancar üretimi yapan çiftçiler üreticiyi tatmin edecek bir fiyatın açıklanmasını talep ediyor

Türkiye’nin bazı şehirlerinde şeker pancar hasadının açıklanmasına rağmen alım fiyatları hâlâ açıklanmadı. Şeker pancarı üretiminde dünyada beşinci sırada bulunan Türkiye’de 90 binin üzerinde üretim yapan çiftçi var. Türkşeker, 2023 şeker pancarı alım fiyatını ton başına bin 855 TL olarak açıklamıştı. 2024 yılı alım fiyatları ise hala açıklanmadı. Çiftçiler pancar alım fiyatlarına en aşağı yüzde 40 civarında zam bekliyor. Konya Ovası’nda pancar hasadına hazırlık yapan çiftçiler ise alım fiyatının bir an önce açıklanmasını istiyor. Malatya’da Türk Şeker Alım Kampanyasını 4 Eylül tarihinde başlattı. Başka şehirlerde de alım kampanyaları başladı. Pancar hasadının başlamasının üzerinden 2 hafta geçmesine rağmen hala alım fiyatlarının açıklanmaması üreticiyi tedirgin ediyor. 2023 ve 2024 yıllarında artan girdi masraflarının altında ezilen pancar çiftçisi bu yıl üreticiyi tatmin edecek bir alım fiyatı bekliyor.

GİRDİ MASRAFLARI ÜRETİCİYİ ZORLADI

Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Ekicileri Derneği (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil, Konya Ovası’nda pancar hasadı için hazırlıkların başladığına dikkat çekerek, hükümetin bir an önce alım fiyatlarını açıklaması gerektiğini söyledi. Geçen yıl pancar alım fiyatlarının beklentilerinin altında kaldığını hatırlatan Bestil, “Bu yıl Türk çiftçisi buğdayda büyük zarar etti. Mazot, gübre ve elektrik masraflarının altından hala kalkamadık. Pancara iyi fiyat verilirse Türk çiftçisinin yüzünü güldürecektir. En azından 2024 yılında ettiğimiz zararı pancarla kapatmak istiyoruz. Çiftçimiz bu yıl gerçekten kuraklık ve artan girdi maliyetleri yüzünden zor günler geçirdi. Şeker pancarında üretimin devamlılığının sağlanması için pancara üreticiyi tatmin edecek bir fiyatın verilmesi gerekiyor” dedi.

ÇİFTÇİ TON BAŞINA 2 BİN 850 TL BEKLİYOR

Çiftçinin pancar taban fiyatında beklentisini de açıklayan Bestil, şunları söyledi: “Türk çiftçisinin pancar fiyatında fiyat beklentisini ton başına 2 bin 850 TL’dir. Artı prim desteği bekliyoruz. Fiyatlar bir an önce açıklanmalı ve bu belirsizlik bitmelidir. 2022 yılında Nisan ayında açıklanmıştı. Geçen yıl ise Ekim ayında açıklanmıştı. Düşük fiyat verilince Türk Şeker’in sitesinde açıklanmıştı Fiyatların geç açıklanması üreticinin ekim takvimini de zora sokuyor. Bu yıl işçilik masrafı, elektrik fiyatları sürekli arttı. Elektriğe bu yıl yüzde 40 zam geldi. Gübre ve ilaç fiyatları sürekli zamlandı. Verimde düşüş beklemiyoruz. Konya Şeker’in 4 milyon ton, Türk Şeker’in 2,5 milyon ton kotası var. Bu yıl alımlarda bir sorun yaşanacağını düşünmüyoruz. Fabrikalardan beklentimiz C kotalarını A kotasından belirlesinler. Zaten çiftçilerimiz bu yıl buğdaydan kazanamadı. Buğdayda hem verim düşüktü hem de fiyatlar düşüktü. Buğdaydan ettiği zararı pancardan çıkarsınlar. Pancarın C kotasının A kotasından ödenmesini istiyoruz. Bu da çiftçiye moral ve üretime destek olur. Yetkililerin bu talebimizi dikkate almasını istiyoruz.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri