Pancar tarımı tehlikede

Çiftçilerle buluşan Recep Konuk: Bir yanda pancar tarımını yok etmek isteyenler, öte yanda ise doğal pancar şekerinin yerine sentetik tatlandırıcıları ülkemize sokmak isteyenler var

Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, Konya Şeker’in gerçekleştirdiği çiftçi bilgilendirme toplantılarına katılarak üreticilerle istişarede bulundu. Konuk, ülke tarımının sürdürülebilirliğini devam ettirmek için yapılan yatırımları anlattı ve bu yatırımların niçin yapıldığının çok iyi anlaşılması gerektiğini vurguladı. Konya Şeker’in bir yandan yatırım yaptığını, öte taraftan da üreticileri desteklediğini kaydeden Pankobirlik Genel Başkanı ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, asıl mücadeleyi halk arasında NBŞ olarak bilinen nişasta bazlı şekerlere ve sentetik tatlandırıcılara karşı verdiklerini söyledi. Konuk, şunları söyledi: “Bugün ülkemizde pancar tarımı ciddi anlamda tehlikeyle karşı karşıyadır. Bir yanda pancar tarımını yok etmek isteyenler, öte yanda ise doğal pancar şekerinin yerine sentetik tatlandırıcıları ülkemize sokmak isteyenler vardır. Biz bunlarla sizin adınıza mücadele veriyoruz. Pancar şekeri pazarını korumazsak, gıda sanayinin ihtiyaç duyduğu ürünleri üretmezsek ne sizler üretim yapabilirsiniz, ne de ürettiğiniz ürünler değer bulur. Biz bu tehlikenin farkında olduğumuz için sıvı şekeri ürettik. Bizim yaptığımız yatırım sayesinde pancar şekeri pazarı büyüdü. Dolayısıyla bu yatırımla şeker pancarı üretimi de garanti altına alındı. Biz bunu yapmadığımız takdirde, yani kendi pazarımızı korumak veya genişletmek için çaba harcamadığımız takdirde, hem tarımımızın, hem de sanayimizin ciddi yaralar alacağını biliyorduk. Ağaçlandırmadan, damla sulamaya, parmak patatesten şekerli mamullere, biyoetanolden yem üretimine yaptığımız her yatırımın temel amacı tarımsal üretimin sürdürülebilmesi içindir. Tarımsal üretimin değerlendirileceği yatırımlar yapılmazsa yani tarım sanayi entegrasyonu sağlanmazsa siz tarlada ne kadar emek sarf ederseniz edin bir gün üretemeyecek hale gelirsiniz. Ya da en azından ürettiğinizin karşılığını alamazsınız. Bu yüzden hem tarıma sahip çıkmak, hem de üretimin devam etmesini sağlamak herkesin görevi olmakla birlikte asıl itibarıyla bizim göstereceğimiz çaba ve stratejik yaklaşım tarımın geleceğini belirleyecektir.”

Konuk, Konya Şeker bünyesinde yeralan sıvı şeker, etanol, sert şekerleme, çikolata, yem, şekerli mamüller, hayvan kreşi gibi yatırımlarla birlikte ilçelerimizde bulunan damlama sulama, tohum işleme ve parmak patates fabrikalarını yapmalarının temel nedeninin üreticilerin daha fazla üretim yapmalarına imkan sağlamak olduğunu bir kez daha vurguladı.

BABALAR “KONTÖRSÜZ” KALMASIN

Recep Konuk, bu krizden en çok fakir fukaranın etkilendiğini söyledi. Konuk, kendisini çok etkileyen ve gittiği her yerde de anlattığını söylediği acı ama gerçek bir olayı şöyle dile getirdi: “Vatani görevini yapan bir askerimiz evlerini arayarak telefona çıkan ablasına, ‘abla, babam beni arasın’ demiş ve telefonu kapatmış. Babası “tamam” demiş ama aradan geçen zaman içinde oğlunu arayamamış. Derken, bir hafta sonra askerin şehit haberi gelmiş. Baba, oğlunun tabutu başında “Oğlum, ölmeden bir sesini duyamadım. Kontörüm yoktu o yüzden arayamadım seni yavrum, affet beni…” diye ağlıyordu. Kontör olmadığı için şehadete uğurladığı oğluyla konuşamayan bu baba, Aydınlı bir çiftçiydi. ”

Bu olaydan çok etkilendiğini söyleyen Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, “Bizim asıl amacımız ülkemizde böyle acı olayların yaşanmamasıdır. Babaların kontörsüz kalmasını önlemektir. Çalışıp, üretip hala kontöre muhtaç babaların olması bu ülkenin ayıbıdır. Bu yüzden de çok çalışmalıyız, üretmeliyiz ve kimseye muhtaç olmadan yaşamalıyız. Biz, işte bu yüzden Konya Şeker olarak tarımsal sanayi yatırımlarına ağırlık veriyoruz ve bu yüzden tarıma önem veriyoruz” dedi. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri