Pancar makineleri göreve hazır

Pancar sezonunun başlamasıyla pancar söküm makineleri de hazırlandı.
BAKIMI UZMANINA YAPTIRINKonya’da son yıllarda pancar söküm makinelerinin büyük oranda arttığını ifade eden Özmenoğlu Pancar Makineleri Servisi sahibi İbrahim Özmen, her yıl bu aylarda işlerinin arttığını söyledi. Özmen, pancar makinelerinin bakımlarının iyi yapılmasının çiftçi için büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, “Bakımları iyi yapılan makinelerin verimi daha iyi olur. Pancarda en önemli konu pancarların zamanında sökülerek fabrikaya teslim edilmesidir. Bunun içinde söküm makineleri mutlaka yüksek verimde çalışmalı. Makinelerin verimli olması içinde bakımlarının mutlaka en ince ayrıntısına kadar konusunda uzman olan kişiler tarafından yaptırılmalı” dedi.
HER YIL BAKIMLARI YAPILMALI
1965 yılından bu güne kadar bu alanda hizmet verdiğini de belirten İbrahim Özmen, “Pancar söküm makinelerinin en önemli ayrıntıları hidrolik sistemlerinin en iyi şekilde gözden geçirilmesidir. Bunun yanı sıra bıçaklarının bakımı, yürüyen aksamlarının arızalarının giderilmesi, motor aksamının bakımının yapılması yakıt tasarrufunda büyük rol oynayacağı gibi sökümde de verimi artıracaktır. Bunun için pancar söküm makinelerinin bakımları her yıl düzenli olarak yapılmalı” diye konuştu.
İTALYA’DAN ÇUMRA’YA
Pancar makinelerinin son yıllarda sayısının arttığını da belirten Özmen, “Bu makineler 2. El olarak İtalya’dan geliyor. Yeni makinelerin fiyatları 180 bin ile 350 bin Euro arasında değişiyor. İkinci el fiyatları ise 50 bin ile 80 bin Euro arasında. Konyalı pancar üreticisi de ikinci el makineleri tercih ediyor. İtalya’da satılan makinelerin yüzde 80’ni Türkiye’ye geliyor. Türkiye’de bulunan makinelerin yüzde 80’i Konya’ya, Konya’ya gelen makinelerin yüzde 80’i Çumra ve yöresine gidiyor.” dedi.
MAKİNE VERİMİ ARTIRIYOR
Altınekin İlçesi Sarnıç Köyü’nde pancar üretimi yapan Himmet Sarıbaş ise kendisine ait pancar söküm makinesinin bakımını her yıl düzenli olarak yaptırdığını ifade ederek, “Makinenin hidrolik aksamları, filtre tertibatları ve diğer tüm bölümlerinin bakımlarını düzenli olarak yaptırırım. Her yıl bakamı yapılan makinelerin verimi daha yüksek oluyor. Ayrıca ben makineyi sadece kendi ürünümde kullanmıyorum. Kendi köyümüzün ve çevre köylerin pancarlarının sökümüne de gidiyorum. Bunun için makinenin bakımı mutlaka en iyi şekilde yapılmalı” dedi.
KONYA BU ALANDA LİDER
Merzifonda’dan Konya’ya pancar söküm makinesi almaya geldiğini söyleyen Hamdullah Ekim ise Konya’nın pancar söküm makinesi kullanımında Türkiye’de önder olduğunu ifade ederek, “Konya bu alanda kendisini geliştirdi. Bizlerde bu nedenle Konya’ya makine almaya geldik ve istediğimiz özelliklerde ve bütçemize uygun makineyi aldık. Pancar söküm makinesini kullanmak artık şart oldu. Çünkü birçok ilde pancar sökümü için zaman yetmeyebiliyor. Bunun için mutlaka bu değişime Konya gibi diğer illerinde ayak uydurması lazım. Bizim önderliğimiz sayesinde Merzifonda pancar söküm makinesi almak ve çiftçilerin hizmetine sunmak bir sektör haline geldi. Talebin bu kadar fazla olması ilerde makine sayısının daha da artmasına neden olacak. Yetir ki devlet bize pancar üretimi konusunda gereken desteği ve kolaylığı göstersin. Bu kadar güzel gelişmenin ardından Türkiye kendi ihtiyacının yanı sıra birçok ülkenin de şeker ihtiyacını rahatlıkla karşılar. Hükümet artık dışardan glikoz veya şeker ithalatını yapmasın ve Türk çiftçisinin önünü açsın. Ülkemiz o zaman daha çok kalkınır” diye konuştu.
 ALİ SAİT ÖGE

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Merhaba Şehir Haberleri