Pancar fiyatında belirsizlik reva görüldü!

Kampanya döneminin başlamasına rağmen, şeker pancarı taban fiyatının henüz açıklanmamış olması çiftçinin aklını karıştırdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan açıklama ve müjde bekleyen çiftçiler, hayal kırıklığı yaşadı.

 

Şeker pancarında kampanya dönemi başladı. Pancar taban fiyatının tüm baskı ve taleplere rağmen açıklanmamış olması ise üreticiyi kaygılandırdı. Çiftçi, gözünü geçtiğimiz hafta bazı yatırımların toplu açılışını yapmak için Konya'ya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a dikerek, Cumhurbaşkanının taban fiyatıyla ilgili bir açıklama yapmasını bekledi. Beklenen olmadı. Geçtiğimiz yıl 1 Eylül'de pancar taban fiyatını Konya'da açıklayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Konya'ya bu gelişinde pancar taban fiyatıyla ilgili tek kelime etmedi. Fiyatın bir türlü açıklanmamasına anlam veremediğini dile getiren çiftçiler, endişeli olduklarını ifade etti.

PANCAR ÜRETİCİSİ MÜJDELİ HABER BEKLİYORDU

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Konya'ya gelmeden bir öncesinde pancar taban fiyatlarının açıklanması konusunda KONPADER olarak gazetelere beyanları olduğunu hatırlatan

, “Biz, doğrusu sayın Erdoğan'dan bir müjde bekliyorduk, beklediğimiz gibi olmadı” dedi. Geçen yıl Erdoğan'ın pancar taban fiyatı müjdesini Konya'dan verdiğini aktaran Başkan Bestil, “Geçen yıl 16 polar şeker pancarının taban fiyatı 300 TL, 20 polar ise 360 lira olarak açıklandı. Bu fiyat, üreticileri doğrusu mutlu etti. Fiyat artışıyla birlikte üretim ve verimde de bir artış oldu. Cumhurbaşkanımızın Konya'da üreticiler için yeni bir müjde vermesini bekliyorduk. Çiftçinin gözü kulağı pancar taban fiyatlarındaydı. Bu yılki fiyatlarla ilgili hiçbir açıklama yapılmadı. Doğrusu pancar üreticileri olarak bizler, hayal kırıklığı yaşadık” şeklinde konuştu.

Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil

ÇİFTÇİYE BELİRSİZLİK REVA GÖRÜLÜYOR!

“Üretim üssü Konya'da sayın Cumhurbaşkanı tarafından pancar taban fiyatının açıklanması çok güzel olurdu” diyen Başkan Bestil, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu ülke ürettikçe güçlenir. Üretmek için de çiftçinin para kazanması gerekir. Ağır girdi maliyetleri altında ezilen çiftçinin hakkıdır emek verdiği üründen para kazanmak. Bu sene 16 polar şeker pancarı için 390, 20 polar şeker pancarı için de 460 TL taban fiyatı istedik. Kampanya başladı, fiyatlar açıklanmadı. Pancar taban fiyatının bugüne kadar açıklanmamış olmasının geçerli bir sebebinin olması gerekir. Çiftçi, fiyat bekliyor. Üreticiler önünü göremiyor. Gelirinin giderinin hesabını yapamayan çiftçi, gerçekten çok zorlu günlerden geçiyor. Üreticinin önünü görememesi, aklının karışık olması, endişeli günler geçirmesi kimseye fayda sağlamaz. Sürekli söylüyoruz ama pandemi sürecinde şeker pancarının önemi gerçekten bir kez daha anlaşıldı. Çiftçinin üretime çok daha fazla teşvik edilmesi gerekir. Çiftçi, belirsizlik yaşamak istemiyor. Çiftçiye belirsizlik reva görülüyor. Üreticiler, bugün gelecek yılın üretim planlamasını yapması gerekirken, bu yılın taban fiyatı ne kadar olacak konusunu konuşuyor. Bunları aşmalıyız. Çiftçi, önünü görmek ve daha fazla üretmek istiyor. Taban fiyatı acilen açıklanmalıdır. Akıldaki soru işaretleri giderilmelidir.”

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (5)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri