Pancar çiftçisi fiyatı az buluyor

Maliyetlerindeki artışı gerekçe gösteren pancar çiftçisi, şeker pancarında taban fiyat olarak belirlenen 10.8 YKr'yi maliyetin altında görüyor.

Çumra Ziraat Odası Başkanı Süleyman Akbaş yaptığı açıklamada, çiftçinin son yıllarda yaşanan kuraklık nedeniyle yetiştirdiği diğer ürünlerden kar edemediğini, çiftçiyi ayakta tutan ürünün şeker pancarı olduğunu belirtti.
Ancak 2008 yılında elektrik, gübre ve mazot fiyatlarındaki artışın maliyetleri de önemli oranda artırdığını ifade eden Akbaş, ''Devlet bu yıl şeker pancarı alım fiyatını kilogramda 10.8 YKr olarak açıkladı. Bu rakam çiftçinin maliyetlerinin altında kaldı'' dedi.
Konya'daki şeker fabrikalarının da şeker pancarı alım fiyatlarını devletin verdiği fiyatın çok fazla üzerinde açıklayamayacağına vurgu yapan Akbaş, şunları kaydetti:
''Çiftçinin şeker pancarından kar edebilmesi için pancar alım fiyatının en az 13.5 YKr olması gerekiyor. Bunun altındaki fiyatta çiftçi zarar edecektir. Devletin açıkladığı pancar taban fiyatını artırması gerekiyor. Bu yıl ürettiği pancarı çiftçi zararına satacak olursa önümüzdeki yıllarda şeker pancarı üretecek çiftçi bulunamayacak. Bu durumun önüne geçilmesi için pancar taban fiyatı mutlaka yükseltilmelidir.''
Akbaş, bu fiyatlarla dekardan elde edilecek ancak 17 ton pancarın üstündeki ürünün çiftçiyi kara geçirebileceğini belirterek, ''Pancar çiftçisi zor durumda. Konyalı pancar ekicileri Konya Şeker Fabrikası'nın yıl boyunca verdiği avanslarla ayakta kalmaya çalıştı. Çiftçi, tutunduğu son dal olan pancardan da kar edemezse çok zor durumda kalacak'' dedi.
Pancar alım fiyatı yükseltilmediği takdirde üreticiyi kötü günler beklediğini dile getiren Akbaş, bu konuda bir an önce adım atılmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri