Pamuklu çubukları kulağınıza sokmayın

Mevlana Üniversitesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümünden Uzman Dr. Erkun Tuncer, kulağında delik olanların kulağına su kaçırmaması gerektiğini söyledi

Mevlana Üniversitesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümünden Uzman Dr. Erkun Tuncer, kulağında delik olanların kulağına su kaçırmaması gerektiğini söyledi. Pamuklu çubukları kulağa sokulmaması uyarısında bulunan Tuncer, “Kulak bakımı denildiğinde kulağın hastalıklardan, dış etmenlerden korunması ve temizliği anlaşılabilir. Kulak zarının işitmeye kazanç sağlama ve bir bariyer olarak kulağı koruma görevi vardır. Kulak zarı normal olan sağlıklı insanlarda koruma amacıyla özel bir bakıma gereklilik yoktur. Zar delik olduğunda banyo gibi kulağa su kaçması muhtemel durumlarda orta kulağı koruma gerekliliği gündeme gelir. Orta kulağı koruyan en önemli güç zarın kendisi olduğundan kulak zarındaki deliğin ameliyatla onarılması bu korumaya en değerli katkıyı sağlar. Kulak zarının onarımı için beklenilen sürede kulak koruma için en yaygın olarak vazelinli pamuk tampon kullanılır. Bu tamponda vazelin suyu geçirmemesi ile kulağı korurken,  pamuk vazelini kulağa takılıp çıkarılabilir bir tampon haline getirmek amacıyla kullanılır. Ayrıca dış kulak yolunun kalıbı alınarak kişiye özel kulak tamponları hazırlanabilir yada dış kulak yolunu tıkamak amacıyla hazırlanmış özel araçlar ve silikon tıkaçlar kullanılabilir” dedi.

PAMUKLU ÇUBUKLA KURULAMA YAPMAYIN

Pamuklu çubukların yada kulak kanalına sokulabilecek aletlerin kurulama amaçlı kullanılmasının sakıncalı olduğunu ifade eden Tuncer, “Dış kulak yolunu kurulamaya çalışmak bu bölümün cildine hasar verebilir. Bu aletler kulak kanalımızdaki kirin daha derine itilmesini sağlayabileceği gibi kulak zarımıza ve orta kulağımıza da zarar verebilir. Kulağınızda delik varsa kulağınıza su kaçırmayın. Pamuklu çubukları kulağınıza sokmayın” diye konuştu.

HABER MERKEZİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri