Pakistan'daki Yoksullar, Şehrin Göbeğinde Mağarada Yaşıyor (Özel)

Pakistan’ın Revalpindi şehrinde, 100’e yakın kişi mağaralarda hayat mücadelesi veriyor. Ülkenin başkenti İslamabad’a yaklaşık 15 kilometre uzaklıktaki şehirde, yoksulların yaşadığı dram yürek burkuyor. Demiryolu yapılacağı gerekçesi...

Pakistan’ın Revalpindi şehrinde, 100’e yakın kişi mağaralarda hayat mücadelesi veriyor.

Ülkenin başkenti İslamabad’a yaklaşık 15 kilometre uzaklıktaki şehirde, yoksulların yaşadığı dram yürek burkuyor. Demiryolu yapılacağı gerekçesi ile 1970'lerde evleri yıkılan yoksul halkın mağaralarda hayatını sürdürmeye çalışması, ülkedeki yoksul vatandaşların çaresizliğinin hangi boyutlara geldiğini gösterir nitelikte.

İmkansızlıklardan dolayı şehrin içinde bulunan tepeleri oyarak kendilerine odalar yapan vatandaşlar, geçimlerini mağara çevresinde bulunan tarlalara sebzeler ekerek sağlıyor. Mağaraların önüne koydukları taşları ocak olarak kullanan yoksul vatandaşlar, ısınma ihtiyacını ise odun ve tezek yakarak karşılıyor. Ayrıca elektrik bulunmayan mağaralarda aydınlatma, gaz lambaları ile yapılıyor.

Mağarada, 40 yıldır yaşamak zorunda kalan Ekber isimli Pakistanlı, yaşadığı zor hayatı şu cümlelerle özetliyor: "Barınağımızda elektrik imkanımız yok. Gaz lambası kullanıyoruz. Pazarlarda çalışarak geçimimizi sağlıyoruz, çok zor durumdayız. Bizler gariban insanlarız."

Mağaranın içine girildiğinde ise daha acı bir manzara ile karşı karşıya kalınıyor. Tavanı örümcek ağlarla kaplı odalarda yaşamaya çalışan yoksul vatandaşlar, birçok zorluk ile temin ettiği eski malzemeleri taştan yapılmış leğenlerde saklıyor. Mağara sakinleri, duvarları oyarak yaptığı bölmeleri de dolap olarak kullanıyor.

Bölgedeki gecekondular, 1970 yılında demir yolu yapılacağı gerekçesi ile yıkılmıştı. Evsiz kalan vatandaşların kimisi göçmeyi tercih ederken kimisi de evlerinin bulunduğu yerde, tepeleri oyarak barınma ihtiyacını gidermeye çalışmış. Zaman geçtikçe evsiz kalan insanların da aynı yola başvurduğu ve bölgede mağarada yaşayan vatandaşların sayısının yüze ulaştığı belirtiliyor.

Mağarada 13 yıldır yaşadığını aktaran Pakistanlı vatandaş, evleri yıkıldıktan sonra bir yere sığınmak için tepeleri oyduklarını söylüyor. Tezek yakarak ısınma ihtiyaçlarını karşıladıklarına dikkat çeken 20 yaşındaki bir diğer Pakistanlı ise, şehrin göbeğindeki bu mağaralarda doğduğunu ifade ediyor.

YAĞMUR YAĞDIĞINDA, ONLAR EVLERİNDEN KAÇIYOR

Olumsuz hava şartları ile karşılaşıldığında evlerine sığınanların aksine mağara sakinleri heyelan korkusu ile evlerini terk ediyor. Yağmurun bastırdığı anda barındığı mağaradan çıkıp cami bahçelerine sığındıklarını söyleyen sakinler, ancak bu şekilde önlem alabildiklerini dikkat çekiyor.

Mağarada yaşayan kadınlar, evlerine maddi katkıda bulunmak için civardaki evlere temizliğe gidiyor. Çocuklar ise eğitim imkanınından yoksun. Yıllardır yaşamlarını mağaralarda sürdürmeye çalışan ebeveynler de artık eğitimin çocuklarına bir şey kazandırmayacağına inanıyor.

Mağara sakinlerinin "modern" dünya ile bağlantılı olduğunu gösteren nadir unsurlardan biri ise oy kullanma hakları. Geçen sene yapılan seçimlerde, mağara sakinlerinin isimleri oy listesinde bulunuyordu.

Öte yandan 180 milyon nüfusunun yüzde 97'si Müslüman olan Pakistan'da, 100 milyon kişi yoksulluk sınırının altında yaşıyor. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri