Özünü kaybetmesin!

Mevlevilik geleneği ve sema ayinleri popüler kültüre kurban ediliyor.

 

Önlem alınsın

Sema gösterileri 5 yıldızlı otellerde, düğün salonlarında ve konserlerde bile gerçekleştirilir hale geldi. Doç. Dr. Ali Temizel, Mevlevilik kültürünün özünü kaybetmeden korunması gerektiğini söyledi

Alternatif Şeb-i Arus etkinliklerinin ve gelişigüzel sema ayinlerinin önüne bir türlü geçilemiyor. 5 yıldızlı otellerde, düğün salonlarında, restorantlarda ve çeşitli eğlence mekanlarında bile sema gösterileri yapılır hale geldi. Sema ayinleri son yıllarda özünden koparılarak, eğlence kültürünün bir parçası haline getiriliyor. Mevlevilik kültürünün en önemli unsuru olan sema ayini  popüler kültüre kurban ediliyor.

DEFOLU BİR İŞE DÖNÜŞTÜ

Sema ayininin semazenler tarafından Allah'ı; kalp, beden ve bütün vücuduyla zikretmek olduğunu söyleyen Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ali Temizel, tasavvufi bu ritüelin, defolu bir işe dönüştürüldüğünü belirtti. Hz. Mevlana'yı anlamaya çalışarak semanın dönülmesi gerektiğini vurgulayan Temizel, “Maneviyat yolu; bağlılık, muhabbet, hizmet, Allah’ın hatırlanması ve inziva gibi pek çok aşamayı içeriyor. Bunlar olmadığı takdirde, sırf gösteriş olsun diye yapılan sema törenlerini kabul etmek doğru olmaz. Sema ayinleri, özünü kaybetmeye başladı. Buna engel olmak için birtakım önlemler alındı. Semazenlerin yeterli donanıma sahip olması, sema kültürünün doğru aktarılması noktasında 2008 yılında bir genelge yayınlandı. Hz. Mevlana, Mevlevilik ve sema törenleri zaman içerisinde çok farklı coğrafyalara yayıldı. Böyle olunca her kesim, kendine göre yorumlamalara başladı. Bunu, kendi içimizde yapanlarda oldu” dedi.

SEMA SADECE DÖNMEK DEĞİL

Sema törenlerinin tasavvuf geleneği içinde yapılmasını öngören Temizel, semanın; aşk ile  harekete geçmek ve İnsan-ı Kamil'e doğru bir yöneliş olduğunu söyledi. “Mühim olan sadece dönmek değil, dönerken Allah’ı düşünmektir” diyen Temizel, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Aslınd sema dervişi cezbe getirmek için bir vesiledir. Dervişlerin dışında semaya katılmak isteyenler de olabilir. Bunda sıkıntı yok. Ama sema törenini göz önünde olmak ve para kazanmak için yapmak çok büyük bir saygısızlıktır. Her tarikatın zikir ederken kendilerine özgü bürhanları vardır. Mevleviliğin de bürhanı sema' dır. Gösterişten olabildiğince uzak kalınmalıdır.”

DEVLET ELİYLE YAPILMASI UYGUN DEĞİL

Konya dışındaki illerde yapılan etkinliklerin devlet eliyle yapılmasının uygun olmadığını kaydeden Temizel, "Hz. Mevlana'ya gönül vermiş insanlar, aslına uygun olarak bu etkinlikleri yapabilir. Biz bunda bir sakınca görmüyoruz. Fakat Şeb-i Arus etkinliklerinin, Konya dışında başka yerlerde devlet eliyle yapılmasını uygun bulmuyoruz. Bu işe gönül vermiş, Hz. Mevlana'ya gönül vermiş Mevlevilerin bu etkinlikleri yapması daha uygundur. Bu geleneği, pop sanatçıları ile ekleme yaparak icra etmek uygun değildir. Zamanında nasıl yapılıyorsa o şekilde yapılması gerekmektedir. Her ne olursa olsun, biz Konya olarak Şeb-i Arus törenlerinin Mevlevi kültürüne uygun bir şekilde yapılmasını istiyoruz" diye konuştu.

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri