Öztürk: Özlenen yargı sistemi inşa edilemedi!

Her Yerde Adalet Platformu Genel Başkanı Hukukçu Özkan Öztürk, “AK Parti iktidarı, 22 yıldır özlenen ve umut edilen yargı sistemini inşa edemedi. Yargıya güven sürekli düşüyor. Zihniyet değişimi şart” dedi

Yargı hizmetlerinin etkinliğinin artırılmasına yönelik düzenlemeler içeren 8. Yargı Paketi, TBMM Başkanlığına sunuldu. Emekli bayram ikramiyesinin 2 bin liradan 3 bin liraya yükseltilmesine ilişkin düzenleme 8. Yargı Paketi'nde yer aldı. Kamuoyunda 8. Yargı Paketi olarak da anılan Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 659 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu. Her Yerde Adalet Platformu (HYAP) Genel Başkanı Hukukçu Özkan Öztürk, 8. Yargı Paketi'ni eleştirdi. Öztürk, “Kalıcı ve köklü çözüm bu pakette de yok” dedi.

YARGIYA GÜVEN HER YIL GERİYE GİDİYOR!

22 yıldan bu yana Türkiye'nin aynı iktidar partisi tarafından yönetildiğine dikkat çeken Hukukçu Özkan Öztürk, “Ve maalesef 7'den 70'e toplum genelinde yargıya ve yargısal kararlara karşı toplumun bir güvesizliği söz konusu” diye konuştu. 22 yıllık AK Parti iktidarının özlenen ve umut edilen bir yargı sistemi inşa edemediğinin altını çizen Öztürk, “Dünya Adalet Projesi (WJP) tarafından 2012 yılından bu yana düzenli olarak yapılan çalışmalarda 140 ülke arasında ülke olarak maalesef sonlardayız. Ayrıca 38 OECD ülke arasında da 36. sırada. Yargıya güvende her yıl geriye gidişler söz konusu. 22 yılda 26 puanlık bir düşüş var. Siyasal iktidar yargı paketleri ile yargının sorunlarını çözeceği kanaatini bizlerde uyandırmaya çalışsa da fiili durum itibarı ile bunun mümkün olmadığını görebiliyoruz” şeklinde konuştu.

8 DEĞİL 88 PAKET DE ÇIKSA SORUN ÇÖZÜLEMEZ!

“Şayet bu paketler yaklaşımı ile yargıdaki sorunlar çözülse idi 8.si hazırlanan ve TBMM'ye sunulan bu paletlerin yargıya olumlu yansımaları olurdu” diyen HYAP Genel Başkanı Hukukçu Özkan Öztürk, konuşmasını şöyle sürdürdü: “8. Yargı Paketinin TBMM'ye sunulduğu bu günlerde yargıda güvenin tesis edilmesi ve hem ulusal hem de uluslararası manada daha iyi yargı sistemi olan bir ülke konumunda olurduk ama malesef durum en az ekonomik tablo kadar yargıda da aynı. Demek ki paketler işe yaramıyor. 8 değil 88 paket de çıksa sorunların tespiti sağlıklı yapılmaz ise çözüm yolu da mümkün olmuyor. Önce zihniyet değişikliği ve samimiyet şart. Bunlar yoksa yargıda çözüm de yok.”

YARGILAMALAR ÇOK UZUN SÜRÜYOR!

AK Parti'nin teşhislerinin yanlış olduğunu vurgulayan Öztürk, yargıdaki sorunların çözümü için öncelikle nitelikli hukuk eğitiminin gerekliliğine dikkat çekti. Sayıları yüzleri bulan, kontenjanları on binleri bulan fakültelerde verilen eğitimler ile diplomacı hukukçu ordusuna son verilmesi gerektiğini aktaran Öztürk, ayrıca şunları kaydetti: “ Bugün ülkede yaşanan sorunların temelinde niteliksiz hukuk eğitimi sorunu vardır. Ehliyet, liyakat ve mülakat sorunu var. Yargılamalar uzun sürüyor. Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı tartışılır. Suç ve suçlu ile mücadele edilememesi, cezaevlerinin ıslah müessesi olmaktan uzaklaşması sorun. Kamuoyunu ve özellikle 4/4 leri ve onların ailelerini ,eşlerini ve çocuklarını beklenti içersine sokup TBMM'ye sunulan metinde bu konuda düzenleme yapmamak kabul edilebilir bir durum değil. Önümüzde yerel seçimlerin oluşu ve kamuoyunda cezasızlık algısı ve tartışma yaratmamak adına bu talep metne dahil edilmediğini düşünüyoruz.”

BU YARGI PAKETİ BEKLENTİDEN UZAK

Adalet Bakanının söylemlerine rağmen 2.Mükerrirler ile ilgili düzenleme maddesinin taslaktan çıkartıldığını söyleyen Her Yerde Adalet Platformu (HYAP) Genel Başkanı Hukukçu Özkan Öztürk, “Oysa ki 4/4ler olarak bilinen ve cezaevinde koşullu salıverilme hakkını bekleyen ve denetim sürelerimin kısaltılmasını bekleyenleri seçimden sonra ki bir sürece atmak beklentilere cevap vermemek doğru bir yaklaşım değil” dedi. Bu yargı paketinde Organize Sanayi Bölgelerine dair kanunun bazı maddelerinin düzenlendiğini, emeklilere bayramda yapılacak ikramiye zamlarına dair düzenlemelerin yer aldığını belirten Öztürk, konuşmasını şu cümlelerle tamamladı: “Bunlar yasal iktidarın meseleye yani yargıdaki temel sorunlara bakışını çok net gösteriyor. Yargı ile ilgili olduğu söylenen paketin içerisine emekli ikramiye maaş artışı düzenlemek nedir? Organize Sanayi Bölge Kanunu geçici 17.madde değişikliği nedir? Neticeten bu pakette beklenti ve talep ve yargı sorunlarını çözmekten ziyadesi ile uzak bir yasa teklifidir. Neticeten teşhisi doğru olmayan bir rahatsızlığın tedavisini yapamazsınız,reçete bu değil. Reçete için doğru teşhis gerekli. Sayın Adalet Bakanına ve kurmaylarına ve siyasal iktidara çağrımız çok nettir. Ülkenin torba yasalar ile yagının da da paket yasalar ile geldiği durum ortadadır. 8.si düzenlenen bu yargı paketi de talep ve beklentiden uzak bir pakettir. Suçla, suçlu ile mücadele etmekten uzak bir pakettir.”

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri