Özoğuz: Uyum Madalyası Gizli Kahramanları Görünür Kılıyor

Almanya'da Uyum Madalyası Ödülü’ne geçmiş yıllarda olduğu gibi sekiz kişi layık görüldü. Aralarında Duisburglu işveren Abdullah Altun ile Kölnlü işveren Salih Elmascan’ın da bulunduğu sekiz kişi madalyalarını Federal Göç ve Uyumdan...

Almanya'da Uyum Madalyası Ödülü’ne geçmiş yıllarda olduğu gibi sekiz kişi layık görüldü. Aralarında Duisburglu işveren Abdullah Altun ile Kölnlü işveren Salih Elmascan’ın da bulunduğu sekiz kişi madalyalarını Federal Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz’un elinde aldı.

Sosyal Demokrat Partili (SPD) Devlet Bakanı Özoğuz konuşmasını eski Cumhurbaşkanı Johannes Rau’nun ders niteliğindeki sözleriyle başladı. Özoğuz, Rau’nun “Toplumda öyle hizmetler vardır ki, bu hizmetler ne satın alınabilir ne de ücreti ödenebilir ama toplumun donup kaskatı kesilmesini istemiyorsak, bu hizmetlerin de yapılması gerekir” şeklinde kurduğu cümlelerde gönüllü çalışmalar yapan insanları kastettiğini ve gönüllü çalışmalar yapan sekiz kişiyi Uyum Madalyası ile onurlandırmaktan gurur duyduğunu söyledi.

Federal Göç ve Uyumdan Sorumlu Bakan Aydan Özoğuz gönüllü çalışmalar yapan insanların genelde toplumda “gizli kahramanlar” olarak yaşamaya devam ettiğini ancak Uyum Madalyası gibi ödüllerle bu kişilerin toplumda görünür hale gelmesi gerektiğini vurguladı.

Uyum Madalyası Ödülleri Federal Parlamento’da temsil edilen partilerin milletvekillerinin tavsiye ettiği kişilere veriliyor. Uyum Madalyası’na layık görülen iki Türk’ten biri olan Altun Gleis ve Tiefbau GmbH adlı şirketlerin sahibi Abdullah Altun ödüle Hıristiyan Demokratik Birlik Partisi'nin (CDU) göçmen politikalarından sorumlu milletvekili Cemile Yusuf tarafından tavsiye edildi.

Ödül töreninde de hazır bulunan Cemile Yusuf “Abdullah Bey, bir çok göçmen kökenli gence kapılarını açarak onların birer meslek sahibi olmalarını sağladı. Onlarla sadece işyerinde ilgilenmedi, gerektiğinde anneleriyle babalarıyla da konuşarak öğrencilerin sorunları çözdü. Onlara anlayışla yaklaştı. Bir baba sıcaklığı ve şefkatiyle kucakladı.” diyerek Abdullah Altun’u Almanya’daki tüm işverenlere örnek gösterdi.

48 yaşındaki Altun ise gençlere ödül kazanmak için destek olmadığını ancak takdir edilmenin de güzel bir duygu olduğunu belirtti ve “Alman toplumunda eğitimde fırsat eşitliği yoktu. Biz kendi imkanlarımızla göçmen çocuklara bu fırsatları yaratmaya çalıştık. Berlin Duvarı kalktı ama kafalardaki duvarlar henüz kalkmadı ne yazık ki. Biz kültürümüzün ve dinimizin verdiği unsurlarla gençlerin iyi birer gelecek kurmalarına katkı sağlamaya çabaladık.” dedi ve gençlere meslek öğretirken yaşadıkları ülkeyi sevmeleri ve toplumda sorumluluk üstlenmeleri konusunda da yönlendirici olmayı ilke edindiğini vurguladı.

Uyum Madalyası Ödülü’ne layık görülen Salih Elmascan da 29 yaşında genç bir girişimci olarak yaşadığı bölgede yeni yetişen nesillerin hedeflerine daha rahat ulaşmaları için önderlik yapmaya çabaladığını, bu amaçla Social Minds e.V adlı bir dernek kurarak işe başladığını ve fikri olan gençlerle bu fikri gerçekleştirebilecek kişileri buluşturarak yeni projelerin hayata geçirilmesine önayak olduklarını söyledi.

Elmascan, dernek olarak eğitim, spor ve kültürel alanlarda aktif olduklarını ve yaşadıkları bölgeyi güzelleştirmeye yarayacak projeleri olanlara da destek verdiklerini söyledi. Phedon Codjambopoulu (Köln), Helmut Nölling (Kreuztal), Danae Christodoulou (Lüneburg), Mathilde Killisch (Fürstenwalde), Sarah Abel (Berlin) gönüllü çalışmalar yaptıkları için ödüle layık görülen isimler oldular. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri