Özoğuz: Meslek Eğitimi, İş Bulmak İçin Üniversiteden Daha Garantili

Almanya'nın Göç, Mülteciler ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz meslek eğitiminin yeterince ciddiye alınmadığını söyledi.Meslek eğitiminin Almanya’da önemli bir ağırlığı olduğunu söyleyen Bakan Özoğuz, “Üniversite okumadan...

Almanya'nın Göç, Mülteciler ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz meslek eğitiminin yeterince ciddiye alınmadığını söyledi.

Meslek eğitiminin Almanya’da önemli bir ağırlığı olduğunu söyleyen Bakan Özoğuz, “Üniversite okumadan önce Almanya’da meslek eğitimi almak çok normal bir durum. Ama bunu bizim Türk ailelerin çoğu bilmiyor. Almanya’da 300’den fazla meslek olmasına rağmen onların kafalarında hâlâ 'benim çocuğum doktor olsun yükselsin' düşüncesi var. Halbuki meslek eğitimi gençler için çok büyük bir şans. Mesleğin kendisi için olup olmadığını devam edip etmeyeceğini orada görüp karar verebiliyor. Aynı şekilde iş hayatının ne olduğunu nasıl yükselme ve kariyer yapma imkanı olduğunu öğreniyor.” dedi.

Üniversiteye giden bazı gençlerin ileriyi göremediğini ifade eden Özoğuz, “Aslında meslek eğitimi yapsa belki üniversiteye gitme ihtiyacı duymayacak. Bugün üniversiteye giden özellikle bizim gençlerin neredeyse yarısı bitirmeden bırakıyor. Meslek eğitimi yapanlar ise daha başarılı oluyor ve neredeyse yüzde yüze yakını eğitimini tamamlayabiliyor. Üniversite eğitimi almasa bile ikinci seçenek olarak mesleğinde kariyer yapabiliyor, yönetici konumuna gelebiliyor. Bunun günümüzde çok örneği var.’’ şeklinde konuştu.

Bu yılı meslek eğitim yılı ilan ettiğini hatırlatan Bakan Özoğuz, “Bunu gelecek yılda devam ettireceğim. Meslek eğitimini sevdirmek ve teşvik etmek ve çırak ihtiyacını karşılamak için firmasında bir kişi istihdam eden Türk şirketi var. Bu çok güzel bir olay. Bunun sayıları artmalı.” dedi.

İsmi yabancı olan gençlerin meslek eğitim yer bulmada hala sorunlar yaşadığına da dikkat çeken Özoğuz, "Alman işyerlerini ziyaretimde bu konuları gündeme getiriyor, konuşuyoruz. Kendilerine 'siz, sizden ve sizin gibi gençler arıyorsunuz' diyorum. Onlar da 'evet' diyor ve bunu kabul ediyor." şeklinde konuştu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri