'Özlenen Çanakkale Ruhu' Oyunu Sahnelendi

Siirt'te, kültürel ve sanatsal etkinlikler kapsamında İstanbul Dünya Tiyatrosu 'Özlenen Çanakkale Ruhu' adlı tiyatro oyununu sahneledi.

Siirt'te, kültürel ve sanatsal etkinlikler kapsamında İstanbul Dünya Tiyatrosu 'Özlenen Çanakkale Ruhu' adlı tiyatro oyununu sahneledi.
İstanbul Dünya Sahnesi, Cengiz Demir'in yazdığı, Mehmet Sabri Arafatoğlu'nun yönettiği oyunu, Siirt Halk Eğitim Merkezi Salonu'nda sanatseverlerle buluşturdu.

Oyunda; Zeynep Yılmaz, Cengiz Gül, Mehmet Çiçek, Nurdan Albamya, Hakan Terme, Erkin Halçe, Ali Arslan, Kamil Demir ve Turgay Üzgün'ün rol aldığı oyunun ilgi gördüğünü belirten İl Kültür ve Turizm Müdürü Cengizhan Başaran, kültürel ve sanatsal faaliyetlerin yıl boyunca devam edeceğini bildirdi. 'Özlenen Çanakkale Ruhu' adlı oyun, günümüzle Çanakkale Savaşı'nın geçtiği dönem arasında bir köprü kuruyor ve Çanakkale Savaşı’nı kazandıran ruhu irdeliyor.

Oyunun kahramanı Celadet Bey, bir Çanakkale gazisidir. Bir gün deniz kenarında dolaşırken millî ve manevi değerlerimizden uzaklaşmış bir gençle karşılaşır. Celadet Bey’in bakışlarından hoşlanmayan genç, alaycı bir tavırla nedenini sorar. Celadet Bey, zamane insanını anlamadığını söyler ve geçmiş zamanlardaki gibi olmadığından dert yanar. Çanakkale’yi kazandıran ruhun gencin şahsında günümüz insanında giderek kaybolmasının ıstırabını yaşayan gazi, gencin dikkatini bu konuya çekmek için Çanakkale Savaşı’ndan kareler ve fedakârlık örneklerini anlatarak, onu o günlere götürür.

Gence aktardığı ve canlı performans olarak sunulan kareler içerisinde bazılarını şöylez: öğretmen olan Ahmet Rıfkı ve Mehmet’in cepheye gönüllü gitmesi, vurdumduymaz biri olmasına rağmen Abbas’ın vatan savunması söz konusu olunca gözünü kırpmadan cepheye koşması. Geride kalan anaların ve genç kızların yaptığı fedakârlıklar; yaşları küçük olmasına rağmen öğrencilerin de cepheye gitmesi ve savaş esnasında askerlerin gösterdiği kahramanlıklar anlatılmaya çalışıldı.

Oyunu, 3. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Halil Soysal, İl Müftüsü Faruk Arvas ve sanatseverler izledi. Programın sonunda tiyatro sanatçılarına üzerinde 'İstanbul Dünya Sahnesi' yazılı tiftik battaniyesi hediye edildi.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri