Özgür bir medya zemini hedefliyoruz

Gazeteciler Cemiyeti temsilcileri, "Demokrasi İçin Medya, Medya İçin Demokrasi" programı kapsamında Konyalı gazetecilerle bir araya geldi

Gazeteciler Cemiyeti ve Avrupa Birliği ortaklığı ile düzenlenen ‘Demokrasi için Medya, Medya için Demokrasi’ programının durum değerlendirme ve tanıtım toplantısı Konya’da yapıldı. Azizye Kafe’de Konya Gazeteciler Cemiyeti’nin organizasyonuyla düzenlenen toplantıya Prof. Dr. Ruhdan Uzun, Prof. Dr. Korkmaz Alemdar, Program Direktörü Yusuf Kanlı, Program Direktör Yardımcısı Seva Erten, Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sefa Özdemir, İç Anadolu Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Adem Alemdar, BİK Müdürü Özden Konur, CİB İl Müdürü Abdurrahman Fidancı, ve çok sayıda gazeteci katıldı.

KANLI PROGRAM HAKKINDA BİLGİ VERDİ

Program direktörü Yusuf Kanlı, burada yaptığı konuşmada, söz konusu program ile gazeteciliğin yapısal olarak güçlenmesini amaçladıklarını söyledi. Program kapsamında ülke genelinde yapılacak çalışmalara ilişkin bilgi veren Kanlı, "Toplumda çoğulcu ve özgür medya zemini oluşturmayı, gazeteciler arasında dayanışmayı güçlendirmeyi hedefliyoruz. Bu kapsamda 7 bölgede 21 toplantı yapmayı planlıyoruz. Toplantılarda, Türkiye'deki medya alanında faaliyet gösteren yerel medya örgütleriyle ağların geliştirilmesini değerlendireceğiz, yereldeki gazetecilerle görüş alışverişinde bulunacağız, yerelde işbirliği fırsatlarının arttırılması için gayret göstereceğiz." diye konuştu. Gazetecilerin, akademisyenlerin ve gazetecilik bölümü öğrencilerinin katılımıyla 3 ulusal konferans düzenleyeceklerini ifade eden Kanlı, bu konferanslarda ülkedeki ifade ve basın özgürlüğüne ilişkin gelişmelerin değerlendirileceğini kaydetti. Medyadaki sermaye yapısı, basın yayın kuruluşlarının kapanması ve sendikalaşmanın zayıflığı gibi nedenlerle sektörde artan işsizliğe çözüm sunabilmek için işsiz gazetecilere destek vereceklerini belirten Kanlı, serbest gazeteci, foto muhabiri ve kameramanların birlikte çalışabilmeleri için Cemiyet binasında teknik açıdan donanımlı bir basın evi oluşturulduğunu da bildirdi. Kanlı, 17 Nisan'da açılacak basın evinin gazetecilerin bir araya gelerek sosyalleşebileceği, stüdyo ve toplantı salonu ile bilgisayarlardan, yazılımdan ve uzmanlık desteğinden faydalanabileceği ortak çalışma alanı olacağını vurguladı.

ALEMDAR, GAZETECİLİKTE ETİĞİ ANLATTI

Prof. Dr. Korkmaz Alemdar, gazetecilikte etik anlayışını dünyadaki birçok ülkeden örnek vererek anlattı. Türkiye’de gazetecilikte etik anlayışı hakkında bilgi veren Alemdar, gazeteciliğin başladığı tarihten bu yana etik kurallarının var olduğunu söyledi. Türkiye’de basın meslek kanunuyla birlikte gazeteciliğini meslek olarak kabul edildiğini daha sonra etik anlayışının net olarak ortaya çıktığını dile getirdi. Alemdar daha sonra, muhabir, şef ve gazete patronlarının ilişkileri üzerinde durdu. Alemdar burada muhabirin yazdığı haberin patronlar denetiminde yazıişleri müdürleri tarafından başka başlıklarla gazeteye yansıtılmaması gerektiğinin üzerinde durdu.

UZUN DİJİTAL MEDYAYI ANLATTI

Programın devamında Prof. Dr. Ruhdan Uzun, dijital medya hakkında bilgi verdi. Cağımız gereği medyanın artık dijital ortamlara kaydığının söyleyen Uzun, “Yapılan araştırmalarda insanların yüzde 49’ü haberleri sosyal medyadan takip ediyorlar. Medyanın dijitalleşmesi gazetecilik alanında işsizliği de beraberinde getiriyor” dedi. Uzun daha sonra dijital medyada yer alan yalan ve güvenilir olmayan haberler üzerinde durdu.

Konyalı gazetecilere verilen eğitim ve bilgilendirmeden sonra katılımcılara sertifikaları verildi.

‘DEMOKRASİ İÇİN MEDYA, MEDYA İÇİN DEMOKRASİ" PROGRAMI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından geçen hafta açıklanan 2018 işgücü istatistiklerine göre işsizlikte mesleklerdeki ikinci en yüksek oranın gazetecilikte olduğu bildirildi. Gazeteci işsizliği bir yılda yüzde 4,7 oranında artarak yüzde 23,8 oldu. Bu kapsamda Gazeteciler Cemiyeti’nin Demokrasi için Medya / Medya için Demokrasi Programı devreye girdi. Medyadaki sermaye yapısının tekelleşmesi, basın yayın kuruluşlarının kapatılması ve sendikalaşmanın zayıflaması gibi nedenlerle sektörde artışa geçen işsizliğe bir çözüm sunabilmek için yeni bir program başlatılıyor. AB finansmanı ile 1 Nisan'da başlatılan üçayaklı program kapsamında Türkiye'de çoğulcu medya ve özgür basının güçlendirilmesi hedefleniyor. Bunun için serbest çalışmak ya da kendi internet sitesini kurmak isteyen gazetecilere bazı imkânlar sunuluyor. Demokrasi için Medya/Medya için Demokrasi Programı ile gazeteciler yılda en fazla 5 olmak üzere Gazeteciler Cemiyet’inin yayın organı 24 Saat'te yayımlanmak üzere haber yapabilecek ya da kurmak istedikleri internet sitesi için teknik ve maddi destek sağlayabilecek. Bunun yanı sıra serbest gazeteci, foto muhabiri ve kameramanların birlikte çalışabilmeleri için Cemiyet binasında teknik açıdan donanımlı bir basın evi oluşturuldu. 17 Nisan'da açılacak olan basın evi gazetecilerin bir araya gelerek sosyalleşebileceği, stüdyo ve toplantı salonu ile bilgisayarlardan, yazılımdan ve uzmanlık desteğinden faydalanabileceği ortak çalışma alanı olacak.

HABER MERKEZİ


 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri