Özgener: Futbol en büyük endüstri

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mahmut Özgener, Türkiyedeki lisanslı futbolcu sayısının, Almanyadaki Türk kökenli lisanlı futbolcu sayısından bile az olduğunu kaydetti.
TFF tarafından iki yılda bir organize edilen “Uluslararası Çalıştırıcı Gelişim Kongresi”, WOW Kremlin Otel’de başladı. Kongrenin açılışında konuşan TFF Başkanı Mahmut Özgener, görevde bulundukları süre içerisinde TFF’yi milli takımın başarısına endeksli ve ligleri organize eden kurum olmaktan hızla çıkardıklarını söyledi. TFF’nin 2008–2009 bütçesinin 30 milyon TL’sini eğitime ayırdıklarını dile getiren Özgener, “Amacımız, 7-15 yaş aralığındaki 16 milyon genci futbola kazandırmak. Türk futbolunun geleceği altyapıdan geçiyor” dedi.
Almanya’da 6.5 milyon lisanslı futbolcu varken Türkiye’de bu rakamın 225 bin olduğuna dikkati çeken Özgener, “Almanya’daki Türk kökenli lisanslı futbolcu sayısı bile 250 bine ulaştı. Biz insanımızın ancak yüzde 0.29’unu futbol oynatabildik. Bu rakam ile 52 Avrupa ülkesi arasında 49’uncuyuz” diye konuştu. Özgener, öncelikli hedeflerinin lisanlı futbolcu sayısını 1 milyonun üzerine çıkarmak olduğunu kaydetti. Futbolun nicel ve nitel olarak yaygınlaşması için antrenörlere büyük ihtiyaç duyulduğunu belirten Özgener, UEFA’nın Pro Lisans Diploması’nın TFF tarafından verileceğini dile getirdi. Özgener, “Yani futbolu bırakan bir oyuncu, altyapılarda görev almadan ve en az beş yıl antrenörlük yapmadan teknik direktörlük yapamayacak” dedi.
TFF Futbol Geliştirme Merkezi Direktörü Ahmet Güvener de futbolun, dünyanın en büyük endüstrilerinden biri olduğunu vurguladı. Türkiye’nin bu endüstriden yeterince yararlanmadığını ifade eden Güvener, TFF olarak gelecek dönemde futbol ürün ve hizmetlerini biraraya getirecek kongre düzenleyeceklerini söyledi. Türk teknik direktörlerin bir kısımının kariyerlerine yurt dışında devam ettiğini anlatan Güvener, Türk futbolunun parlayan bir yıldız olduğunu kaydetti. Güvener, “Amacımız futbolda sağlam başarıların istikrarlı şekilde devam etmesi. TFF’nin misyonu, uluslararası rekabet gücünü artıracak altyapıyı geliştirmektir. Bu nedenle sokaktaki insana kadar yoğun ama etkili bir eğitim programı uyguluyor ve futbolun eğitim algısını kökünden değiştiriyoruz” diye konuştu.
Güvener, kongreye bu güne kadar teknik direktörlerin katılımının zorunlu olduğunu ancak bu zorunluluğu, bundan sonraki kongrelerde kaldıracaklarını da kaydetti. TTNET Genel Müdürü Tahsin Yılmaz, 20 yıl önce radyodan maçları dinlerken teknoloji sayesinde bugün tüm bilgilere güvenli şekilde ulaşıldığını belirtti. Yılmaz, “Futbol ve teknoloji bu kadar yakınlaşmışken biz de futbolda da var olmamız gerektiğini düşündük” dedi. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Konya Spor Haberleri