Özel, Soma'da Kazaya Ait Bilgi Ve Bulguların Ortadan Kaldırılacağını İleri Sürdü

CHP Milletvekili Özgür Özel, Manisa’nın Soma ilçesinde facia yaşanan, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’ye ait Eynez Maden Ocağı’nda, bir ay içinde kazanın yaşandığı yere ulaşılarak oralarda gerekli onarım işlerinin yapılacağını,...

CHP Milletvekili Özgür Özel, Manisa’nın Soma ilçesinde facia yaşanan, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’ye ait Eynez Maden Ocağı’nda, bir ay içinde kazanın yaşandığı yere ulaşılarak oralarda gerekli onarım işlerinin yapılacağını, dolayısıyla kazaya ait bilgi ve bulguların ortadan kaldırılacağını ileri sürdü.

Geçen eylül ayının sonunda TBMM Araştırma Komisyonu olarak Eynez Maden Ocağı’na yaptıkları ziyarette, kaza olan yere kadar giremediklerini hatırlatan Milletvekili Özel, “Ancak 150 metre kadar ilerledik. Bu noktadan sonra göçükler ve bariyerler vardı ancak bir ay içinde kazanın yaşandığı yere de ulaşılarak oralarda da gerekli onarım işlerinin yapılacağı ve dolayısıyla kazaya ait bilgi ve bulguların ortadan kaldırılacağı da açık. Bu nedenle Meclis Araştırma Komisyonu raporunu tamamlamadan, bu bölgenin bir an önce görülmesi son derece önemli.” dedi.

Özel, çok sayıda kusur ve eksiği tespit ederek faciayı ilgili mevzuat uyarınca da inceleyen ve bugüne kadar hazırlanmış raporlarla birlikte kapsamlı bir değerlendirme yapan bilirkişi raporunun, facianın neden meydana geldiğine ilişkin önemli bulguları ortaya koyduğunu söyledi. Komisyonunun, bundan sonraki çalışmalarına ışık tutması için söz konusu raporu hazırlayanları dinlemesinin son derece yerinde olacağını kaydeden Özel, “Komisyon uzmanlarımızın, konuyla ilgili bilimadamlarının, maden mühendislerinin katıldığı bir toplantıda, bilirkişilerle birlikte kazanın ortaya çıkışana ilişkin senaryoların irdelenmesi için bir toplantı tertip edilerek konu enine boyuna konuşulmalı ve raporu yazan bilirkişi heyetinin elinde bulunan bilimsel veri ve deliller üzerinden görüş alışverişi mutlaka yapılmalıdır.” dedi.

Özgür Özel, Soma maden ocağı faciası bilirkişi heyetinin komisyon tarafından dinlenmesi, Eynez Maden Ocağı’nda kazanın yaşandığı yerin görülmesi ve uzmanlardan oluşan bir heyetin Soma ile benzer maden yapılarına sahip ülkelere ziyaret yapması yönündeki üç önergesini de TBMM Araştırma Komisyonu’na sundu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri