2012 yılı özel hastaneler için bazı değişiklikler getirdi. 2011’in 2005’ten bu yana devam eden sorunlara ufak tefek çözümler bulunan bir yıl olduğu belirtilirken, 2012 yılında da devletin sağlık sektörüne ayırdığı paya bakılarak sorunların devam edebileceği söyleniyor
Sağlık sektöründe ve özel sağlık kuruluşlarında yaşanan sorunlara değinen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Sağlık Komisyonu Başkanı ve Özel Selçuklu Hastanesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Seyit Karaca, özel sağlık kuruluşlarının verdikleri hizmetlerin karşılığını alamadığını, bu nedenle özel sağlık kuruluşlarının geleceğinin pek parlak olmadığını söyledi. Karaca ayrıca, bölgesel ekonomik farklılıklara rağmen özel sağlık kuruluşlarının hepsine aynı yaklaşımla yaklaşmanın da yanlış olduğunu ifade etti.
EN BÜYÜK SORUN FİNANSMAN
Özel hastanelerin en önemli sorununun finansman olduğunu söyleyen TOBB Sağlık Komisyonu Başkanı ve Özel Selçuklu Hastanesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Seyit Karaca, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) özel hastanelerin en önemli müşterisi konumunda olduğunu belirterek, “Burada oluşan tekel nedeniyle 2005 yılından 2011 yılına kadar özel sağlık kuruluşlarının gelirlerinde hiçbir artış olmadı. Halk açısından sağlığa ulaşım kolaylaştı. Tüm sağlık kuruluşlarından daha rahat hizmet alınabilir hale geldi. Ama istatistiklerin iki farklı yönü var. Vatandaş için güzel ve hoş olan şeylerin arkasında bazı yerlerin zarar gördüğünü de görmek lazım. Bu sistemin bu şekilde yürüyemeyeceğini vurgulamak isterim. Sağlık alanı gideri oldukça yüksek bir alandır. Bu yüksek giderler özel sağlık kuruluşlarını olumsuz etkilemektedir” diye konuştu. Sağlık Bakanlığı’nın zaman zaman personel alımı yaptığını ve bu alımlardan da ilk etkilenenin yine özel sağlık kuruluşları olduğunu söyleyen Dr. Seyit Karaca, “Bu alımlarda elimizdeki personel kamuya yönelmek durumunda oluyor. Biz de bunu önlemek için onlara ayırdığımız dilimi biraz daha büyük tutmak zorunda kalıyoruz. Bu da girdi maliyetlerimizi artırıyor. Ücreti aynı dahi olsa sağlık personelleri kamuya gitmeyi tercih edebiliyor” dedi. 2011’de özel hastanelerin daha önce olmayan bazı branşlarda da çalışabilmesinin yolunun açıldığını kaydeden Karaca, “Bu da personel istihdamının artmasını sağladı. Ama bunlar da sektörün temel problemlerini çözecek, derde deva olacak mahiyette uygulamalar değil. Tüm dünyada ekonomik bir sıkıntı var. Çok şükür bugün sadece nazar boncuğu şeklinde cari açığı bulunan Türkiye ekonomisi dünya ekonomisinin tersine büyüyor. Ama neticede globalleşme denilen yapı içerisinde Türkiye ekonomisi de yaşanan sıkıntılardan etkilenecek gibi görünüyor. Bu, ilk olarak bütçeyi etkileyecek. Ben bu açıdan 2012 yılı içerisinde sağlığa ayrılan payın azaltılması yönünde sorunlar yaşanabileceğini düşünüyorum. Sağlık Uygulama Tebliği son derece yanlış bir zeminde, maliyet dikkate alınmaksızın hazırlanmış bir tebliğdir. Hal böyleyken, 2012’deki kötü senaryolar çerçevesinde zaten düşük olan bütçeyi biraz daha daraltma gibi reflekslerle hareket edilebilmesi endişesi taşıyoruz” dedi.
TÜM ÖZEL HASTANELER AYNI KEFEYE KOYULUYOR
SGK’nın hizmetlerine ilişkin yanlış yere koyulmuş bir çıta olduğunu, bu çıtayı biraz aşmak isteyenlerin ağır cezalara tabi tutulduğunu, çıtayı daha büyük derecelerde aşanların da yine aynı şekilde cezalandırıldığını söyleyen Karaca, “Biz ısrarla bu çıtayı daha uygun bir yere kaldırmak lazım geldiğini söylüyoruz. Gider kontrol yöntemini daha uygun bir yere koymalıyız. Bu sayede sektörün belli bir kısmı rahatlar, diğer kısmı da SGK ile ilgili durumunu gözden geçirir. Biraz daha serbest bırakmak gerekiyor. Şu an Anadolu’nun en ücra yerindeki özel bir hastane de, İstanbul’un en lüks semtinde yer alan özel hastane de aynı kefeye koyuluyor. Bu da yanlış bir tablo oluşturuyor. Aykırı durumları önlemek için ceza yoluna gidiyorlar. Bununla ilgili herhangi bir düzenleme yapılmazsa özel sağlık sektörünün geleceğinin pek parlak olacağını sanmıyorum. Çünkü SGK gelirlerinin önemli bir kısmı kesilen cezalara ayrılmış olacak” ifadelerini kullandı.
DERDİMİZ, AYNI SORUNLARIN 2012’DE DE DEVAM ETMEMESİ
Özel hastanelerin daha iyi hizmet sağlayabilmesi için 2005 yılından beri süregelen sorunların bitmesi gerektiğini vurgulayan Seyit Karaca, “Özel sağlık kurumları organ nakli, hemodiyaliz, kanser tedavisi, cerrahi ve çocuk kardiyolojisi gibi belli kalemlerde, nitelikli hizmetler veriyor. Özel sektörün yaptığı bu yatırımlara da olumlu bir gözle bakmak ve bu kapasiteyi sonuna kadar kullanmak lazım. Kamu şu andan bu niyette değil. O yüzden 2012’nin ilk günlerinden itibaren ilgili kamu kuruluşlarıyla görüşüyoruz. Normalde özel sağlık kuruluşlarının özel sağlık kuruluşları ile imzaladıkları sözleşmenin 31 Aralık itibariyle bitmesi lazımdı ama bu sözleşmeyi 17 Ocak tarihine kadar uzattık. Bu arada da bürokratların yapmakta olduğu bir revizyon çalışması var. Cezaların daha adil verilmesi ve ödeme modelindeki değişikliklere yönelik. Ancak genel itibariyle 2012 sıkıntılı bir yıl olacak gibi görünüyor” dedi.
FATURALANDIRMA MERKEZİNİN TAŞINMASINA KARŞIYIZ
Sadece sağlık sektörünü değil tüm Konya’yı ilgilendiren önemli bir konunun da SGK Sağlık İşleri İl Müdürlüğü’nde yapılacak düzenlemeyle Özel Hastaneler Faturalandırma Birimi’nin Eskişehir’e taşınması konusu olduğuna işaret eden TOBB Sağlık Komisyonu Başkanı Dr. Seyit Karaca, bu merkezin Konya’dan taşınmasına şiddetle karşı çıktıklarını belirtti. Bu merkezin Konya’dan Eskişehir’e taşınması konusunun şu an taslak halinde olduğunu söyleyen Karaca, “Merkezin taşınması demek, en azından 8-10 kişilik bir memur kadrosunun Konya’dan gitmesi demek. Bu da hiç şüphesiz ki Konya ekonomisine olumsuz etki edecektir. Revizyonun iyi bir tarafı daha var, faturalandırmalar artık elektronik ortamda yapılacak. Bu da kişisel inisiyatiflerin engellenmesi anlamını taşıyor. Biz bununla ilgili gerekli girişimlerimizi yaptık. İnşallah Konya’dan bu kurumun taşınması yönünde bir karar çıkmaz” diye konuştu.
RASİM ATALAY