(Özel Haber) Muş’ta Sel, Taşkın Ve Heyelan Uyarısı

Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Afet Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. İskender Dölek, havaların ısınması ve ani kar erimesiyle sel, taşkın ve heyelan tehlikesinin arttığını belirterek, gerekli...

Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Afet Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. İskender Dölek, havaların ısınması ve ani kar erimesiyle sel, taşkın ve heyelan tehlikesinin arttığını belirterek, gerekli önlemlerin alınması hususunda uyarıda bulundu.

Afet Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. İskender Dölek, jeomorfolojik koşullarla birlikte ovadaki toprakların kil oranının yüksek olması, yağışla birlikte kar erimesi hızının artmasının ilde özellikle ilkbahar mevsiminde sel, taşkın ve heyelan tehlikesini artırmakta olduğunu söyledi.

Ovadaki toprakların kil oranının yüksek olması, kilin hacminin birkaç katı suyu depo etmesi, kar erimesi ile killi toprakların doygun hale gelmesinin seli hazırlayan unsurlar olduğunu ifade eden Dölek, “İlkbahar mevsiminin Muş için tehlikeli olan tarafı şu; yerel koşullardan dolayı veya jeomorfolojik koşullardan dolayı kar Muş’ta çevre illere göre daha geç eriyor. Şu an toprak kar örtüsü ile kaplı ve normalde Muş’ta mart ayının ortasına kadar sıcaklık sıfırın altında. Şimdi sıcaklık ani bir şekilde arttığında ve karın üzerine yağmur yağmaya başladığı zaman yağan yağmur karın daha hızlı erimesini sağlıyor” dedi.

Ani kar yağışlarının yerleşim yerlerini tehdit ettiğini kaydeden Dölek, şöyle konuştu:

“Ova toprak örtüsü bakımından veya ovada bulunan topraklar kil bakımından zengin. Kil hacminin birkaç katı kadar suyu tutabilir, doygun duruma gelir ve bu da eriyen karla birlikte lokal olarak kütle hareketlerinin hareketlenmesine neden olur. Lokal olarak akıntının olduğu yerde ovanın farklı yerlerinde yerleşim alanlarını tehdit edecek şekilde başka boyutlarını görmek mümkün. Özellikle burada bizi tedirgin eden şey, yerdeki karların üzerine yağan yağmurdur.”

Özellikle sel ve taşkın tehlikesinin olduğu bölgelerde insanların uyarılması gerektiğinin altını çizen Dölek, sözlerini şöyle tamamladı:

“Özellikle sel ve taşkın tehditti altında, en azından insanlar uyarılmalı, daha önceden sel olan bölgelere yeniden olması halinde ani müdahale yapılacak şekilde teyakkuz halinde beklenmesi gerekir. Yani kar kütlesi, yerdeki kar tamamen eriyip ortadan kalkana kadar ve kar eridikten sonra birkaç hafta daha bu tehlike devam edecektir diye düşünüyoruz. Hem yağmur hem hava sıcaklığı artmakta.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri