"Özel" enflasyonu

Özel okul sayısındaki artışın çeşitli sorunlara neden olduğunu ifade eden Özel Öğretim Derneği (ÖZDER) Konya Şube Başkanı Barış Çağlayan Çakır adeta bir özel okul enflasyonu olduğunu söyledi

Millî Eğitim Bakanlığınca, 2014-2015 eğitim ve öğretim yılında başlayan ve özel okullarda okumak isteyen öğrencilere verilen eğitim ve öğretim desteği sürüyor. 2017-2018 öğretim yılında okul öncesi eğitim kurumlarında okuyan öğrencilere 3 bin 60 lira, ilkokul ve temel liselerde öğrenim gören öğrencilere 3 bin 680 lira, ortaokul ve diğer liselerde öğrenim gören öğrencilere ise 4 bin 280 lira destek ödemesi yapıldı. 2017-2018 eğitim öğretim yılında, özel okul öncesi, ilkokul, ortaokul, lise ve temel liselerde okuyan öğrenciler için toplam 1 milyar 215 milyon lira ödeme yapıldı. Devlet tarafından verilen destek ve çeşitli faktörler nedeniyle Türkiye genelinde olmak üzere Konya’da da özel okul sayısında ciddi bir artış yaşandı. Konya’da özel okul sayısı kat kat artarken artış yüzünden özel okullar yeterli doluluğu yakalayamıyor. Masraflarını karşılayamayan bazı okullar ise ilk senenin sonunda kapılarına kilit vurdu.

EĞİTİM KALİTESİNİN DÜŞMESİNDEN ENDİŞE EDİYORUZ

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Özel Öğretim Derneği (ÖZDER) Konya Şube Başkanı Barış Çağlayan Çakır, “Bu hali ile Konya'daki özel okulların, özellikle yeni açılan okulların devam etmesi zor görünüyor. Bir özel okul enflasyonu var. Bunun bir adım sonrası, üzücü tarafı, özel okullar bir eğitim kurumu, ticari boyutu var ama öncelik eğitimdir. Ticari noktada öğretmene verilen sözler yerine getirilemezse, öğrenci gelmezse, öğretmene ödemeler aksar, eğitimde de uygulama aksaklıkları ortaya çıkar” dedi.

HALA YENİ OKULLAR DÜŞÜNÜLÜYOR

“Eğitim kongrelerinde ve 2023 vizyonu içinde alınan kararlardan bir tanesi de özel öğrenim oranını artırmaktır” diyen Çakır, şöyle konuştu: “Normalde bu faydalı ve gerekli bir çalışma. Milli Eğtiim Bakanlığı'nın bakış açısı; Normalde bir öğrenci devlet okuluna gitse, devlet okuluna gittiği zaman devlete maliyeti ne bir hesap çıkarıldı. Aslında bu maliyet 7-8 bin lira civarında ama, 4-5 bin TL tutarında bir destek veriyor devlet. 4 yıldır bu destek uygulanıyor. Zaman zaman bazı sendika ve partilerden şu tür eleştiriler duyuyoruz, 'Bu destek neden özel okullara veriliyor? Bu destek devlet okullarının şartlarını iyileştirmede kullanılsın" gibi. Ama devletin mantığı doğrudur. Bir öğrenci devlet okuluna gittiği zaman bir maliyeti var. Bu maliyeti özel okullar karşıladığı ve devlete vergi verdiği için bu tutarı destek olarak veriyor. Son dönemde özellikle dershanelerin kapatılması, temel liseye dönüşüm sonrası gelecek yıl temel liseler için son yıl olacak. Bu okullar özel okullara dönüşecek. Son 2 yıldır çok ciddi bir özel okul sayısı artışı var. Konya olarak baktığımızda ciddi olarak özel okullar özel okul açılmasına rağmen gelecek yıla yönelik hala bir arayış var. Burada şöyle bir sıkıntı var. Özellikle eğitim camiası dışından sektöre ciddi girişler var. Şahıs müteahhitlik yaparken 'Bir okul açsam olur mu?' diye düşünüyor. Özellikle yurt genelinde faaliyet gösteren zincir okullar daha büyük binalar yapıyor ama bu okulların genel yaşadığı sıkıntılardan biri şu, reklamla işi çevirmeye, potansiyel güçlerini kullanmaya çalışıyorlar. Konyalı eğitimciler ile çok çalışmıyorlar. Devamında da sıkıntı yaşıyorlar.”

YÜZDE 15 DOLULUK İLE ÇALIŞANLAR VAR

Geçen yıl Konya’da açılan 7-8 özel okuldan  kontenjanını yeterli olarak doldurmuş doğru dürüst bir okul olmadığını söyleyen Çakır, sözlerini şöyle sürdürdü: “Okulun 2 bin kontenjanı var 300 öğrencisi var. İlk yıl hadi sıkıntı yok diyelim ama 2-3 yılda aynı durumda gitmez. Sonucunda fiyatları düşürürler fakat piyasa dengesi bozulur. Piyasaya yeni girecek okullara da aslında bu bir uyarıdır. Özel okul sayısı artsa da özel okula giden öğrenci sayısında bir artış yok. Pasta sabit, paylaşan artıyor. Devlet diyor ki benim sınıf mevcutların 40-50 arasında, özel okullara bakıyoruz, liselerde mesela kontenjanın yüzde 60'ı boş. İlkokullarda biraz daha dolu. Bir tarafta dolu sınıflar bir tarafta da boş sınıflar bu destekleme de dengeleme için yapıldı. Biraz başarı sağlandı ama son 2 yılda ciddi okul açılışlarına bağlı olarak bu özel okul dolulukları yeniden düşmeye başladı. Devletimizin eğitim öğretim destek uygulamalarını sayı olarak biraz daha artırıp desteğini sürdürmesini istiyoruz. Özel okul sayıları her yıl artıyor. Buna bağlı olarak destekten faydalanan öğrenci sayısı değişmiyor ama, okullara giden öğrencilerin faydalanma oranlarında bir değişiklik var. Önümüzdeki dönem sınav sistemlerinde de bir değişiklik var. Özellikle ortaokuldan liselere geçişte, proje okulları, sınavla öğrenci alan okullar açıklanacak. Geriye kalan öğrenciler mahallelerindeki okullara gidecek. Sınavla öğrenci alan okullara giremeyen öğrencilerin de özel okullara ilgi göstereceğini düşünüyor, bir takım aksaklık ihtimali olduğunu, buna karşı önlemlerin alınması gerektiğini düşünüyoruz.”

HÂLİD ŞEN

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Eğitim Haberleri