Özekici: Tarım Alanları, Betonlaşmaya Açılmamalı

Adana Çiftçiler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bülent Özekici, tarım arazilerinin üretimden ayrılarak imara açılması, parsellerinin kaydırılması, değiştirilmesi, mevcut parsellerin küçültülmesi ve istimlak bedeli ödenmeden parsellerin...

Adana Çiftçiler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bülent Özekici, tarım arazilerinin üretimden ayrılarak imara açılması, parsellerinin kaydırılması, değiştirilmesi, mevcut parsellerin küçültülmesi ve istimlak bedeli ödenmeden parsellerin içine başka insanların yerleştirilmesinin ekonomik ve sosyal sorunlara neden olacağını kaydetti.

Birinci sınıf tarım arazilerinin tarım dışı kullanıma açılması ile ilgili Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Özekici, kuraklığın arttığı küresel ısınmanın konuşulduğu şu günlerde nüfus artışıyla birlikte birinci sınıf tarım arazilerinin arsa olarak imara açıldığına dikkat çekti. Özekici, "İmara açılan yer en önemli tarımsal üretim alanı olan Yüreğir Ovası’nın ortası. Bu kabullenilecek bir şey değil. Toplulaştırma diye bir şey var. Toplulaştırma, küçük parsellerin bir araya getirilerek, tarımsal açıdan verimliliği son derece yüksek daha büyük tarım arazilerinin yaratılması demektir. Burada ise büyük olan araziler bölünerek küçültülüyor. Bu durum toprak reformu için yapılan bütün çalışmalara aykırı. Sonuçta toprak koruma kanunu var. Ayrıca hükümetinde miras yoluyla bölünmeyi önlemek adına çıkardığı yasa var. Bu durum yasalara tamamen aykırı." dedi.

Tarım arazilerinin tarımsal üretimden çıkartılıp betonlaşmaya açılmasına itiraz edilmesi gerektiğini vurgulayan Özekici, mağduriyetlerinin çok yüksek olduğunu dile getirdi. Özekici, şöyle devam etti: "Biz arsa istemiyoruz, anlımızın teri ile bitkilerimizi sulayarak üretim yapmak istiyoruz. Hiçbir şey bize sorulmadı. Belediye meclisi karar alıyor ve bunu yerel gazetede küçük bir ilan olarak yayınlıyor. İletişim çağında, e-postanın, cep telefonlarının olduğu ve bütün mal sahiplerinin bilgisayar düzeninde bilgilerinin olduğu bir yerde neden mal sahiplerine zamanında duyurulmamış?"

Ziraat Mühendisi olarak bu duruma çok üzüldüğünü belirten Özekici, toplantıya destek veren TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, Adana Çiftçiler Birliği, Yüreğir Ziraat Odası, Seyhan Ziraat Odası, Adana Turunçgil Üreticileri Birliği’ni hatırlatıp, "Hepimiz buradayız. Biz bu duruma itiraz ediyoruz ve hükümette itiraz edecektir. Çünkü bu durum her şeyden önce hükümetin çıkardığı yasalara aykırı. Tarım alanlarımızı yok ediyoruz. Bundan daha kötü bir şey olamaz. İmara açılan alanlar Karataş asfaltı ya da karayolu üzerinde olan alanlar değil. Sulama kanalının sağında ve solunda olan yerler. Her 50 metrede bir köprü mü yapılacak? Sulama kanalları, çiftçilerin ya da sulama birliklerinin değil, DSİ’nindir. DSİ’nin de bu konuda dava açması gerekiyor." açıklamasını yaptı.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri