Özbudun: BDP'nin önerisi Bask modeli gibi

BDP, "değiştirilemeyecek madde" olmamasını istediği yeni Anayasa'da İspanya'nın Bask modeline yakın bir öneri sundu.

BDP; Anayasa'nın Başlangıç ve Genel İlkeler bölümüne ilişkin önerilerini TBMM Uzlaşma Komisyonu'na sundu. Öneride, Başlangıç bölümü, "biz Türkiye halkı" diye başlarken, cinsel yönelimi farklı olan eşcinceller dahil herkesin eşit olduğu vurgulanarak, şöyle dendi.

"Biz Türkiye Halkı, bütün bireylerin ve halkların, evrensel insan hak ve özgürlüklerine sahip olduğu inancını taşıyoruz. Irk, dil, din, mezhep, cinsiyet, cinsel yönelim, etnik köken ve benzeri hiçbir ayrım yapmaksızın herkesin eşit olduğunu kabul ediyoruz. Türkiye'de yaşayan tüm farklı kimlikler, kültürler, diller ve inançlar bu anayasanın güvencesi altındadır. Farklılıklarımızı, toplumsal bütünlüğümüzün harcı olarak görüyoruz" denildi.

ASKER HALKINA SİLAH KULLANAMAZ

Başlangıç bölümünde, askerin kendi halkına karşı silah kullanmaması istenerek, "Ebedi barış idealini taşıyan bireyler ve topluluklar olarak meşru müdafaa halleri dışında savaşı ve başka halkların özgürlüğünekarşı güç kullanmayı reddediyoruz" denildi.

"DEVLETİN RESMİ DİLİ TÜRKÇE'DİR"

BDP, mevcut Anayasa'daki "Devletin bayrağı, şekli yasada belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Milli marşı İstiklal Marşıdır. Başkenti, Ankara'dır" hükmünü korurken, resmi dile ilişkin 3. madde önerisi aynen şöyle:

"Devletin resmi dili, Türkçedir. Tüm vatandaşların resmi dili öğrenme görevi ve hakkı vardır. Türkiye halkının kullandığı diğer ana diller bölge beclislerinin kararıyla ikinci resmi dil olarak kullanılabilir. Herkes, özel yaşamında ve kamusal makamlarla olan ilişkilerinde resmi dilin yanı sıra kendi ana dilini kullanma hakkına sahiptir. "

"TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ İÇİNDE ADEMİ MERKEZİYET"

BDP'nin yeni Anayasa'nın 1. maddesinde toprak bütünlüğü vurgusuyla istediği ademi-merkeziyet tarifi şöyle:

"TC, insan haklarına dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir. Hiçbir ideoloji, din, inanç ve yaşam tarzı devlet tarafından himaye edilemez veya vesayet altına alınamaz. Devletin idari yapısı ademi merkezi sistem esasına göre düzenlenir. Devletin toprak bütünlüğüne dokunulamaz."

"YERİNDEN YÖNETİM AĞIRLIK KAZANIYOR"

Anayasa hukukçusu Prof. Dr. Ergun Özbudun, "BDP'nin modelinde yerinden yönetim ağırlıklı nitelik taşıyor. Bölge meclislerinde ikinci resmi dilin kullanımı isteniyorsa bu İspanya'daki Bask Modeli ve Katalanya Modelidir. İspanya'da Bask bölgesinde İspanyolca ile birlikte Baskça tüm resmi işlerde ve eğitimde kullanılabiliyor" dedi.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri