Özbek pilavı Konyalıların beğenisine sunuldu

Uluslar arası Kültür El Sanatları Hediyelik Eşya Etkinlikleri fuarı kapsamında açılan Özbek çadırında geleneksel Özbek pilavı ve yeşil çayı Konyalıların beğenisine sunuluyor

Türklerin geleneksel çadırından esinlenerek kurulan sofrada, Özbek müziği eşliğinde ve Özbeklere has kıyafetlerle yapılan yemek servisiyle ziyaretçilerine keyifli anlar yaşatılıyor.

Türklere has sedirden esinlenerek kurulan Özbek Sofrası, orijinalinin bütün özelliklerini taşıyor. Tüm ailelere hizmet veren Özbek çadırında isteyen sedire isteyen ise masada oturup yemeğini yiyebiliyor. Özbek çadırında en önemli yiyecek ise Özbek pilavı. Yağı fazla olan fakat tadı çok güzel olan pilav, bir kez tadanların vazgeçmeyeceği bir yemek.  Daha önce tatmamış insanların önce uzak durduğunu fakat tattıktan sonra ise düşüncesinin değiştiğini belirten Özbek Çadırı Müdürü Mehmet Eskiyurt, Özbek pilavının geçmişinin yüz yıllara dayandığına değinerek tamamen Türk kültürü olduğunu söyledi. Pilavın Özbekistan’da çok yağlı yenildiğine dikkat çeken Eskiyurt, fakat Türkiye’de pilavın çok yağlı yenmediği için normal yağlı yaptıklarını vurguladı. Pilava tat veren ise içi ve yapılışı oluyor. Eskiyurt, pilavın içinde bulunan havuç, soğan, et ve yağın lezzeti arttırdığını ifade ediyor. Yemekten sonra ise vatandaşlara Orta Asya kültürü olan yeşil çay ikram ediliyor. Vatandaşlar yemekten sonra hem çaylarını yudumluyor hem de yorgunluklarını atarak harika bir akşam geçiriyor.
İlk olarak Ankara’da Keçiören’de Özbek çadırını açtıklarını dile getiren Eskiyurt, insanların ilk zamanlar çadıra çok fazla gelmediğini fakat ortamı ve pilavın tadına baktıktan sonra fikirlerinin değişerek sık gelmeye başladıklarını söyledi. Bundan dolayı Türkiye’nin her yerinden belediyeler tarafından Özbek çadırı kurma noktasında teklif geldiğine işaret eden Eskiyurt, “Son olarak İzmir, Urfa ve Bursa Büyükşehir Belediyeleri Özbek çadırı kurmak için bizi çağırdı. Çünkü Özbek pilavı artık Türkiye’nin her tarafında biliniyor. Aynı zamanda çadırında birebir Özbek kültürüne benzemesi vatandaşların Özbek kültürünü öğrenmesini sağlıyor. Böylece kültürler arası diyalog başlıyor” diye konuştu. 
HASAN AYHAN
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri