Özak: Şiddeti asgariye çekmeye çalışıyoruz

Devlet Bakanı Faruk Nafız Özak, yaptıkları düzenlemelerle şiddeti asgariye indirip, sporu güzel görüntüler içerisine çekmeye çalıştıklarını söyledi.

İstanbul Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulu’nun, Olimpiyatevi’nde yapılan toplantısına katılan Bakan Özak, toplantıdan önce basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Futbol Federasyonu Profesyonel Futbol Disiplin Kurulunun Beşiktaş ve Bursaspor kulüplerine verdiği cezalarla ilgili soru üzerine Bakan Özak, “Bu, federasyonunun disiplin kurulunun vermiş olduğu bir ceza. Benim tartışmam doğru değil. Ama doğru olan bir şey var, suç işleyenin cezalandırılması gerekiyor” dedi.

Özak, sporda şiddetin önlenmesi için beraberce çalışılması gerektiğini anlatarak, “Mevcut yasamız var. Yeni bir takım maddeler ilave ediyoruz. Yeni bir yasa taslağımız Meclis’e bu ay gidecek. Önemli olan cezanın boyutu değil de neden suçlarla karşılaşıyoruz ve neden bu suçları asgariye indiremedik? Bunu asgariye indirmemiz lazım. Bize yakışır bir görüntü olsun. Çünkü bunlar Türkiye’ye yakışmayan görüntüler” diye konuştu.

Spor Müsabakalarında Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunu çıkardıktan sonraki bir dönemde güzel sonuçlar aldıklarını dile getiren Bakan Özak, şunları kaydetti: “Ama eksiklerimiz oldu. Bütün bunları masaya yatırdık ve eksikliklerimizi gidermek için bir taslak hazırladık. Bu bir hafta sonra konuşulacak. Türk Ceza Kanunu ile uyumlu hale getirmek için Prof. Dr. İzzet Özgenç’in başkanlığında, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, federasyonlarımız, adalet ve içişleri bakanlığımızla birlikte sonuçlandıracağız. Herkes şunu istiyor; çok küçük bir azınlığın, çok büyük bir taraftar kitlesini rahatsız etmemesi gerekiyor. İnsanlarımızı rahatsız etmemesi gerekiyor. Çağdaş Türkiye’nin görüntüsüne zarar vermemesi gerekiyor. Türkiye organizasyonlar yapan bir ülke, sporu çok seven bir ülke... Çok genci olan bir ülkede bu tip olaylar olmasın.”

Faruk Nafız Özak, yaşanan olaylardan kulüplerin ve federasyonun memnun olmadığını belirterek, “Kulüplerimizin alması gereken tedbirler var. Sanırım bunun için bu cezalar verilmiştir. Verilen cezalara da itirazlar olur. Türkiye hukuk devletidir. Hukuk devleti içerisinde tahkim var, bunlar çözülebilir. Bizim esas amacımız şu; yasaları uygularken kararlı olmak lazım, cesur olmak lazım, iddialı olmak lazım, bir de süreklilik lazım. ‘Yasa çıkarsa şiddet biter’ diye bir şey olmaz. Sporda şiddetin olmaması lazım. Sporu bir zevk içinde izlemememiz lazım, sonuca razı olmamız lazım. Kazananın kaybedeni, kaybedenin kazananı tebrik etmesi lazım. Böyle tiyatroya gider gibi gidip maç izleyip dönmemiz lazım” değerlendirmesinde bulundu.

Dünyada sporda yaşanan şiddet olaylarının çok ağır cezalarla asgari duruma indirildiğini vurgulayan Bakan Özak, “Diyoruz ki suç işleyen cezasını çeksin. Mesela saha kapanıyor, peki çok centilmence seyreden, tribüne gelen insanların ne kabahati var, kombine bilet alanların ne kabahati var, kulüplerin ne kabahati var? Hangi idareci şiddet olsun ister? Buradaki haksızlığı ve adaletsizliği asgariye indirerek, şiddeti asgariye indirerek, sporumuzu daha güzel görüntüler içerisine çekmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Konya Spor Haberleri