Özak: Hızlı tedbirler alacağız

Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Özak, sporda şiddet konusunda alınacak tedbirleri hızlandıracaklarını söyledi.
Bütün statlara kamera koyacaklarını belirten Özak, statlara alkollü girişi önleme konusunda tedbirler alınacağını bildirdi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özak, Diyarbakırspor ile ilgili son gelişmeler konusundaki bir soru üzerine, şunları söyledi: “Münferit olaylar olmuştur. Diyarbakır’ı da seviyoruz, güneyi de doğuyu da kuzeyi de seviyoruz. Sporun birleştirici ruhu var. Arkadaşlarımız duygusal olabilirler. Mesela Trabzon’u yendiler alkışlandılar. Yine alkışlanırlar her yerde. O bir moral bozukluğu ile ortaya çıkan bir hadiseydi. Tribünlerden o tip bağırtıyı, şiddeti, küfürü zaten kabullenmek mümkün değil.

Sabah Futbol Federasyonu, İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı yetkileriyle toplantı yaptık. Bunu yasalarla önleyemezsin. Bu, eğitimle olur. Tabii ki yasalar olacak, ancak bu konuyla ilgilenen siyasetçimiz, spor yazarımız, idarecimiz, futbolcumuz, antrenörümüz, medyamız ortak bir fikirde birleşecek. Bu konuda birlikte mücadele edilecek. Bu, şu anda oluşuyor. Fenerbahçe Kulübü Başkanımız dedi ki benim stadımda şu adam taş attı. Hemen kamerayla yakaladı. Bu güzel bir gelişme.” Özak, bütün statlara kameralar koyacaklarını, kameraların parasını ise Futbol Federasyonunun vereceğini belirterek, bu işlemin süper ligden başlanarak alt liglere doğru yaygınlaştırılacağını kaydetti.

KARAKOLDA EĞİTİM

Sporda Şiddet Yasası’nın işlemeyen yönlerinin tespit edildiğini söyleyen Özak, şunları kaydetti: “Mesela medyanın, sporcunun, idarecinin, antrenörün tahriki var. Bunlarla ilgili yapanın yanına kalıyor. Taraftar temsilcilikleri işlemiyor. Stada girenlerin biletlerinin üzerinde isimleri ve vatandaşlık numaraları olması lazım. İstanbul’da şiddet yapan birisi, Trabzon’da maça girememeli. Yurtdışına çıkamamalı kafileyle. Belki İngiltere’de yapıldığı gibi maç günleri karakolda eğitim verilmeli. Eski Cumhurbaşkanımız bunu iptal etmişti. Şimdi onu tekrar getirmek lazım. Alkolle ilgili ne yapılabilir? ‘Alkollü giremez’ deniyor. Ne kadar alkollü girer, ne kadar giremez... Antrenman sahaları daha önce kapsamı içinde değildi. Antrenman sahalarını da bunun içine alacağız, kamp yapılan yerleri de. Yasanın içeriğini daha geniş ortama almak lazım.” Bugün yapılan toplantıya yarım saat katıldığını ifade eden Özak, “Bir şey hazırlıyoruz. Bu hazırlık kanundur. İlgili taraflarca desteklenirse ilkokul öncesi, ilkokul, ortaokul, liseye, üniversiteye bu eğitim konabilirse bunlar iyileşir” dedi. İngiltere’de holiganizmin çok aşırı bir durumda olduğunu anımsatan Özak, çıkarılan yasalar ve alınan sert tedbirlerle büyük ölçüde mesafe alındığını söyledi.

SUÇ VARSA, CEZA DA OLACAK

Faruk Özak, “Suç varsa ceza da olacak. Beşiktaş Kulübü Başkanına yapılana herkes tepki gösteriyor. Fenerbahçe Kulübü de Kulüpler Birliği de rakibi aday Murat bey de... Bu şu demektir: Bu gidişat iyidir. Şerden hayır çıkar mı? ‘Her işte bir hayır var’ diyoruz. İnşallah bunlar son olur” dedi. Özak, Türkiye’nin dünyaya mahcup olduğunu da belirterek, “Diyarbakır ile ilgili olayda dünya basını bizi ırkçılıkla suçladı. Bakın olay nereye gidiyor. Çok dikkat etmemiz lazım. Hem Diyarbakır’ın hem karşı tarafın hem bizim hem medyanın... O bakımdan çok önemli görevler düşüyor” diye konuştu. Özak, tedbir konusunu hızlandıracaklarını belirterek, “(Bir daha olmayacak) demiyorum, ama minimize olacak” ifadelerini kullandı. Alkol konusunda alınacak tedbirleri değerlendireceklerini, konunun mevcut yasada düzenlendiğini, ancak gerekli aletlerin olmadığını belirten Özak, “Çok aşırı alkollüler de az alkollü de girebiliyordu. Şimdi bakalım ne yapabiliriz? Bunu bugün konuştuk. Spor mahkemeleri konuşuldu ‘olur mu olmaz mı’ diye. Bakacağız” dedi.

STATLARA KAMERA SİSTEMİ KURULACAK

Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener ise futbolda şiddetin önüne geçilmesi için 3 ana maddeyle ilgili görüş alış-verişinde bulunduklarını belirterek, “Çok verimli bir çalışma oldu. Emeği geçen herkese teşekkür ederim. Hızlı bir biçimde futbolda şiddetin önlenmesi konusunda bizim bildirdiğimiz önerilerin yanı sıra bakanlık müsteşarlarımızın getirdiği önerileri masaya yatırdık. Tribünde şiddetin önlenmesine ilişkin olarak federasyonumuzun önerilerine sıcak yaklaşılması bizi mutlu etti. Mevcut yasanın uygulanabilirliği zor. Üç ana konuda öneride bulunduk. Öncelikle statlara kamera sistemi yerleştirilmesini ele aldık. İlk önce tedbir almak gerek ve bunun içinde statlara kamera sistemi yerleştirmek lazım. Bu sayede sporda şiddeti yapanlara karşı tedbir almalıyız. TFF olarak bu uygulamayı biz üstleniyoruz. İkinci olarak biletlerde yeni uygulamaya gidilecek. Bunun detaylarını daha sonra kamuoyuyla paylaşacağız. Üçüncüsü ve en önemlisi ise statta şiddete

karışanların tespitinin ardından süratli ve ciddi şekilde cezalandırılması” ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Konya Spor Haberleri