Oylar Yarın Türkiye'ye Gidiyor

Yurtdışında 31 Ağustos günü başlayan ve dört gün süren cumhurbaşkanlığı seçimleri kapsamında toplanan oylar Türkiye'ye gönderilmeye başlandı. Berlin'deki oyları Türkiye'ye götürecek kargo uçağı yarın sabah saat 09.00 itibarıyla...

Yurtdışında 31 Ağustos günü başlayan ve dört gün süren cumhurbaşkanlığı seçimleri kapsamında toplanan oylar Türkiye'ye gönderilmeye başlandı. Berlin'deki oyları Türkiye'ye götürecek kargo uçağı yarın sabah saat 09.00 itibarıyla Türkiye'ye hareket edecek.

Almanya'da seçimler yedi merkezde yapıldı. Vatandaşlar oylarını Berlin, Hannover, Essen, Düsseldorf, Karlsruhe ve Frankfurt ile Münih'te kurulan seçim sandıklarında kullandılar. Almanya'da seçimlere katılım düşük oranda kaldı. Seçmen konumunda olan 1 milyon 400 bin kişiden 113 bin 606'tısı demokratik hakkını kullandı.

Seçimlere en yüksek katılım yüzde 10 ile Essen ve Düsseldorf'ta, en düşük katılım oranı ise yüzde 4 ile Hannover'de oldu. Seçim merkezlerinde sandık başına giderek oyunu kullanan seçmen sayısı Berlin'de 11 bin 297, Münih'te 13 bin 884, Frankfurt'ta 17 bin 272, Karlsruhe'de 18 bin 600, Essen'de 17 bin 790, Düsseldorf'ta 24 bin 93, Hannover'de 10 bin 670 olarak kayıtlara geçti.

Berlin Başkonsolosu Ahmet Başar Şen dört gün süren seçimleri değerlendirirken bazı aksaklıklar yaşandığına işaret etti ve aksaklıkların bir rapor halinde ilgili makamlara bildirileceğini söyledi. Başkonsolos, “Berlin'de 280 civarında görevlinin bulunduğu ekiple birlikte güzel bir operasyon yaptık. Bunun dışında tabii siyasi partilerden gelen gözlemciler de vardı. Onlarla birlikte çok dostane bir çalışma ortamında, adeta demokrasi şenliği içinde bir çalışmaydı bu. Vatandaşlar oy verebilmekten, vatandaşlık haklarını kullanmaktan büyük mutluluk duydu.Gözleri dolanlar, ağlayanlar oldu. Ben en yaşlı seçmen olarak 83 yaşındaki bir vatandaşımızı gördüm. Yaşlı teyzeler bazen bizi yanaklarımızdan öpüp teşekkür ettiler." dedi.

CHP Berlin Birliği Başkanı Ekrem Özdemir de genel olarak seçimin barışçıl bir ortamda geçtiğini ve Berlin'de herhangi bir kaos yaşanmadığını belirtti. Berlin Başkonsolosluğu ile Büyükelçilik çalışanlarının görevlerini gayet iyi bir şekilde yerine getirdiklerine değinen Özdemir, katılım oranının düşük olmasından duyduğu üzüntüyü dile getirirken bir dahaki seçimlerde oyların Almanya'da sayılması gerektiği üzerinde durdu.

ESSEN'DE OLAY ÇIKTI

Essen'de ise AKP Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Külünk ile Essen Başkonsolosu Şule Özkaya arasında büyük gerginlik yaşandı. Seçim merkezinde bir annenin engelli kızına oy kullanırken yardımcı olabilmek amacıyla oy kabinine kızıyla birlikte girmek istemesi üzerine patlak veren gerginlik esnasında AKP'li siyasetçinin Başkonsolos Özkaya'yı tehdit ettiği ve “Sizi sürdüreceğim” şeklinde sözler sarf ettiği ileri sürüldü. Öte Külünk'ün Essen'deki olaydan önce seçimlerin ilk gününde Berlin'deki gazetecilere seçimlerin seyri üzerine bilgi verirken “Essen ve Zürih Başkonsolosluğumuzun taraflı davrandığı yönünde bilgiler geliyor. İkisinin başbakanımızın gönüllülerine karşı kompleksi var.” dediği ortaya çıktı.

HANNOVER'DE ERDOĞAN POSTERİ AÇILDI

Seçim sandıklarının bulunduğu alanlara siyasi parti ve adaylarla ilgili resim, pankart ve poster açılması yasak olmasına rağmen Hannover'de bir grup tarafından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın posteri açıldı. Posterle toplu fotoğraf çektiren grup daha sonra güvenlik görevlilerinin de girişimleriyle posteri kaldırdı. Aradan kısa bir süre geçmesinden sonra bu kez “YSK istifa UETD Bremen” yazılı pankartlar gösterilerek YSK'ya istifa çağrısı yapıldı. Grup, YSK'nın niçin istifaya çağrıldığı ile ilgili açıklama yapmadı.

ENGELLİ KİŞİ OY KULLANAMADI

Hannover'e 153 km mesafede bulunan Sittensen'den 26 yaşındaki engelli kızını da getiren Özdilek ailesi kızlarına oy kullandırılmadığını söyledi. Aile şu ifadeleri kullandı: “Bize bilgi vermek, kızımızın oy kullanması için gerekli kriterlerin yerine getirilip getirilmediğini, bununla ilgili rapor veya belge olup olmadığını sormak yerine, “Bunu niye getirdiniz? Bu şekilde içeriye giremez. O kullanırsa sandıktaki tüm oylar geçersiz sayılır' şeklinde sözler sarf ettiler. Aslında biz kızımızın oy kullanıp kullanamayacağıyla ilgili doğru dürüst bilgi verilmesini yardımcı olunmasını beklerdik.” CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri