'Oy Kullanmak Yönetime Katılmaktır, Bu Hakkı Kullanalım'

Türk STK'lar, Türk kökenli seçmenin Pazar günü yapılacak genel seçimlere katılımını arttırmak için dört koldan çalışıyor.

Türk STK'lar, Türk kökenli seçmenin Pazar günü yapılacak genel seçimlere katılımını arttırmak için dört koldan çalışıyor. Ortak seçim inisiyatifleri, reklam ve broşürlerden sonra STK'lar birer açıklama yaparak, “Oyunu kullanmak yönetime katılmaktır. Haklarımızı almak, bir daha NSU benzeri saldırılar olmasın istiyorsak sandığa itmeliyiz. Göçmenlerin, Müslümanların oyunu kullanması daha da önemli.” vurgusu yaptı.

Almanya 22 Eylül Pazar günü, yani yarın sandık başına giderken, Türk sivil toplum kuruluşları (STK) birer açıklama yaparak göçmen, Müslüman seçmenin oyunu kullanmasının daha da önemli olduğunu vurguladı. Aralarında 13 Türk medya kuruluşunun bulunduğu 40'a yakın Türk STK'nın ortak seçim inisiyatifi günlerdir broşürler, gazete ve televizyonlardaki tanıtımlarla seçime katılmaya teşvik ediyor.

Sandığa Git İnisiyatifi, “Senin oyun bizim geleceğimizdir” mesajı veriyor. Ortak inisiyatifte de bulunan Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) ise, ayrıca hazırlattığı spot ve ilanları yayınlatıyor. Diğer yandan seçimlere katılım son olarak Cuma hutbelerinde hatırlatıldı. DİTİB camilerinde okunan hutbede, “Göçmenlerin oyunu kullanması daha da önemli. Oy kullanmak insanlığa ve Almanya'daki insanımıza hizmettir.” denildi. STK'lar ortak seçim inisiyatifinin yanı sıra, seçimlere artık saatler kala teker teker açıklamalar yaparak seçimlere katılım çağrısı yaptı.

“Sandığa gitmek Almanya'ya ve yarınımıza sahip çıkmaktır” başlıklı bir açıklama yapan Avrupa Türk İslam Birliği (ATİB) Genel Başkanı İhsan Öner, “Bu ülkenin yönetimine katılım demek olan seçme hakkı mutlaka kullanılmalıdır. Göçmenler olarak anadil eğitimi, din dersleri, çifte vatandaşlık, opsiyon vatandaşlığı, İslamiyet'in resmi din olarak tanınması, mahalli seçimlere katılma hakkı, başörtüsü problemleri gibi sayısız meselelerimiz çözüm beklemektedir. Sorunlarımızın bilincindeyiz ve bu meselelerimize çözüm bekliyoruz mesajını vermek için dahi olsa sandığa gitmeye mecburuz.” dedi.

DİTİB Genel Başkanı Prof. Dr. İzzet Er ise “Özellikle Müslümanların ve DİTİB üyesi seçmenlerin kendilerine yakın hissettikleri partilere oy vererek bu haklarını kullanmaları büyük önem arz etmektedir. Çifte vatandaşlık, eşit haklar, başörtülü kardeşlerimizin hak mağduriyetine uğramamaları, NSU cinayetleri gibi saldırıların bir daha yaşanmaması için seçimlere katılmalı.” dedi.

İslam Kültür Merkezleri Birliği (VIKZ) Genel Başkanı Ali Ataullah Demirezen da “Önümüzdeki federal seçim, siyaseti şekillendirmek ve toplumsal hayata katkıda bulunmak için bir fırsattır.” ifadesini kullandı. Cuma hutbelerinde seçime katılım hatırlatması yaptıklarını bildiren Demirezen, “Her oyun bir değeri var ve bu devletin geleceği hepimizi ilgilendiriyor.” diye konuştu.

Seçime teşvik için çok sayıda çalışma yaptıklarını hatırlatan UETD Genel Başkanı Süleyman Çelik ise “Burada bir çok Avrupa ülkesinin nüfusundan daha fazla nüfusumuz var ama politika üretilirken yok sayılıyoruz. Çünkü Almanya'nın siyasi hayatından uzağız mesajı veriyor, seçimlerde oy kullanmıyoruz. Hiç kimse benim bir oyumla ne olur ki dememeli ki, bundan sonraki süreçlerde kimse bizi yok saymasın. Bazen bir milletvekilini bir kaç oy tayin etmektedir.” açıklamasını yaptı.

IGMG Genel Sekreteri Oğuz Üçüncü, “Seçimlere katılım gerçekten artarsa Türk toplumu elbette ciddiye alınacaktır. Seçim programları ve aday belirlemeler farklı olacaktır.” derken, KRV Uyum Meclisi Başkanı Tayfun Keltek de, “Türk kökenlilerin yüzde 60'ı seçimlere katılsın, gelecek seçimlerde Türk seçmeni kazanmak için aday koyma konusunda, bizi ele alma konusunda partiler yarışacaktır. Sağcı sinyaller yerine bize uygun sinyaller vereceklerdir.” şeklinde konuştu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri