Ovaya bereket çiftçiye umut yağdı

Üçte ikisini kıraç toprakların kapladığı ve doğaya bağlı tarımın yaygın olduğu Konya'da, çiftçinin kuraklık endişesi düşen yağışla birlikte azaldı. Ovaya bereket yağarken, çiftçinin yüzü de güldü.

Tarımın başkenti Konya Ovası'nda her yıl Sonbahar aylarında yağış azlığı sebebi ile baş gösteren kuraklık endişesi bu yıl da kendini hissettirdi. Hububat ekimi için hazırlığı yapılan toprağa yaklaşık iki aydır yağış düşmüyordu. Şehir genelinde ve köylerde etkili olan yağış ovaya can suyu oldu. Kuraklık dolayısıyla kara kara düşünen çiftçinin yüzü, etkili olan yağışla birlikte güldü.

YAĞIŞ BİRÇOK BÖLGEYİ KURTARDI

Beklenen yağış henüz gelmedi ama bu yağış ovaya ve çiftçiye umut oldu. Kuraklık endişesinin devam ettiğini aktaran Merkez Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, “Yağış, toprağa 7-8 santimetre civarında işlemişse, korkulacak bir durum yok demektir” dedi. Arpa ve buğdayın çıkışının çiftçiler için büyük önem arz ettiğini de kaydeden Yağız, şunları kaydetti: “Ekim ayında yağışın olmaması bizleri çok korkuttu. Ekim ayı içinde tek damla yağış düşmedi. Çiftçi de mecburi olarak kuru ekim yaptı. Çiftçinin umudu, bu yağışlarla birlikte arttı. Kasım ayında beklenilen gibi yağış düşerse kışa çok rahat bir şekilde gireriz. Meteoroloji Bölge Müdürlüğünden aldığımız veriler var. Bu ayın yağışlı geçeceğine dair elimizde verilerimiz mevcut. Bu yağış, birçok bölgeyi kurtardı.”

YAĞMUR YAĞMAZSA ÇİFTÇİNİN MALİYETİ ARTACAK

Konyalı çiftçilerin özellikle son 1 buçuk aydır gözünün havada olduğunu hatırlatan Yağız, “Bilindiği üzere Ekim ve Kasım ayları buğday, arpa, yulaf gibi ürünlerin ekim dönemidir. Bu dönemlerde toprağın yağışla buluşmasından daha önemli bir şey yoktur. Beklenen yağışın Ekim ayında düşmemesi hububat çiftçisini ciddi manada zora soktu. Şehrimizde ve köylerde etkili olan bu yağış, zorluğun üstesinden gelmemiz için bize doğrusu bir güç verdi. Girdi maliyetleri yüksek. Çiftçinin en büyük sorunu ağır girdi maliyetleri altında ezilmek. Yağış olmayınca ne olacak? Çiftçimizin sulama maliyeti artacak. Ovada birçok çiftçimiz tarlasını ekime hazırladı ancak, yeterli yağışın olmaması sebebi ile ekinlerini gerçekleştirmedi. Kimi çiftçi kuru ekim yaptı. Yağmur yağmadığı için çiftçimiz sulama yapmak zorunda kalıyor. Bu da sulama maliyetinin artmasına neden oluyor” şeklinde konuştu.

MELEK YILDIZ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri