Ovada gübre mesaisi

Cemrenin düşmesinein ardından çiftçiler bahar gübresini atmaya başladı. Ziraatçiler, "Bu yıl verim ve kaliteden umutluyuz. Gelişigüzel gübre atmayıns Toprak analizi yaptırarak, gübreleri atalım” dedi

Konya'da hububat ekili alana bahar gübresi atılmaya başlandı. Buğday ve arpadan daha fazla verim alabilmek için gübreleme çalışmalarına başlayan Konyalı çiftçiler, tarlaya indi. Geçen yıl uzun yıllar ortalamasının üzerinde yağış alan Konya Ovası'nda çiftçilerin yağışın devam etmesini diliyor. Gübrenin tonu ise 1250-1500 lira arasında değişme gösteriyor. Nitrat gübresi ise geçtiğimiz yıllarda terör örgütlerinin hain saldırılarda kullanması yüzünde yasaklandı.

GÜBREYİ DENGELİ BİR ŞEKİLDE ATIN

Uzmanlar, bitkisel üretimde dengeli gübrelemenin önemine dikkat çekti. Konya Ovası'nda son bir haftadır çiftçilerin hububat ekili alanları gübrelemeye başladığını kaydeden  ÇEBİDER Başkanı Yüksek Ziraat Mühendisi Abdullah Kaya, "Dengeli gübreleme bu faktörler içinde çok önemli bir yere sahiptir. Dengeli bitki besleme, bitkiden optimum potansiyeli elde etmek için gelişme dönemlerini takiben bütün temel besinleri doğru ve dengeli bir şekilde sağlamaktır. Besinlerin küçük oranlarda, günlük yapılan fertigasyon sulama sistemleri aracılığıyla sulama suyu ile birlikte bitki kök bölgesine ve toprağa verilmesi işlemidir. Haftalık gübre uygulamasının sebep olduğu kök bölgesindeki tuzluluk stresini ya da besinlerin erken tükenmesini besin yetersizliği önler" dedi.

BİTKİSEL ÜRETİMİN ÖNEMİ BÜYÜK

"Tarımda bitkisel üretim bütün dünya, ülkemiz için çok büyük bir öneme sahiptir" diyen Kaya,  şunları söyledi: "Bitkisel üretim bütün insanların beslenmesi açısından çok önemli olması yanında üretim ile iştigal eden çiftçilerimiz için de ekonomik gelir sağlama yönüyle çok önemlidir. Bu nedenle tarım ekonomisinin temel prensibi bitkisel üretimde amaç birim alandan kaliteli en yüksek verimi almaktır. Bitkisel üretimde kaliteli en yüksek verimin elde edilmesi sertifikalı tohum kullanımı, uygun mekanizasyon kullanımı, sulama, bitki hastalık ve zararlıları ile mücadele, dengeli gübreleme gibi kültürel işlemler, iklim faktörleri ve toprak özelliklerine bağlıdır. Bitkiler yetişebilmesi için topraktan azot, fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum, kükürt, demir, çinko, mangan, bakır, bor, molibden ve klor olmak üzere 13 adet besin elementini yeterli miktarlarda almak zorundadırlar. Gübreleme bu besin elementlerinden toprakta bitkilerin ihtiyacını karşılamayacak düzeyde olanlarının organik veya inorganik materyaller halinde, katı veya sıvı formda toprağa ya da yaprağa uygulanarak bitkilere sağlanmasıdır. Eğer bitkilerin ihtiyacının karşılanması için toprakta bu besin elementlerinden biri noksan diğerleri yeterli düzeyde olsa bile bitkilerin gelişmesi, verimi ve kalitesi o noksan olan elementin müsaade ettiği kadar olur."

TOPRAK ANALİZİ MUTLAKA YAPILMALI

Türkiye'de çiftçilerin gübre kullanımı konusunda hala geleneksel yöntemleri tercih ettiğini kaydeden Kaya, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Bahar gübresi atacak çiftçilerimiz mutlaka toprak analizi yaptırmalıdır. Bu konu ihmal edilmemeli. Toprak analizinin ciddi anlamda yapılması gerekiyor. Toprağın PH'sı çok önemli. PH yükseldikçe gübrenin atımı düşmektedir. Ezbere gübre kullanımı söz konusu. Çiftçilerimiz gelişigüzel gübre atmasından dolayı maliyet de artmaktadır. Çiftçilerimiz gübreyi bir defa da atmamalıdır. Bir bahar döneminde bir de başak döneminde gübre atılmalıdır. Bahar gübresi atılmadan önce havanın durumuna dikkat edilmelidir. Bazen rüzgar veya fırtına çıkıyor. Atılan tüm gübre uçup gidiyor.  Yağış öncesi gübrenin atılması gerekiyor. Hava durumuna dikkat etmek gerekiyor."

İBRAHİM BÜYÜKEKEN merhabahaber.com

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri