Ova'da ekim mesaisi

Konya Ovası'nda ekim hazırlıkları başladı. Bazı çiftçiler, temizlenmesi için tohumlukları selektörlere götürürken, bazıları da hazır tohumluk alıyor. Tohum ve gübre fiyatlarında ise ciddi bir artış yaşandı. Yetkililer ise üreticileri, "Ekim zamanını iyi b

Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden olan Konya'da çiftçiler ekim için tohumluk hazırlıklarına başladı. Ülke genelinde ekimler önümüzdeki günlerde başlayacak. Çiftçi, önümüzdeki günlerde tohumu gübreyle buluşturacak. Ekim işleminin 2 ay sürmesi bekleniyor. Hububat hasadını aylar öncesinden tamamlayan çiftçiler ekim için tekrar hazırlıklara başladı. Bazı üreticiler, ekmek için hazırladıkları tohumlukları selektörlere götüren çiftçiler burada eleme ve ilaçlama işlemlerini gerçekleştiriyor. Bazıları da hazır, çuvallanmış tohumları almayı tercih ediyor. Birçok çiftçinin tek gelir kaynağı olması ve yılda sadece bir defa ürün alınması nedeniyle ekim zamanının da iyi belirlenmesi önem arz ediyor. Hasat döneminde buğday ve arpa fiyatlarında meydana gelen artışa bağlı olarak tohum ve gübrenin fiyatı da arttı. Bu yıl, tohumluk arpanın fiyatı 850 lira, tohumluk buğdayın fiyatı ise 950 ila bin 100 arasında değişiyor. Sertifakalı tohum ise bu yıl bin 250 liradan satılıyor. Dap gübre ise bin 500 lirayı buldu.

EKİM SEZONU SANCILI BAŞLIYOR

Karapınar Ziraat Odası Başkanı Hikmet Bozaklı, ekim sezonuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Çiftçinin ekim sezonu için hızla hazırlık yaptığını belirten Hikmet Bozaklı, "Bu ekim sezonu da sancılı başlıyor. Orta sınıf çiftçi sıkıntılı. Gübre fiyatları her yıl olduğu gibi bu ekim döneminde de artıyor. Tohumluk buğday da arttı. Kuraklık yine hakim. Geçtiğimiz günlerde etkili olan yağmurlar üreticinin yüzünü güldürmedi. Bölgemiz yeterli yağış almadı. Girdiler, her yıl ekim zamanında artıyor. Bin 400 lira olan dap gübresi bin 500 lira oldu" dedi. Üreticilerin her yıl olduğu gibi bu yıl da kuraklığa dayanıklı ve kalitesi yüksek tohumları tercih ettiğini belirten Bozaklı, "Çiftçi satamayacağı buğdayı ekmiyor. Bir hafta 10 gün içinde çiftçi tohum ve gübreyi toprakla buluşturmaya başlar" diye konuştu.

ERKEN VE GEÇ EKİM SAKINCALI

Ekim zamanının iyi belirlenmesi gerektiğine de dikkat çeken Bozaklı, "Ülkemizde çevre şartları nedeniyle buğday ve arpada çeşitlerin bölgelere göre değişiklik göstermektedir. Uygulanan tarım teknikleri de farklıdır. Çiftçilerimiz ekim zamanını çok iyi belirlemelidir. Alatav riskine, yani çimlerin kuruması) dikkat edilmesi gerekir. Bölgelerine göre değişmekle beraber hububat yetiştiriciliğinde kışlık ekimlerde özellikle Eylül ayının son iki haftası ile Ekim ve Kasım ayları tohum ekimi için büyük önem arz ediyor. Ekim zamanının belirlenmesinde yapılacak çok basit hatalar belki de bir yılın kaybolmasına sebep olabilmektedir. Bu nedenle ekim için toprak nemi yeterli, toprak sıcaklığı da 8-10 derece olmalıdır. Yine ekim, toprakta çimlenmenin hızlı bir şekilde olacağı, alatav riskinin azaldığı ve kışa girmeden önce iyi bir çıkışın sağlanacağı zamanda yapılmalıdır. Ekim zamanının belirlenmesinde tohum çeşidinin soğuğa dayanıklılık gibi faktörler de önemlidir" sözlerini kullandı.

BAZILARI EKİM YAPMAKTA ZORLANIYOR

Şaban Baran, isimli çiftçi tohumluk buğdayları kendilerinin hazırladıklarını belirterek, “Tohum olarak kullanacağımız buğday yeşil iken içerisindeki çavdar ve yabani otları temizliyoruz. Hasat sonrası da buğday selektörüne getirerek eletip içerisinde kırık buğdayları, sap parçalarını ve olgunlaşmamış buğday ile küçük olan yabani ot tohumlarını temizletip ilaçlayarak ekime hazır hale getiriyoruz” dedi. Çiftçilerin girdiler nedeniyle ekim yapmakta zorlandığını da belirten Baran, "Mazot fiyatları belimizi büküyor. Bir litre mazot ile 6 kilo buğdayın fiyatı aynı. Çiftçilere daha çok destek verilmeli. Bu yıl kuraklık yaşandı. Her türlü afeti yaşadık. Bazı üreticiler ekim yapamaz. Türkiye'de nüfusun büyük bir bölümü geçimini tarımdan sağlıyor. Bu nedenle üreticiye verilen destekler artırılmalı" şeklinde konuştu.

KERİM ATICI - merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri