Ova'da don korkusu!

Geçtiğimiz yıl yaşanan don olayları yüzünden kayısı ve bademi soğuk vurmuştu. Bu yıl da hava sıcaklarının mevsim normalleri üzerinde gitmesinden dolayı ağaçların erken çiçek açması üreticiyi tedirgin etti

Hava sıcaklıklarının artması ve yurt genelinde güneşli havanın etkili olması ile birlikte, ağaçlar  da çiçek açtı. Ağaçların erken çiçek açması üreticiyi korkutuyor. Geçtiğimiz yıl ağaçların yine erken çiçek açtıktan sonra dona maruz kalması kayısı ve kuruyemiş fiyatlarını artırmıştı. Uzmanlar bu yıl da ürünleri don vurduğu taktirde, fiyatların tavan yapacağını belirtiyor. Don olayı yurt genelinde özellikle İç Anadolu Bölgesi'nde sıkça görülmesi, Konya gibi şehirlerde tarımsal üretimi olumsuz yönde etkiliyor. Meteoroloji uzmanları ise, hava sıcaklıklarının 10 derece seviyelerinde seyredeceğini belirtirken, 1 haftalık süreçte Ova'da yağışlı havanın etkili olacağını söylüyor. 2009 yılında kilogram fiyatı 8 buçuk lira olan kayısı kurusu günümüzde 40 liraya kadar yükseldi. Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Celil Çalış, "Geçen yıl olduğu gibi yalancı güneşe aldanan ağaçlar çiçek açmaya başladı. Geçtiğimiz yıl da, çiçeklenmenin ardından don etkisini göstermiş ürünler telef olmuştu. Bu da fiyatları artırmış, ürünlerdeki rekolteyi düşürmüştü" diye konuştu.

ISMARLAMA İKLİM YAŞIYORUZ

Çalış, bu yılın çiftçi açısından gayet olumlu geçtiğini vurgulayarak, "Geçen yıla oranla bu yıl iklim tamamen bizim istediğimiz şekilde gelişiyor. Allah'tan bizim için en olumlu havaları istesek, ancak bu kadar güzel bir iklim geçiririz. Çok ani bir dolu yağmadığı sürece, her şey yolunda ilerleyecektir. Olaya sadece çiftçinin gözüyle bakmamak gerektiğini düşünüyorum. Konya'da buğdayı dolu vurması, Konyalı vatandaşların cebine yansıyacaktır. O yüzden tarımsal üretimi sadece çiftçilere indirgememek gerekiyor" şeklinde konuştu.

GEÇEN YIL GİBİ ETKİLİ OLMAZ

Geçtiğimiz yıl ürünlerin Aralık ayında çiçek açmaya başladığını dile getiren Çalış, "Bu yıl da geçenki yıl gibi don olayının yaşanacağı gibi bir söylenti var. Geçen yıl ürünleri vurduğunda ağaçlar yüzde 60-70 oranında faaldi. Ancak bugün ağaçlar yüzde 20 oranında faal. Yavaş yavaş uyanıyor ağaçlar. Geçen yıl ürünleri don vurduğunda ağaçlar tam manasıyla uyanmıştı ve telafisi de zor oldu. Ancak şimdi ürünledi don vursa, geçtiğimiz yıl gibi bir zarar vermez. Çünkü ağaç tam uyanmadığı için kendini telafi eder ve yeniden çiçek verir" sözlerini kullandı. 

EN ÇOK KURUYEMİŞLER ZARAR GÖRDÜ

Geçtiğimiz yıl yurt genelinde ve özellikle Konya'da etkisini hissettiren don ve soğuk havaların, en çok ceviz ve kayısı kurusu gibi kuruyemiş fiyatlarını etkilediğini ifade eden Çalış, "Ova'da don olayı geçtiğimiz yıl ürünlerdeki rekolteyi düşürmüştü. Don, yurt genelinde etkili olduğu için bir çok tarımsal ürünün fiyatı da arttı. En çok da ceviz gibi kuruyemiş ürünlerindeki rekolte kaybı, fiyatlara olumsuz yansımıştı. Ceviz, kuru kayısı, kuru üzüm gibi ürünlerin fiyatı yüzde 50-60 oranında arttı. Bunun dışında hububatta da erken çiçeklenmeden dolayı sıkıntı yaşamıştık. Geçtiğimiz yıl Konyalı  çiftçiler açısından kötü bir sezondu. Üretici rekolte kaybından dolayı sıkıntı çekti, vatandaşlar da artan ürün fiyatları karşısında olumsuz etkilendi" ifadelerini kullandı.

TEK KORKUMUZ OLUMSUZ FİYAT POLİTİKALARI

Çiftçinin iklim konusunda korkusunun geçtiğini ancak tek korkularının hasat döneminde olumsuz fiyat politikaları olduğunu kaydeden Çalış, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şu an için tek korkumuz hasat döneminde olumsuz fiyat politikalarıdır. İklim istenildiği gibi geçiyor. Umarım yetkililer de fiyat politikalarını buna göre ayarlar ve üretici mağdur olmaz. Havalar gayet olumlu geçiyor. Bahar ayında yüksek miktarda yağış alırsak da geçen seneki gibi bir manzara olmaz. Geçtiğimiz yıl hiç kar yağmamıştı. Sürekli bir soğuk hava etkisi hakimdi. Bu yıl beklediğimiz gibi bir kar yağışı oldu. Kar ürünlere iyi geldi. Tarımda bu olumlu havayı, bahar ayındaki yağışlarla süsleyebilirsek ürünlerde rekolte kaybı yaşamayız. Çiftçi bunları düşünmek yerine bir tarım sigortası yaptırmalarını öneriyoruz. Tarım sigortasına daha çok önem verilmeli. Ürünler zarar ziyan olduğu zaman sigortanın ne kadar önemli olduğunu anlıyoruz. Mesela benim şu anda ekmiş olduğum tarlaya ödediğim sigorta parası 400 lira. Herhangi bir dolu gibi olay olduğu taktirde sigorta 50 bin lira ödeyecek. Sigortanın dikkate alınması gerekiyor."

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri