Ova'da bahar hareketliliği

Ova çiftçinin ekim ve gübre mesaisi başladı. Aspir üretiminde yüzde 40'lık artış görülüyor. Tohumluk patates üretiminde de gözle görülür bir artış yaşanıyor. Yağış azlığı ise üreticiyi düşündürüyor

Baharın gelmesiyle birlikte geniş tarım alanlarına sahip Konya Ovası'nda hareketlilik başladı. Ova genelinde bir yanda ekim çalışmaları devam ediyor bir yanda da mevcut ekim alanlarına gübre atılıyor. Sonbahar aylarında ekimi yapılan arpa ve buğday tarlaları havanın ısınmasıyla birlikte yeşillenmeye başladı. Çiftçi bugünlerde gübreyi tarlaya atıyor. Devletten aldıkları destekle gübre ve mazot ihtiyacını karşılayan Ova çiftçisi, ekinleri gübreyle buluşturuyor. Sulama mesaisi de başladı. Çiftçi bugünlerde sulama tesisatını tarlaya döşüyor. Bazı çiftçiler sulamada modern teknolojiyi kullanırken, bazıları ise hala vahşi şekilde sulama yapıyor.

BİTKİ GELİŞİMİNDE GERİLİK

Ziraat mühendislerinden alınan bilgilere göre, yağış yetersizliği nedeniyle bitki gelişiminde bir miktar gerilik var. Yağışlı bir periyoda girildiğinde kayıpların telafi edileceği tahmin ediliyor. Yine alınan bilgilere göre Ova'da üreticinin fare ile mücadelesi de sürüyor. Çiftinin fareyle başı dertte. Fareler hububat ekim alanlarına ciddi zarar verdi. Mühendisler, fareye zamanında müdahelenin önemli olduğunu, mücadele çalışmalarının ihmal edilmemesi gerektiğin söylüyor.

EN YÜKSEK DESTEK ASPİRE

Yazlık ürünlerin ekimi de başladı. Üretici bugünlerde ayçiçeği, mısır, nohut, kimyon gibi ürünlerin tohumunu toprakla buluşturuyor. Ayçiçeğinde 200-250 bin tonluk bir üretim var. 10 yıl önce hiç ayçiçeği ekimi yoktu. Ekim alanlarında ise geçen yıla göre yüzde 20-30'luk bir düşüş sözkonusu. Önceki yıl ayçiçeğinde fiyatlar düştüğü için çiftçi farklı ürünlere yöneldi. Verilere göre aspir ekiminde 2014 yılına oranla yüzde 40'lık bir artış oldu. Biodizel üretiminde de kullanılan aspire dekar başına 70 lira destek veriliyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı en yüksek desteği bu ürüne veriyor. Devletin verdiği destek üreticinin tüm masrafları karşılıyor. Artan destek nedeniyle daha önce 3-5 bin dekara ekilen aspir, şu an 30-35 bin dekarlık araziye ekiliyor.

SEZON ERKEN BAŞLADI

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, sahada yaptığı incelemeler sonucu edindiği izlenimleri paylaştı. Soylu, "Konya Ovası'nda bu yıl yağış yetersizliği nedeni ile hububat ekim alanlarında sulama erken başladı. KOP bölgesinde hububat alanlarında çiftçi bahar gübrelerini atarken gözü kulağı gökten gelecek yağışta. Yine KOP bölgesinde kayısı ve badem ağaçları çok erken çiçek açmaya başladı. Bu yılda meyve tutmada risk var. Bahçe tarımında da sezon erken başladı. Ağaç gövdelerinde alışkın olmadığımız yumurta paketleri görmeye başladık. Ayrıca KOP Bölgesinde yenilenebilir alternatif enerji kaynağı güneş panelleri kendini arazide göstermeye başladı" diye konuştu.

KERİM ATICI merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri