Ova yangın yerine döndü

Anız yangınları nedeniyle her gün yüzlerce dekarlık tarım alanı kül oluyor. Bazı çiftçiler, uzmanların tüm uyarılarına rağmen tarlalarında anız yakmaya devam ediyor. Cezadan kurtulmak içinse anızları gece saatlerinde yakıyorlar

Konya Ovası'nda ekinlerin biçilmesinin ardından yakılan anızlar, Ova'yı alev topuna dönüştürdü. Yakılan anızların toprağa ve canlılara verdiği zararın yanında, oluşan duman bulutu ve yanmış anız atıkları ilçe ve köylerde de hayatı olumsuz yönde etkiliyor. Karapınar, Beyşehir, Çumra, Altınekin, Cihanbeyli, Kulu ve diğer pek çok ilçede çiftçiler yasak olmasına rağmen tarlalarındaki anızları yakıyor. Hububat hasadının başlamasının ardından hemen hemen her gün bir ilçeden anız yangını haberi geliyor. Bazı vatandaşlar, bilerek veya bilmeyerek yüzlerce dekarlık arazinin kül olmasına neden oluyor. Önceki gün Beyşehir, Altınekin, Yunak ve Karapınar'da anızlar yakıldı. Meydana gelen anız yangınları çiftçiler ve itfaiye ekipleri tarafından güçlükle söndürülüyor. Yangın nedeniyle onlarca dekarlık hububat ekim alanı yandı.

TOPRAĞA BÜYÜK ZARAR VERİYOR

Anız yakmanın topraktaki mineralleri ve yararlı haşereleri öldürdüğüne dikkat çekilen ziraatçiler, anızın yakılmaması konusunda çiftçileri uyarıyor. Ziraatçiler, anız yakılmasıyla toprağa büyük zarar verildiğini ifade ederek, şunları söyledi: "Anız yangınları her yönüyle zararlı. Yangınlar nedeniyle birçok vatandaşımızı ekili alanı kül oldu. Vatandaş dört gözle harmanı bekliyor. Ancak yangınlar nedeniyle bazı üreticiler mağdur oldu. Her ilçede anızları yakıyorlar. Kimi etrafını çevirdikten sonra anızı yakıyor kimi de direk önlem almadan kibriti çakıyor. Anız yakmanın cezası var. Cezaya rağmen bazı çifçiler anızları yakıyor. Bu doğru değil. Anızla birlikte bitkinin büyümesinde büyük önem taşıyan toprağın canlı üst kısmı yani organik maddesi de yanmaktadır. Toprağın erozyona karşı dayanıklılığı azalmaktadır, oysa anız değerli olan toprağı su ve rüzgar erozyonuna karşı korumaktadır. Anızı yakılan toprağın su tutma gücü azalmaktadır. Anız yakma ile toprağın doğal yapısı bozulmakta ve verimliliği düşmektedir. Devlet teşvikle yangınların önüne geçebilir."

KERİM ATICI

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri