ÖTV’de uzun vadeli önlem gerekli

ÖTV indirimi yerli otomobil üreticilerinin imal ettiği araçları satamaması, ardından da işçi çıkarmak zorunda kalması nedeniyle başlatılmıştı.

Ekonomik krizin otomobil satışlarının en kritik dönemine denk gelmesiyle hükümet 3 ay sürecek ÖTV indirimi ile firmaları desteklemişti. 3 aylık sürenin dolmasının ardından Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısına göre otomobilde ÖTV indirimleri düşürülmüştü.

Buna göre 1600 cc araçlarda yüzde 37’den yüzde 18’e düşürülen ÖTV indirimi yeni düzenleme ile yüzde 27 ye çıkarıldı. 2000 cc ve üzeri otomobillerde ise yüzde 84’ten yüzde 80’e düşürülen ÖTV indirimi şuan  yüzde 84 olarak devam etmektedir.
MERCEDES ARAÇLARINDA DURUM
Hafif Ticari Araçlarda ise; Vito(Camlıvan-Kombıvan ve Vito 8+1 Minibüs) ve Viano grubunda yüzde10’dan yüzde1’e düşen ÖTV indirimi şuan yüzde 10 geri çıkarıldı. Sprinter 14+1 Minibüslerde ise yüzde 9'dan yüzde 2'ye düşen ÖTV oranı şuan yüzde 4 olarak devam ediyor. Sadece Sprinter panelvan, Sprinter 17+1 küçük otobüs, Vito panelvan, Sprinter kasalı ve kamyonetlerde yüzde 4’ten yüzde 1’e düşen ÖTV indirim oranı şuan yüzde 1 olarak devam ediyor.
YÜZDE 18’DEN 27’YE ÇIKARILDI
Bayraktarlar Merkon A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Fatih Güneş, 3 ay önce ciddi bir durgunluk yaşanan otomotiv sektörüne uygulanan ÖTV indirimi ile ilgili, son aylarda büyük oranda azalan satışlar için rahatlatıcı etkisi olacağını fakat 3 ay sonrasını unutmamız gerektiğini belirtmişti. 3 ay sonunda uzatılma kararının alındığı ÖTV indirimi için Güneş, uzun vadeli önlemlerle desteklenmesinin önemini yeniden vurguladı.
Bu indirimden en fazla 1600 cc ve altındaki araçların yararlandığını belirten Fatih Güneş 30 Eylüle kadar uzatılan ÖTV indiriminin yüzde 18 den yüzde 27 ye çıkarılmasının kendileri için daha önceki indirime oranla etkisinin çok büyük olmayacağını belirtti.
Fatih Güneş ayrıca otomobilin konfor ürünü olduğunu, bu nedenle ticari faaliyetlerin yürütülmesini sağlayan ticari araçlarda daha çok KDV’ye yönelik indirimler olmasını tercih ettiklerini, çünkü bu şekilde ülkeye de ticari alanda yarar sağlanılabileceğini dile getirdi. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri