Ottawa'da 2.türk-kanada Kongresi Düzenlendi

Anadolu Kültürleri Federasyonu’nun organize ettiği 2. Türk-Kanada Kongresi Kanada’nın başkenti Ottawa’da gerceklesti. Kongreye çok sayıda milletvekili ve senatörün yanı sıra Senato sözcüsü Noel A. Kinsella ve Avam Kamarası sözcüsü...

Anadolu Kültürleri Federasyonu’nun organize ettiği 2. Türk-Kanada Kongresi Kanada’nın başkenti Ottawa’da gerceklesti. Kongreye çok sayıda milletvekili ve senatörün yanı sıra Senato sözcüsü Noel A. Kinsella ve Avam Kamarası sözcüsü Andrew Scheer de katıldı. Türkiye’den ise Burdur Bağımsız Milletvekili Hasam Hami Yıldırım iştirak etti.

Açılış konuşmasını yapan Anadolu Kültürleri Federasyonu Başkanı Saadettin Özcan, kongrenin Kanada’da düzenlenen en büyük Türk toplumu kongresi olduğunun altını çizdi. Amaçlarının Kanada-Türkiye ve Türki Cumhuriyetleri arasındaki diyaloğu geliştirmek olduğunu söyleyen Özcan, bu seneki temanın stratejik ortaklık, ticaret ve büyüme olduğunu belirtti.

3 panel halinde gerçekleşen kongrenin ilk panelinde konuşan TUSKON’un (Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu) Washington temsilcisi Hakan Taşçı, Türkiye’nin stratejik olarak önemli konumunu, 3 saatlik uçuş mesafesiyle 2,5 milyar insana ulaşabilmesi örneğiyle vurguladı.

TUSKON’un gönüllülük esasına dayandığını belirten Taşçı, dünyadaki Türk okullarının sadece eğitim alanında değil; iş dünyası perspektifinde de ülkeye önemli kazanımları olduğuna değindi. Avrupa’nın geleceği olarak genç nüfus sahibi Türkiye, Romanya ve Polonya’yı gösteren Taşçı, Kanada için Türkiye’nin önem listesinin ilk sıralarında olması gerektiğini söyledi. ABD Başkanı Barack Obama’nın 9 önemli pazardan biri olarak Türkiye’yi göstermesinin altını çizen Taşçı, Türkiye’nin enerji ve eğitim alanlarında partnerlere ihtiyacı olduğunu dile getirdi.

İkinci panelde Ottawa Üniversitesi’nden konuşmacı olarak katılan Dr. Robert M. Cutler, Kanada’nın Güney Kafkasya ve bazı Orta Asya ülkelerine büyükelçilik bazında direk hizmet veremediğini ve bunun da ticari anlamda sıkıntılara yol açtığını dile getirdi. Kafkas Universitesi’nden öğretim görevlisi Sarvar Gurbanov ise konuşmasında Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla, Azerbaycan’ın üretim alanında düşüş yaşadığını belirtti.

Programın gala resepsiyonunda konuşan Senato sözcüsü Noel A. Kinsella’ya hatıra plaketini Saadettin Özcan takdim etti. Avam Kamarası sözcüsü Andrew Scheer ise plaketini Burdur Milletvekili Hami Yıldırım’ın elinden aldı. Kongre toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri