Otopark isyanı! Konbeltaş bıktırdı

Büyükşehir Belediyesi'ne ait Konbeltaş'ın otopark ücretlerine olan tepkiler çığ gibi büyüyor. MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı ise Konbeltaş'ın keyfi otopark ücretlerini Meclis'e taşıdı

Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan KonbeltaşA.Ş.nin otopark işletmeleri vatandaşların tepkilerini çekmeye devam ediyor. Otoparklar, fahiş fiyatların yanında, yolları da daraltmasından dolayı vatandaşları adeta isyan ettiriyor. Büyükşehir Belediyesi'nden özel olarak otopark işletmek için, yangın söndürücü gibi bir çok şartın yerine getirilmesi gerekirken, belediyenin kendi açtığı otoparklarda yangın söndürücü dahi bulunmuyor.

Vatandaşlar, otopark ücretlerinin en azından 1-2 saatliğine ücretsiz olmasını istiyor. Konyalı vatandaşlar sosyal medyada Konbeltaş otoparklarının fişini paylaşılarak, fahiş ücretlere olan tepkilerini dile getiriyorlar. MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Konyalı vatandaşların bu sıkıntısını TBMM'ye taşıdı.  İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya soru önergesi veren Kalaycı, “Konya’da şehrin neredeyse bütün yol kenarlarını, hatta özel mülkleri bile ücretli otopark haline dönüştüren Büyükşehir Belediyesi adeta değnekçiliğe başlamış, uygulamaya koyduğu her yarım saate 2,5 lira artan zamlı tarife ile Konyalıları haraca bağlamıştır” şeklinde konuşurken, Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç ise “Uygulama hukuka aykırı” diyerek İnşaat Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası ve Şehir Planlamacıları Odası'nı göreve çağırdı.

BELEDİYE BORÇLARINI KAPATIYOR

Verdiği soru önergesinde Konya Büyükşehir Belediyesi'nin borçlarını kapatmak için ulaşıma ve otopark ücretlerine zam yaptığını belirten Kalaycı, “Konyalılar şehir içi ulaşımda hem çile çekiyor, hem de ağır bedel ödüyor. Şehir içi ulaşım ücretlerine de 5 ay önce enflasyonun 4 katı nispetinde fahiş zam yapan Büyükşehir Belediyesi, akaryakıt fiyatında yüksek düşüşe rağmen bu zammı geri almamıştır. Konya’da şehir içi ulaşımda yaşanan sorunlara çözüm üretemeyen, metro yapımı konusunda verilen sözleri kulak arkası eden, her yıl trilyonlarca liralık gayrimenkul satmasına rağmen yanlış ve hesapsız işler nedeniyle borç batağına giren Konya Büyükşehir Belediyesi, pahalıya mal ettiği yatırımların bedelini ve bankalardan kullandığı kredilerin faizlerini Konyalıların sırtına yüklemekte, Konyalılara hesapsızca fatura çıkarmaktadır” diye konuştu.

İMAR KANUNU'NA AYKIRILIK VAR

Konya Büyükşehir Belediyesi'nin İmar Kanunu'nda otoparkı olmayan apartmanlardan zaten ücret aldığını dile getiren Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, “Belediyeler zaten imar kanunu adı altında otoparkı olmayan apartmanlardan ücret alıyor. Şehir merkezinde bulunan yollar zaten belediyeye ait. Herhangi ek bir hizmet sunmadan vatandaşlardan otopark ücreti talep ediliyor. Apartman yapılacağı zaman belediye diyor ki, otopark yap, yapmazsan metrekaresi başına harç alırım. Hem apartmanlardan otopark ücreti alınıyor. Hem de yol kenarına yaptıkları sözde otoparklarla vatandaşlardan otopark ücreti alınıyor. Böyle bir çelişki hukuka aykırıdır. Yapılan yanlışın görülmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

OTOPARKLAR STANDARTA UYGUN DEĞİL

Özel otopark işletmelerinde ruhsat verilirken bir çok şartın arandığını, fakat belediyeye ait otoparklarda bu standartların sağlanamadığını kaydeden Dinç, şöyle konuştu: “Belediye, özel işletmelere otopark ruhsatı verirken, yangın söndürücüye kadar bir çok şart koşuyor. Ancak kendi işlettiği otopark adı altındaki yerlere baktığımız zaman bir yangın söndürücünün bile bulunmadığını görüyoruz.” İlgili odaların siyaset yapmaktan vazgeçip, asli görevlerini yapmaya çağıran Dinç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Konuyla ilgili Mimarlar Odası'nın, Şehir Planlamacıları Odası'nın ve İnşaat Mühendisleri Odası'nın harekete geçmesi gerekmektedir. Bu odalar madem siyasi olarak faaliyetlerini sürdürüyorlar, geçsinler bir partiye orada yapsınlar siyasetlerini. Ancak bu odaların vatandaşlara karşı sorumlulukları vardır. Ancak sesleri çıkmıyor. Yapılan yanlışa veya doğruya vatandaş zaten, başım gözüm üstüne diyor. Odaları görevlerini yapmaya davet ediyorum.”

İMZA KAMPANYASI BAŞLATILDI

Dünyaca ünlü imza toplama sitesi change.org'da ise ücretlerde indirim yapılmasıyla ilgili bir imza kampanyası başlatıldı. Şu ana kadar 150 kişi indirim talebi ile imza attı. Otoparkların bir diğer olumsuz yanı ise, otopark görevlisini bulamamaktan kaynaklanıyor. Aracını bir saatliğine park eden bir vatandaş, “Sadece bir saat aracı park etmiştim. Aracımın başına geldiğim zaman, otopark görevlisini bulamadım. Oradaki esnafa sordum, gelir şimdi dediler. İşim olduğundan dolayı da gitmek zorunda kaldım. Görevlinin peşinden koşmak zorunda değilim. Ertesi gün aynı bölgeye park ettiğim zaman, kesilen fişte 93 lira otopark ücretinin çıktığını öğrendim. Yani görevli fişi kesmediği için, sanki ben bütün gün orada durmuşum gibi fatura geldi” şeklinde konuşarak şikayetini dile getirdi. Konbeltaş'a ait otoparklar özellikle sosyal medyada tepki toplamaya devam ediyor.

BERKHAN PARLAK - merhabahaber.com

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (4)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri