Otomotivde sınırlar aşıldı

Otomotiv yan sanayi üreticilerinin dünya devi olmuş markalara parça verdiğine işaret eden Ford Otosan Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Kabatepe, lojistik altyapı sorunu halledilirse Konya’ya otomotiv fabrikası kurulabileceğine dikkat çekti

Ford Otosan Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Kabatepe, Türkiye otomotiv endüstrisi ve Konya’nın sektör içindeki yeri ile otomotiv fabrikası kurulabilmesi için hangi şartların gerektiğini gazetemize değerlendirdi.

OTOMOTİV DİĞER SEKTÖRLERİN LOKOMOTİFİ
Türkiye otomotiv endüstrisinin ülke için önemli şanslardan bir tanesi olduğunu, çünkü istihdam oluşturan önemli bir sektörlerin başında geldiğini vurgulayan Ford Otosan Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Kabatepe, “Şu anda da baktığımız zaman otomotiv sektörü ölçeğinde ihracatta ve hacimde bu kadar başarılı olmuş bir sektörümüz yok. Tabi diğer sektörler de aynı noktaya gelecekler ama burada otomotivin önemi şu; otomotiv diğer sektörlerin öncüsü, onların lokomotifi, onları arkasından çekip sürükleyen sektör olduğu için doğal olarak bir kimya, elektronik, metal endüstrisi de gelişir. Otomotivi geliştirmek demek, ülkenin alt yapısında birçok teknik gelişmeyi de sağlamak demek” ifadelerini kullandı.
OTOMOTİV YAN SANAYİMİZ DÜNYA DEVLERİNE PARÇA VERİYOR
Türkiye’nin otomotiv yan sanayisinin geldiği noktaya dikkat çeken Genel Müdür Yardımcısı Kabatepe, “Bizim birçok yan sanayicimiz bugün Bentley, BMW, Audi ve Mercedes gibi uluslararası, dünya devi olmuş üretim markalarına kendi parçalarını kullandırabiliyorlar. Kiminin jantı, enjektörü, kiminin kauçuk ve elektronik aksamı gibi her değişik mamul grubundan olmak üzere bizim yan sanayicilerimiz onları buralarda kullandırabiliyorlar. Bu bizim yan sanayimizin gelmiş olduğu noktanın kalite açısından önemli bir göstergesi. Bizim yan sanayimizin gerek kalite açısından ve gerekse bunun karşılığında maliyet açısından da Avrupalı rakiplerine göre o noktalarda daha iyi olmasından ötürü o önemli markalar kendi ürünlerinde bizim parçalarımızı rahatlıkla tercih edebiliyorlar. Bu parça orada üretilemediğinden değil ama Avrupalı rakiplerine göre bizim sanayicimiz o kalemlerde daha iyi kalite ve maliyet sunmuş, onlarla daha iyi rekabete girmiş. Önemli olan nokta bu. Sonuçta bir nihai ürün 3-4 bin parçadan meydana geliyor, o parçalarının bir tanesinin problem çıkarması sonunda nihai ürünün, o markanın kötü algılanmasına neden oluyor. Buna rağmen bize güveniyorlar ki o büyük markalar parçaların büyük kısmını bizden alıyorlar” dedi.
KONYA’DAKİ SANAYİCİLER ANA SANAYİ İMALATÇILARINA DA PARÇA VERMELİ
Konya’daki yan sanayicilerin, ihracatçı fuarlarından da takip ettiği kadarıyla, talaşlı imalat konusunda motor parçaları, diferansiyel, dişli, şanzıman gibi parçalarda oldukça kaliteli ve güzel parçalar ürettiklerini gördüğünü anlatan Cengiz Kabatepe, şöyle devam etti: “Bizim satış sonrası dediğimiz yedek parça konularında da oldukça başarılı. Tabi bunun bir sonraki aşaması, ana sanayi imalatçılarına da parça verme durumuna geçmeleri lazım. Konya’daki üreticilerin dizayn, kalite sistemleri, mali yapı ve teknik bilgi konusunda biraz daha çaba harcayıp, ana firmalarla daha yakın ilişki içinde bulunup, onlara gerek kalite ve gerekse verimlilik konusunda bir çok fayda sağlayacağına inanıyorum. Çünkü o altyapı var. Burada önemli olan, dayanıklılık, maliyet ve verimlilik. Otomotiv endüstrisinde büyük bir rekabet var. Rekabet için dayanıklı, kaliteli, güvenilir parçaların en uygun fiyatla ulaştırılması lazım. Bu hususlarda bir ortak nokta bulunabildiği sürece neden olmasın, olabilir, bence Konya’da bu alt yapı var.”
KONYA’DA OTOMOTİV FABRİKASI NEDEN OLMASIN
Konya’da yıllardır dillendirilen otomotiv fabrikası kurulması konusuna da değinen Cengiz Kabatepe, lojistik altyapı sorununa dikkat çekerek, şunları söyledi: “Konya’nın değil Türkiye’nin birçok noktası için lojistik konularda alt yapıyı geliştirmemiz lazım. Bunları geliştirmek o bölgelerimizde de bu yatırımların daha hızlı yapılmasını sağlayacak. Bunlar çözülemeyecek, üstesinden gelinemeyecek problemler değildir, çözülmesi gereken problemler. Bütün yatırımlar uygun ve homojen bir şekilde ülkenin tamamı sathına yayılabilsin ki onların yanında kümelenmeler artabilsin. Şu an Marmara bölgesi denize ulaşım kolaylığı açısından doğal olarak bu avantaja sahip ama oraların da bir çok dezavantajları var. Orada yaşanan sıkışıklıklar, çevre problemleri, trafik sorunları üreticileri açılmaya zorluyor. Yapılması gereken Avrupa’ya açılış noktalarıyla ülkemizin diğer noktalarının iyi bağlantılarının sağlanması. Karayolları, demiryolları ile bu bağlantıları sağlayarak oraya ulaşımların kolaylaştırılması, bence o yatırımları hızlandırır. Türkiye haritasına bakıp hangi limanlardan hangi pazarlara ulaşacağız, bu pazarlara ulaşabilmek için nerelerde hangi altyapı imkanlarımız var, hangilerinin geliştirilmesi gerekir. 4 milyon araç hedef alacaksak kendimize bu 4 milyonun tüm senaryosunu koyup yol haritasını çizip nerelerde ne yatırım yapılması gerektiğine bakıp, bunları da uygun bir şekilde dağıtıp ona göre bunların bağlantıları ve altyapılarının çözülmesi lazım. Bu Konya için de geçerlidir. Ayrıca Konya’nın Mersin Limanına ulaşımı bir avantaj.” Lojistik altyapı sorunu halledilirse Konya’ya bir otomotiv fabrikası kurulması konusuna da açıklık getiren Kabatepe ‘o tabi, o günkü şartlara göre değerlendirilir, onu bilmek mümkün değil ama neden olmasın’ dedi.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri