Otofaji ne demektir? Balıkesir Belediye Başkanı ne demek istedi?

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, ağlayarak yaptığı istifa konuşmasında, aldığı görevleri yerine getirdiğini anlattı.

Bugün basın toplantısı yapan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, AK Parti 'de siyaset yapma imkanı kalmadığını söyleyerek hem belediye başkanlığından hem de AKP 'den istifa etti. İstifa çıklaması sırasında "Son uygulamalarla geldiğimiz noktada şimdi sormak istiyorum. Ortaya çıkan manzarada bürokrasi siyasetin önüne, devlet milletin önüne ve en önemlisi sadakat liyakatin önüne geçmiş gibi görünmüyor mu? Metal yorgunluğu adı altında bu değişim ve yenilenme süreci AK Parti'de bir otofajiye dönüşmektedir" dedi. Uğur, "İletişim çağında Ankara ile sağlıklı bir iletişim ve istişare kanalları sağlıklı işlememektedir. Yerel ile merkez arasındaki irtibat aracılarla sağlanamamaktadır. Bu durum bütün AK Partili belediye başkanları için de böyledir ve geçerlidir" diye konuştu.

OTOFAJİ NE DEMEK?

Otofaji kelimesini ilk kez Belçikalı biyokimyager Christian de Duve 1963'te kullandı. Antik Yunanca "kendisini yemek" anlamına gelen otofaji sayesindehücreler, gereksiz ve işlevsiz kalan unsurlarından düzenli bir şekilde arınıp onları geri dönüştürebiliyor.

Otofaji, insanın kendi vücut parçalarını yeme arzusu hastalığına deniliyor. Otofaji, vücudun kendi parçalarını sindirmesine ya da kişinin vücut kısımlarını yeme arzusuna verilen isimdir. İlerlemiş vakalar göz önünde bulundurulduğunda en korkutucu psikolojik rahatsızlıklardan biri olarak gösteriliyor.

Her ne kadar hastalığın çok daha ilerlemiş ve tehlikeli tipleri bulunsa da, tırnak yemek, parmak ve dudaklardan koparılan ölü derileri çiğnemek de otofaji hastalığına işaret etmektedir.

Artan stres sonucu ortaya çıkan otofajinin bu tipleri, kişilerin tıbbi yardım almaya ihtiyaç duymadığı, çok fazla önemsemediği örnekleri oluşturur.

Bu durumlarda kişi artık tam anlamıyla bir yamyama dönüşmüştür ve yeme alışkanlığını kendini sakat bırakana kadar sürdürebilmektedir. Hastalığın bu duruma gelmesi ise genellikle başlangıçta sözünü ettiğimiz basit ve zararsız alışkanlıkların ilerlemesi ile gerçekleşmektedir.

Hücre açlık çektiğinde kendi proteinlerini üretmek, kendisindeki bilgiyi açığa çıkarmak için gerekli olan aminoasitlerini bulmakta ve enerji üretmekte zorluk çekecektir. Her şey planladığımız gibi gitmediğinde nasıl biz strese giriyorsak, aynı şekilde hücre de işler planladığı gibi gitmediğinde, gerekli olan proteinlerini üretemediğinde ya da proteinlerinin, DNA'sının yapısını bozan kimyasallara maruz kaldığında planladığı faaliyetler engellenmiş olacak ve bu durum hücre için stres yaratacaktır. Bu stres karşısında hemen yok olmak yerine hücreler, mitokondri gibi kendine ait organelleri yiyerek bir süre kendilerine enerji sağlıyorlar (mikro-otofaji). Ancak şartlar düzelmiyorsa programlı olarak kendilerini öldürüyorlar. (makro-otofaji).

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Politika Haberleri