‘Otistik çocukları topluma kazandıralım’

Konya Otistik Çocuklar ve Aileleri Yardımlaşma Derneği 2. aile tanışma ve istişare toplantısı dernek üyeleri ve gönüllü ailelerin katılımıyla gerçekleşti.
Programda konuşan Dernek Başkanı Öğretim Görevlisi Dr. Mustafa Yağcı, dernek hakkında bilgi verdi. Deneklerinin 25 Mart 2009 tarihinde kurulduğunu ve 7 Haziran'da il genel kurulunu yaparak dernek organlarını oluşturduklarını belirten Yağcı, derneğin faaliyetlerine başladığını bu doğrultuda 21 Haziran 2009'da ilkini düzenledikleri aile tanışma ve istişare programının ikincisini de gerçekleştirmekten mutlu olduklarını söyledi.
Dernek Başkanı Mustafa Yağcı, konuşmasında otizmin, doğuştan olan, beynin ve sinir sisteminin farklı yapısından ya da işleyişinden kaynaklandığı kabul edilen nörobiyolojik bir bozukluk olduğunu belirterek, hastalığın başkalarıyla etkileşimde bulunmayı engellediğini belirtti. Kişinin kendi iç dünyasıyla baş başa kalmasına yol açan otizmin, genellikle 3 yaşından önce ortaya çıktığını ve bireylerin sosyal iletişim, etkileşim ve davranışlarını olumsuz etkilediğini kaydeden Yağcı şunları kaydetti: “Otizmli çocuklarda göz kontağı kurmama, konuşmanın gecikmesi ya da hiç olmaması, ellerini kanat gibi çırpma, parmak uçlarında yürüme, kendi çevresinde dönme,  çeşitli ilgi ve takıntılar oluşmaktadır. Türkiye 'de 0-14 yaş arası otistik çocukların 2009 yılı itibariyle sayısının 125 bin olduğu tahmin edilmektedir. Bu rakama her yıl 5 bin yeni otistik çocuk eklenmektedir. Dünya'da ise genel olarak her 150 çocuktan birinin otizmli olduğu bildirilmektedir. Otizmi diğer engel gruplarından ayıran en önemli fark, erken tanı ve erken eğitimle otizmli çocukların sorunlarına ilişkin çok büyük kazanımların olması, sosyal yaşam içinde yalnız tüketici konumundan çıkıp üreten ve kendi ayakları üzerinde durabilen bireyler olabilmelerinin mümkün olmasıdır.”
OTİSTİK BİREYLER İÇİN DÜZENLEME OLMALI
Yağcı otistik çocukların ve ailelerinin yaşadığı sorunları ifade ederken özellikle mevcut yasa ve yönetmeliklerin uygulanmasındaki sıkıntıların, ailelerin yasal hakları ile ilgili bilgi eksikliklerin, devletin engelli istihdamında otistik bireylerle ilgili özel bir düzenlemesinin olmamasının olduğunu söyledi. Derneğin gelecek dönemde Türkiye 'deki otizmle ilgili dernek ve vakıfların bir araya gelerek oluşturdukları 'Türkiye Otizm Platformu' katılmayı ve böylece derneklerinin Ankara'da da temsil edilmesini sağlamayı amaçladıklarını ifade eden Yağcı yapılması planlanan dernek faaliyetlerini şöyle sıraladı: “Konya'dan veya İstanbul, Ankara, İzmir gibi illerden otizm konusunda uzman, eğitimci, terapist, doktor getirerek ailelere seminer veya konferans vermeyi planlıyoruz. Otizmli çocukların eğitimleri, sosyal hayata adapte olmaları, meslek edinimi gibi konularda diğer illerde olduğu gibi yerel yönetimlerden destek bekliyoruz.” 
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri