Osmanlı Devleti’nin ilk başkenti olan Bursa, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptı. Tarihi ve doğal güzellikleriyle dikkat çeken Bursa, her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor
117
HABER: İBRAHİM BÜYÜKEKEN
Türkiye’nin en büyük 5. Şehri olan Bursa, aynı zamanda Osmanlı’nın ilk başkenti olma özelliğini taşıyor. Osmanlı Devleti’nin ilk kuruluş yıllarında başkent ilan edilen Bursa, Türk tarihinde önemli bir yere sahip. Konya Selçuklu Devleti’ne payitahtlık yaparken, Bursa ise Osmanlı Devleti’ne payitahtlık yaptı. Renktaş ve kaderdaş iki şehir arasında kültürel ilişkilerde son yıllar gözle görülür şekilde bir artış yaşandı. Selçuklu Belediyesi tarafından başlatılan Selçuklu’nun Torunları Osmanlı’nın İzinde tarih ve kültür gezisi kapsamında binlerce Konyalı, Bursa’yı ziyaret etti. Konyalı muhtarları ve basın mensuplarını da geziye davet eden Selçuklu Belediyesi’nin kültür turları büyük ilgi gördü.
217
KÜLTÜR TURLARININ İLK ADRESİ CUMALIKIZIK
Kültür turları kapsamında Konya’dan Yüksek Hızlı Tren (YHT) ile Bozova’ya oradan da otobüsle Bursa’nın Cumalıkızık Köyü’ne gidiliyor. Osmanlı’nın eşsiz bir mirası olan Cumalıkızık Köyü veya Mahallesi Bursa’nın Yıldırım ilçesine bağlı. Bir vakıf köyü olarak köyde tarihi doku çok iyi korunmuş ve Osmanlı döneminin mirası bu köyde yaşatılmış. 2000’li yılların başında çekilen dizilerle meşhur olmuştu. Şarkıcı Emrah’ın başrolde oynadığı “Kınalı Kar” dizisi Cumalıkızık köyünde çekildi. Ayrıca Sanatçı Ferdi Tayfur’un da oynadığı “Susadım Çeşmeye” bu köyde çekildi. Tarihi ve doğal güzellikleriyle insanı mest eden Cumalıkızık Köyü, Türk sinema sektörünün de vazgeçilmez mekanlarından biri oldu. Kızık boyu tarafından dağlık bir alana kurulan köyün girişinde sizi tarihi Osmanlı evleri karşılıyor. Köyün girişinde birbirinden hediyelik eşyacılar, geleneksel lokantalar, köy kahveleri bulunuyor. Ayrıca dağlık alanlarda yetişen yabancı çileğinin yanı sıra karadut suyu da satılıyor.
317
BİR MİMARLIK ŞAHASERİ: YEŞİL KULLİYE
Yeşil Bursa’nın bir de Yeşil Kulliyesi var. 1420 yılında Osmanlı Padişahı 1. Mehmet tarafından yaptırılan Yeşil Kulliye bünyesinde Yeşil Camii, medrese aşevi, yeşil türbe ve hanları barındırıyor. Türbede Çelebi Sultan Mehmet ve oğulları şehzade Mustafa, Mahmut ve Yusuf ile kızları Selçuk Hatun, Sitti Hatun, Hafsa Hatun, Ayşe Hatun ve dadası Daya Hatuna ait olmak üzere toplam 9 sanduka bulunuyor. Ankara Savaşı’ndan sonra fetret devrine giren Osmanlı Devleti’ni yeniden eski ihtişamlı günlerine döndüren 1. Mehmet, Bursa’yı ihya etmiştir. Yeşil Camii Osmanlı mimarisinin ilk örneklerinden biri olarak kayıtlara geçti. Camii ismini içerisinde yeşil çinilerden almış. Yunan işgalinde çinilerin büyük bir kısmı zarar görmüştür. Çiniler yeniden aslına uygun olarak yapılmış ve yerlerine monte edilmiş
417
BURSA’NIN MANEVİ MİMARI EMİR SULTAN
Bursa denince akla Ulu Camii’nin yanı sıra Emir Sultan Hazretleri de geliyor. Bursa’nın manevi mimarlarından Emir Sultan Hazretlerinin türbesi ve adına yaptırılan camiyi de ziyaret etme fırsatı bulduk. Özbekistan’ın Buhara şehrinden ailesi ile birlikte Bursa’ya hicret eden Emir Sultan Hazretleri’nin asıl adı Muhammed Şemseddin’ndir. Emir Sultan Hazretleri, Sultan sıfatını Osmanlı Sultanı Yıldırım Beyazıd’ın kızı Hündi Hatun ile evlendiği için almış. 15. Yüzyılda yaptırılan Emir Sultan Camii, Bursa camileri arasında en büyük kubbeye sahip olan cami olma özelliğini taşıyor. Emir Sultan Camii’nin alt tarafında bulunan mezarlıkta ise Türk Sanat Müziği’nin önemli isimlerinden Zeki Müren’in ve babasının mezarı bulunuyor.
517
BURSA’NIN FETHİNİ ANLATAN MÜZE
Bursa şehir merkezinde ilk ziyaret durağımız Panorama Fetih Müzesi oldu. Bursa Büyükşehir Belediye tarafından yaptırılan Fetih Müzesi’nde Bursa’nın fethi ile ilgili her detaya yer verilmiş. Panoramik bir müze olan Fetih Müzesi’nin benzeri Konya’da da bulunuyor. Müzede Bursa’nın fethinden Osmanlı’nın bir cihan devletine dönüşümü de resimlerle anlatılıyor.
617
EKONOMİNİN KALBİ: KAPALI ÇARŞI’DA ATIYOR
Bursa ekonomisinin kalbi Bedesten Kapalı Çarşısı’nda ve Kozahan’da atıyor. Sarraflar, hediyelik eşyacılar, tekstil mağazalarıyla Kapalı Çarşı ve Kozahan Osmanlı’dan günümüze Bursa’nın en önemli mekanlarından birisi haline geldi. Burada halamın oğlu İbrahim Biçer ve oğulları Ahmet ve Selim Biçer kuyumculuk yapıyor. Onların da kahvesini içtikten sonra Bursa gezimiz sona erdi. Vaktimiz kısıtlı olduğu için Uludağ’ı görme fırsatımız olmadı. Bursaspor’un durumuna gelince bir zamanlar lig şampiyonluğu yaşamış bir takımın 2.Lig’de mücadele etmesi çok üzücü. Bursa’ya gitmişken mutlaka kestane tatlısını almadan, İskender kebabı ve üzüm suyu içmeden dönmeyin.
717
OSMANLI’NIN KURUCUSU OSMAN GAZİ VE ORHAN GAZİ
Bursa’nın ziyaret edilme nedenlerinden en önemlisi ise Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi Türbesi’nin Bursa’da bulunmasıdır. 623 yıl boyunca dünyaya hükmeden Osmanlı hanedanlığına adına veren Osman Gazi’nin ve Osmanlı’nın ikinci padişahı Orhan Gazi’nin türbesi de Tophane verilen yerde bulunuyor. Tophane ismini geçmişte Ramazan aylarında sahur ve iftar vaktini haber vermek için patlatılan toplardan almış. Tophane’de seyir terası, saat kulesi, Kurtuluş Savaşı Şehitliği ve çay bahçeleri bulunuyor. Tophane’nin en önemli özelliği Osman Gazi ve Orhan Gazi’nin türbesinin burada bulunması. Her gün saat 15.00’de Osman Gazi türbesinde nöbet değişimi gerçekleştiriliyor. Nöbet değişimi programına sadece Türkler değil yabancı misafirler de büyük ilgi gösteriyor.
817
917
1017
1117
1217
1317
DÜNYANIN EN DAR SOKAĞI: CİN SOKAĞI
Cumalıkızık Köyü sadece Türkiye’den ve dünyanın bir çok ülkesinden de turistlerin uğradığı bir yer haline gelmiş. Gezimiz sırasında dünyanın en dar sokağı olarak bilinen ve Cin Sokağı olarak da adlandırılan sokağın girişinde Malezyalı turistlerle tanışma fırsatı buldum. Cin Sokağı ile çok sayıda efsane var. Zamanında bu sokakta cinlerin bulunduğu anlatılıyor. Bursa, Endonezya ve Malezya gibi ülkelerde oldukça meşhur turistik bir mekan. Cumalıkızık’ta tarihi Osmanlı evleri de yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çekiyor. Bu köye uğradığınızda mutlaka dağ suyundan yapılmış çayı içmenizi tavsiye ederim. Buram buram tarih kokan Cumalıkızık Köyü’nde hızlı bir tur yapıp Bursa şehir merkezine doğru yola çıktık.
1417
1517
1617
BURSA’NIN TARİHİ SEMBOLÜ: ULU CAMİİ
Bursa denilince muhakkak gelen ilk yer Ulu Camii’dir.1. Beyazıd tarafından yaptırılan Ulu Camii 1854 yılında yaşanan ve o dönemde “küçük kıyamet” olarak adlandırılan depremde zarar görmüş ve fakat yeniden yıkılan yerler yeniden restore edilmiş. Ulu Camii’nin en en dikkat çekici özelliği ise içerisinde şadırvan bulundurmasıdır. Caminin mihraplarında Selçuklu ve Osmanlı oyma sanatına yer verilmiş, kundekari sanatının en büyük incelikleri burada kullanılmış. Bursa’nın en canlı bölgelerinden biri de Ulu Camii ve çevresi.