Osmanlı yadigarı bir içecek: Sahlep

Toros Dağları eteklerinde yetiştirilen orkidelerden elde edilen, Osmanlı döneminden günümüze uzanan geleneksel lezzet salep, kış aylarında vücut direncini artırıyor. Son yıllarda artık her köşede bir sahlepçiye rastlamak mümkün

Osmanlı'dan yadigar bir içecek olan sahlep son yıllarda yeniden gözde bir içecek haline geldi. Özellikle kış aylarında tüketilen sahlep, sağlık açısından da oldukça faydalı.  Salep ustası Mustafa Yücel Burdur'un Bucak ilçesinden toplanan ve Konya'ya getirilen salep bitkisinden hazırladığı salep, yoğun ilgi görüyor. Özellikle kış aylarında Türk kültüründe bol tüketilen salebin gerçeğini ve lezzetlisini içmek isteyen vatandaş Hakiki Burdur Bucak Salepçisi'ne uğruyor. Konya'da yeni açılan Hakiki Burdur Bucak Salepçisi vatandaş tarafından büyük beğeni topluyor.

KONYADAKİ SALEBİ BEĞENMEDİK İŞE KOYULDUK

Uzun yıllar aşçılık mesleği yapan ve emekli olduktan sonra bir boşluk hissettiğini ifade eden Yücel, salep ustası olma macerasını şöyle anlattı: “40 yılı aşkın bir süre aşçılık mesleğiyle uğraştım ve emekli oldum. Fakat çalışma aşkı benim için hiçbir zaman bitmedi. Konya'da hakiki ve güzel salep içilebilecek çok az yerin olduğunu fark ettim. Daha sonra arkadaşım İbrahim Şimşek ile böyle bir iş yapmak aklımıza geldi. Burdur Bucak'ta tanıdığım salep üretici köylülerin yanına gittim. Onlardan salebin toplanışında pişirilişine kadar her aşamasını öğrendim. Madem bir işe koyulduk, bunu tam anlamıyla yapmamız lazımdı. Daha sonra Konya'ya gelerek dükkan teminini de hallettik. 2 emekli böylece salep ustalığına başlamış oldu. Dükkan açtıktan sonra gelen müşteriler o eski saleplerin tadını aldıklarını söylediler ve teşekkür ederek ayrıldılar.”

SAHLEPİN YAPIMI ÇOK ZAHMETLİ

Mustafa Yücel Burdur'un Bucak ilçesinden temin edilen salep bitkisinin öncelikle içecek yapımında kullanılan köklerinin kurutarak toz hale getirdiğini dile getirdi. Salebin hazırlanışında süt, şeker ve salep tozu kullanıldığını ve yaklaşık 5 litre süte 250 gram şeker ve her bir litre süt içine iki kaşık salep tozu eklediğini dile getiren Yücel şunları kaydetti: "İlk önce 250 gram şekerimize sütümüzün oranı kadar her litre süt için iki kaşık salep ekliyoruz. Bunu süte direk eklemeden önce şekerle karıştırıyoruz. Şekerin beyaz renginin salebin rengini alana kadar şekerle harmanlıyoruz. Tenceremizin içerisinde bulunan süte şekerle karışımını yaptığımız salebi yavaş yavaş ilave ediyoruz. Şekere karıştırmadan sadece salebi süte eklersek topaklanacağı için önce şekerle karışımını yapmak önemli. Daha sonra yaklaşık 25 dakika boyunca karıştırarak sütle salebi birbirine iyice yediriyoruz. Atalarımızın dediği gibi 'ne kadar emek, o kadar güzel yemek', ne kadar uğraşırsanız o kadar da güzel mamul elde edersiniz."

SAHTESİNE DİKKAT EDİLMELİ

Piyasada kimyasallarla karıştırılıp salep esansıyla elde edilen bir çok sahte salebin bulunduğunu ifade eden Yücel, vatandaşın bu hususta dikkat etmesi gerektiğini vurguladı. Yücel, “Salep adı altında bir çok kimyasal karışımlı salepler var. Para kazanmak isteyen dolandırıcılar ne yazık ki salebin bile sahtesini üretti” dedi. Yücel ayrıca gerçek salebin tüyolarını da şöyle kaydetti: “Gerçek salebin üstünde sulanma olmaz ya da kahve telvesi gibi çökme olmaz. Salebin temel noktası ise içildiği zaman sonuna kadar aynı kıvamda kalırsa gerçek saleptir. Vatandaş fiyata aldanıp sahte ürünlere kanıyor. Salep bir keyif içeceğidir. Keyfinde parası olmaz.” Yücel, salebin kış aylarına özel çok faydalı bir içecek olduğunu ifade ederek, "Öksürükten, nefes darlığına, astıma ve kadın hastalıkları gibi vücuda bir çok faydası vardır. Ayrıca vücudu ısıtmak için kış aylarında özellikle ideal bir içecektir. Aç kalmadan kilo vermek isteyenler, ara öğünlerinde bir fincan tarçınlı salep içebilirler. Midede uzun süre kalarak tok hissetmeyi sağlıyor, kan şekerini düzenliyor ve tatlı isteğini doğal yoldan gideriyor. Vatandaşımıza hem hakiki salep içiriyoruz hem de şifa dağıtıyoruz" diye konuştu.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri