Osmanlı mirası 141 yıllık Bursa Erkek Lisesinin müzesi eğitim tarihine ışık tutuyor

Osmanlı döneminde Bursa Mektebi Sultanisi adıyla kurulan ve 141 yıllık süreçte öğretmen ve öğrencileri arasında ünlü isimlerin de olduğu Bursa Erkek Lisesindeki müze, kentin eğitim hayatını gelecek nesillere aktaracak materyalleri yaşatıyor.

Sultan 2. Abdülhamid döneminde 1883 yılında açılan, Cumhuriyet'in ilanının ardından Bursa Erkek Lisesi adıyla faaliyetini sürdüren okulda Reşat Nuri Güntekin, Orhan Şaik Gökyay, Kazım Baykal, Ziya Samar, Süleyman Nazif gibi ünlü isimler öğretmenlik yaptı. Sait Faik Abasıyanık ise öğrenciyken ilk hikayesi olan "İpekli Mendil"i Bursa Erkek Lisesinde kaleme aldı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, eski başbakanlardan Ferit Melen, eski bakanlardan Kamran İnan, Orhan Cemal Fersoy, Mehmet Gölhan, Cemal Külahlı, Turhan Tayan gibi siyasetçilerin yanı sıra çok sanat, ekonomi ve eğitim hayatından birçok önemli isim bu liseden yetişti.

Okulun ilk binasına 1903-1906 yıllarında kütüphane, yatakhane, yemekhane, kapalı bir teneffüshane, 1911'de ise hamam ilave verildi. Yunan işgalinde binanın bir bölümü hastane olarak kullanıldı. Tarihi binada idari birimler, yakın tarihlerde yapılan ek binalarda ise derslikler yer alıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri