Osb Ve Serbest Bölgeler Platformu Sanayicilere Kolaylık Sağlayacak

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) öncülüğünde kurulan İzmir Organize Sanayi Bölgeleri ve Serbest Bölgeler Platformu, sanayicilerin özellikle enerji, nakliye ve belgelendirme maliyetlerini azaltmaya yönelik önemli adımlar attı.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) öncülüğünde kurulan İzmir Organize Sanayi Bölgeleri ve Serbest Bölgeler Platformu, sanayicilerin özellikle enerji, nakliye ve belgelendirme maliyetlerini azaltmaya yönelik önemli adımlar attı. EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar başkanlığında ve Aliağa OSB'nin evsahipliğinde toplanan platformda, OSB’lerdeki sanayicilerin kullandığı doğalgaz için toplu pazarlıkla alım gündeme geldi. Avrupa’ya ihracatta BALO’nun tercih edilmesiyle nakliye maliyetlerinde avantaj sağlanabileceği belirtilirken TSE’nin test, akreditasyon, eğitim ve belgelendirme ücretlerinde de yüzde 20 ile 40 arasında değişen oranlarda indirim sağlayacak protokol başlatıldı. OSB’lerin bürokratik işlemler için sanayicilerden istediği belgelerde de standart sağlandı.

Sanayicilerin rekabet avantajı elde etmesinde üretim girdilerini oluşturan kalemlerde de maliyetleri düşürücü çalışmalar yapmalarının önemini vurgulayan Yorgancılar, “Bu nedenle ortak kullanıma konu olan alanlarda, toplu alımlarla üretim üzerindeki yükleri düşürebiliriz.” dedi. Üretim girdilerinin başında enerjinin önemli rol oynadığına dikkat çeken Yorgancılar, şunları kaydetti: “2012 yılında 740 milyon metreküp doğalgaz kullanan İzmir’deki faal organize sanayi bölgeleri ve serbest bölgelerimiz, 2013 yılına ilişkin olarak 850 milyon metreküplük projeksiyon yaptı. Her organize sanayi bölgesi doğalgaz ihtiyacını tek tek tedarik etmek yerine, birlikte hareket ettiğimizde uygun şartlarda doğalgaz temin ettiğimiz gibi enerji maliyetlerimizi bir miktar aşağı çekebiliriz.”

Sanayicilerin doğalgaz alım görüşmelerini yapmak üzere oluşturulan komitenin başkanlığına, Aliağa OSB Yönetim Kurulu Başkanı Atıl Akkan getirildi. Sanayiciler OSB'lerde fabrika inşaatlarını yaptıktan sonra yapı kullanma belgesi için farklı evraklar istenmesi de platformun önemli gündem maddelerinden birini oluşturdu. İzmir’in ekonomide hakettiği konuma ulaşabilmesi ve OSB'lerdeki boş arsaların değerlendirilmesi amacıyla şehre yatırımcı çekmek için çaba gösterdiğini dile getiren Ender Yorgancılar, “Yatırımcıyı bir de bürokrasiyle uğraştırmayalım. Uygulamada birlik sağlanacak, her organize sanayi bölges, kanunda yer alan aynı evrakları isteyecek.” dedi.

Toplantıda ayrıca OSB'lerde atık toplama ve geri dönüşüm faaliyetlerinin yapılabileceği alanlarla sanayicilerden ayrıca Çevre Temizlik Vergisi ile evsel katı atık toplama bedeli alınması konularıyla ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı nezdinde görüşmeler yapılması kararlaştırıldı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri