Oruçoğlu dünya markaları arasında

Hedef Grup İcra Kurulu Üyesi Ercan Kara, Oruçoğlu markasının gelişen teknolojiyle birlikte pazar payını yüzde 7.5'lere taşımayı hedeflediğini açıkladı

***Oruçoğlu’nun bitkisel sıvı yağ sektöründeki yerini, pazar payını ve gelişim sürecini anlatır mısınız?
-Oruçoğlu yağ fabrikası İç Anadolu, Akdeniz, Ege bölgelerinin ortasında; Afyon ilinde 1968 yılında kuruldu. Geçen 44 yıllık sürede kapasitesi, teknolojisi, 70.000 metrekare arazi üzerinde 36.000 metrekare kapalı alanda, kesintisiz üretimi ile sektöre istikrar ve kalitesi ile katma değer sağladı. Gelişen teknolojiye ayak uydurarak yüzde 5’ler seviyesinde olan pazar payımızı yüzde 7,5 lara taşımayı hedefliyoruz.

***Ürün portföyünüz söz eder misiniz?
-Ayçiçek yağı, fındık yağı, sızma ve riviera zeytin yağı, mısırözü yağı, kanola yağı ürün gamımızın önemli bir bölümünü oluşturuyor. Profesyonel  uygulamalarda kullanılmak üzere özel reçete ile hazırlanan catering yağı da yine önemli bir ürünümüz. Ayrıca kalp dostu omega 3 katkılı ayçiçeği ve yine dengeli ve sağlıklı beslenme açısından tüketicilere pozitif katkılar sağlayan  oleik asit içeren fındık yağı ile linoleik-linolenik asit içeren ayçiçek yağının uygun oranlarda karıştırılmasıyla elde edilmiş E vitamini içeren rafine vinterize İdeal yemeklik karışım yağ üretimi ve satışı yapıyoruz.  Ürünlerimiz  4, LT, 5LT, 10 LT ve 18 LT teneke ambalajlarda ve 1 LT, 2LT, 3 LT, 5 LT ve 10 LT PET ambalajlarda satışı yapılmaktadır.
Sağlıklı ve dengeli beslenme ihtiyacında olan tüketicilerin gereksinimlerine cevap verecek 50’ye yakın farklı ambalaj çeşidimiz ile  alternatifler sunuyoruz. Şu anda Türkiye’de fındık kırımı ve ham yağ üretimi yapan tek tesisiz.

***Üretim kapasiteniz nedir? (günlük, aylık ve yıllık yağ işleme kapasiteniz)
İşletmemiz entegre bir tesis olup 2 ham yağ üretim tesisi (2 kırım + 2 extraction ünitesinden oluşan) , paralel çalışabilen 2 rafinasyon ve 1  dolum tesisinden oluşuyor.
Kırım kapasitemiz,günlük 750 ton, aylık  19,500 ton ve yıllık 234,00 ton.
Ham yağ üretimimiz  günlük 300 ton, aylık  7,800 ton ve yıllık 93,600 ton.
Küspe üretimimiz günlük 450 ton, aylık  11,700 ton ve yıllık 140,400 ton.
Rafine yağ üretimimiz günlük 300 ton, aylık  7,800 ton ve yıllık 93,600 ton.
Dolum ve ambalajlama kapasitemiz ise günlük 500 ton, aylık  13,000 ton ve yıllık 156,000 ton.

***Üretimde kullandığınız hammaddeler nerelerden tedarik ediliyor?
-Ham yağ üretiminde kullanılan tohumlar hem iç piyasadan hem de yurtdışından ithal yoluyla tedarik ediliyor. Ayçiçeği rafine yağ üretiminde kullanılan ham yağ ise doğrudan işletme içi kendi bünyemizde (in house) yağlı tohum kırımından üretildiği gibi, dışarıdan da tedarik ediliyor. Mısır özü yağı yerli piyasadan veya ithalat yoluyla dışarıdan ham yağ olarak alınıyor; işletmede rafine ediliyor.  Zeytinyağı Ege Bölgesi’nden riviera veya sızma şeklinde doluma hazır olarak alınıyor; Fındık yağı ise işletme içinde fındık kırımı, ham yağ üretimi ve rafinasyon ile elde ediliyor. Ayrıca kanola yağı da yine iç piyasadan veya ithalat kanalıyla tedarik ediliyor.
***Tedarikten üretime kadar devam eden sürecin aşamalarını genel hatlarıyla açıklar mısınız? (üretimde kalite anlayışınızdan da bahsederek)
-Ayçiçek yağı, Zeytinyağı, Mısır, Fındık, Kanola ve susam yağlarının üretiminde sağlıklı ve kaliteli bir sisteme sahip üretim tesislerinde, tohumdan başlayarak, dolum aşamasına kadar tüm işlemler otomatik olarak gerçekleşmekte ve insan eli değmeden ileri teknoloji ile hazırlanıyor. Tamamen ‘continue’ sistemle çalışan, İsveç Alfa Laval ve Belçika De Smet teknolojisi ile kurulmuş olan Rafine ünitesinde basınç, sıcaklık, vakum akış gibi kaliteyi etkileyen tüm parametreler bilgisayar kontrolü ile denetleniyor. Üretimin her aşamasında bulunan kontrol noktalarında ve bu noktalardan alınan numunelerin üzerinde 24 saat süren analizler yapılmakta ve bu işlem ile Oruçoğlu Yağ; yerinde ve tam zamanında "Kalite" felsefesini uygulamaktadır.
Üretimin bütün aşamalarında sertifikalarına sahip olduğumuz aşağıdaki sistemlere uygun üretim yapılıyor. Belgelerimiz; TS EN ISO 9001 :2008, Kalite Yönetim Sistemi ISO 22000 :2005,  HACCP Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi, OHSAS   18001  İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi, ISO 14001, Çevre Yönetim Sistemi, Helal Sertifikası (By Islamic Chamber Reserach and Informtaion Center (ICRIC), tüm ürünler için gerekli gıda sertifikaları ve tüm ürünler için gerekli tüm TSE sertifikaları.

***İç piyasada ürünleriniz kaç noktada tüketiciyle buluşuyor? Müşteri grubunuzun profilinden söz eder misiniz?
-Oruçoğlu ürünleri Ağırlıklı olarak Akdeniz, iç Anadolu, güneydoğu Anadolu, doğu Anadolu, Marmara, doğu kara deniz  bölgelerin de 15.000 in üzerinde noktada tüketici ile buluşuyor.
Müşteri grubu profilimiz; 44 yıllık istikrar ve güvenle ulaşabildiğimiz tüketicilerin tamamı tarafından beğenilerek tüketilirken; tüketici grubumuzun sadakati bizi ayakta tutan önemli etken.
***Biraz da ihracat çalışmalarınıza ilişkin bilgi aktarır mısınız? Kaç ülkeyle çalışıyorsunuz? Gelecekte hangi pazarlara girmeyi hedefliyorsunuz?
-Ağırlıklı Ortadoğu ülkeleri olmak üzere 20 civarı ülkeye ihracatımız devam etmekte; Hedefimiz Afrika ülkeleri.
***Türk bitkisel sıvıyağ ve zeytinyağı sektörünün bugünkü durumu hakkında değerlendirmelerinizi öğrenebilir miyiz? Sektörde yaşanan sorunlar ve gelişmeler nelerdir? Firma olarak en çok hangi konularda sıkıntılar yaşamaktasınız?
-Ülkemizde ağırlıklı ayçiçeği yağı ve zeytinyağı tüketiliyor.  Ülkemizde yeterli miktar ayçiçeği tohumu üretilememesi nedeni ile ihtiyacımızın önemli bir kısmını kara deniz ülkelerinden ithal ediyoruz. Karadeniz ülkeleri ürettikleri tohumu kendi ülkelerinde işlemeye başlaması ve büyük kapasiteler kurmaları ile tohum tedariğinde sıkıntılar başlamıştır. Zeytinyağı pazarı insan sağlığı açısından yararları ve ülkemizde yapılan yeni yatırımlar ile büyümesini sürdürmektedir. Bölgesel kolay üretimler ve no name markalar ile satılabiliyor olması çok sağlıklı numerik bilgiler alınamasa da gelecek yıllarda çok büyüyecek bir pazar.
Sektörün sıkıntıları; ayçiçeğinin ihtiyacımız oranında üretilmemesi.
Zeytinyağı ile ilgili toplum bilinci ve GSMH artması gerekir. Üretimlerin merdiven altından daha hijyen ve continue  tesislere taşınması rekabet ve tüketimi arttıracaktır.

***Geleceğe yönelik yeni yatırımlarınız ve hedefleriniz hakkında bilgi verir misiniz?  
-En son 2012’de Zafer Kalkınma Ajansı ile yapılan ortak proje kapsamında dolum fabrikasının inşaat ve zemin revizyon çalışmaları yapılmış, kurulan 6. Üretim hattıyla beraber dolum kapasitesi 2 katına çıkarılmış ve tamamen hijyenik ve kapalı bir ortamda ISO 22,000 Gıda Güvenliği şartlarında daha da iyileştirilmiş bir çalışma ortamı yaratılmıştır. Üretim tesisimizin verimliliğini artırmak ve artan kapasitesini karşılamak üzere yeni bir kazan dairesi yatırımı yanı sıra,  nispeten eski bir teknoloji ile çalışan (alttan boşaltmalı) 1. Extraksiyon ünitesinin kapalı devre ve kontinue çalışan yeni bir tesis haline getirilerek modernizasyonu; 2. rafine ünitesinin revizyon yatırımları ile kapasite artışının sağlanması; yine tam teşekküllü ekipman ve teknik personele sahip laboratuarımızı dışarıya da hizmet verecek şekilde akredite bir laboratuar haline getirilmesi, RBD Palm yağı ile ilgili rafinasyon ve tank yatırımlarımız   yakın dönem yatırım planlarımız arasında yer almaktadır. Oruçoğlu olarak özellikle Dolum Bölümü’ne yaptığımız yeni yatırım ile Pazar payımızın yüzde 5’ten yüzde 7,5’lere çıkartılması ve ihracat kapsamında  ciro oranımızın artırılmasını hedefliyoruz.  Tüm süreçlerini kalite sistemleriyle güvence altına alan  bölgesinde Türkiye’de sektöründe örnek bir şirket olmayı arzuluyoruz.
HABER MERKEZİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Röportaj Haberleri