Oruç tutanlara bayramda beslenme uyarıları

Ramazan ayında oruç tutanların, Ramazan Bayramı ile birlikte normal beslenme süresine geçişte yediklerine ve içtiklerine dikkat ederek sağlıklarını koruyabilecekleri bildirildi
Ramazan ayında oruç tutanların, Ramazan Bayramı ile birlikte normal beslenme süresine geçişte yediklerine ve içtiklerine dikkat ederek sağlıklarını koruyabilecekleri bildirildi.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Semahat Altuhul, Ramazan ayında oruç tutanların günde iki ana - üç ara öğün gibi yeterli ve dengeli beslenmişlerse, bayramda normal yemek düzenine geçişlerinde fazla zorlanmayacaklarını ancak iki öğün beslenmiş ve metabolizmaya yük getirecek tarzda yemek yemişlerse, bayram günlerinde de yediklerine dikkat etmedikleri taktirde bazı sindirim sistemi problemleriyle karşılaşabilirlerini söyledi.
Bir aylık oruç döneminden sonra Ramazan bayramı için çok çeşitli yemek ve tatlıların hazırlandığını hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Semahat Altuhul, ikramların aşırı tüketilmesi halinde yaşabilecek sağlık sorunlarına değindi. Altuhul, "Bayram ziyaretlerinde şerbetli hamur tatlıları ikram edilir ve kişilerin ısrarla yemeleri sağlanır. Bu durum sindirim sistemindeki adaptasyonu güçleştirir. Uzun süren oruç döneminden sonra bayram günlerinde insanlar psikolojik olarak aşırı yemek yeme eğilimine girerler. Ramazan ayından sonraki normal beslenme düzenine geçişte sindirim sisteminin uyumunu sağlamak gerekir. Bayramda hafif yiyecekler yiyerek, öğün programını düzenleyerek, ağır hamur işi ve tatlıları; aşırı yağlı, salçalı, tuzlu ve şekerli yiyecekler ile şekerli ve gazlı içecekleri kontrollü tüketerek veya bu tür gıdaları yemeyerek sindirim sisteminin uyumu sağlanabilir. Bir ay boyunca oruç tutmak, sindirim sistemini, organları, hormonları ve enzimleri dinlendirir. Karaciğer, vücudu toksinlerden arındırır.
Beslenmemizde etkili olan organlar, yeterli ve dengeli beslenilmişse, güç kazanır. Hormonlar ve enzimler, salgılarını daha dengeli salgılamaya başlar. Ramazan bayramında normal beslenme düzenine geçişte öğünlere, yenilenlere, içeceklere ve aktivitelere dikkat etmek gerekir ki, bu sağlıklı oluşum uzun süre devam edebilsin" dedi.

BAYRAMDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN BESLENME KURALLARI
Beslenme ve Diyet Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Semahat Altuhul, Ramazan Bayramında dikkat edilmesi gereken beslenme kurallarını şu şekilde sıraladı:
"Ramazan bayramının ilk gününden itibaren öğünlerinizi düzenleyin. Kahvaltıyı hafif yapıp, gün içinde de hamur tatlıları, şeker, çikolata gibi yiyecekler ile ağır ve yağlı yiyecekleri tüketmemeye dikkat edin. Kan şekerinizin düzenlenebilmesi için ana öğünleri atlamayın. Ramazan ayı boyunca su tüketiminiz yeterli olmamışsa, su kaybının engellenmesi için suyu ve sulu gıdaları tüketmeye özen gösterin. Ramazan bayramında kızartma, kavurma ve ağır hamurlu yiyeceklerin yerine daha çok buğulama haşlama, ızgara yiyecekler ve sulu pişirme yöntemlerini tercih edin. Bayramda her ikram edilen şekerli besini yemeyin. Şeker, boş bir enerji kaynağı olduğundan enerji alımını artırıp, kan şekerini dengeleyemez yeni tatlı krizleri oluşturur, yorgunluğa neden olur. Şeker, çikolata ve hamur tatlılarının tüketimini sınırlandırın. Diğer tatlı çeşitlerine göre daha az kalorili olduğu için sütlü ve meyveli tatlıları tercih edin. Sunulan ikramlardan yarım ölçü tüketmeye çalışın. Tatlı yerine meyveyi tercih edin. Bayram yemeklerini çok yağlı, tuzlu, fazla salçalı ve baharatlı ya da kızartma ve kavurma yöntemleriyle hazırlamayın. Bu şekilde hazırlanan yemekler, sindirim sisteminizi yorar ve şişkinlik yapar. Bayram ziyareti yaptığınız her evde çay, kahve gibi kafeinli içecekler, gazlı içecekler, kola, şerbet gibi içecekler ikram edilecektir; bunların aşırı tüketiminden kaçının. Bu içecekler aynı zamanda şeker yüklüdür. Şekerli içecekleri mümkün olduğunca içmeyin. Suyu, bitki çaylarını, taze sıkılmış meyve suyunu ya da ayranı tercih edin. Yemeklerinizi yavaş yiyin, iyice çiğneyin, yemek yemekte aceleci olmayın. Bayram yemeklerine ilaveten, sofranızda yoğurt ve salatayı mutlaka bulundurun. Yemeklerinizi dengeli, küçük porsiyonlar şeklinde tüketin. Bayram yemeğine ek olarak börek, dolma, sarma, pilav gibi yemekler var ise ölçülü yemeğe, yanında ekmek yememeye ya da ekmeği kepekli olarak tüketmeye çalışın. Bayramda akşam yemeklerinizi hafif seçin. Kuru yemiş tüketilecekse abartıya kaçmadan yiyin. Fındık, fıstık, ceviz gibi yemişler krom minerali içerdiği için insülin hormonunu dengeleyip kan şekerinin düşmesini engelleyecektir. Bu nedenle bir avuç kadar leblebi, kurutulmuş meyve, badem, fındık veya fıstık seklinde her gün olmamak koşulu ile kuruyemiş tüketebilirsiniz. Bayram boyunca, metabolizmanızı dengeleyebilmeniz için yürüyüşünüzü ihmal etmeyin. 45-60 dakika kadar tempolu yürüyüşleriniz metabolizmanızı hızlandırır".

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri