Oruç, onlar için daha zor

Sıcak hava nedeniyle bir çok insan oruç tutmakta zorlanırken, 40 dereceyi aşan sıcak havada güneşin altında ağır şartlarda çalışan inşaat işçileri bu zor şartlara rağmen oruçlarını tutmaya çalışıyor

Sıcak hava nedeniyle bir çok insan oruç tutmakta zorlanırken, 40 dereceyi aşan sıcak havada güneşin altında ağır şartlarda çalışan inşaat işçileri bu zor şartlara rağmen oruçlarını tutmaya çalışıyor. Kimi işçiler güçten düşünce orucu yemek zorunda kalıyor.

Ramazan ayının yaz mevsimine gelmesi nedeniyle bir çok insan oruç tutmakta zorlanıyor. Özellikle küçük yaştakiler ve belli bir yaşın üzerinde olanlar sıcak havanın da verdiği susuzluk hissi ile zor anlar yaşıyor. Bir çok insan oruçluyken dışarı çıkmaktan dahi  kaçınırken, bazıları da oruçlu olmalarına rağmen, güneşin altında, 40 dereceyi aşan sıcaklıkta çalışıyor. Sıcak havaya rağmen hem oruç tutup hem de işini yapmaya çalışan inşaat işçileri bunun en somut örneğini oluşturuyor.

ENERJİLERİ BİTİNCEYE KADAR ÇALIŞIYORLAR

Fetih Caddesi üzerinde bulunan bir kooperatifte sıvacılık yapan Vanlı İsmail Yıldız,  oruçluyken çalışmanın zor olduğunu fakat, çalışmak zorunda olduklarını söyledi. Normalde inşaatta çalışma şartlarının zor olduğunu belirten İsmail Yıldız, Ramazan ayında bu şartların daha da zorlaştığını ifade etti. Havanın sıcak olması nedeniyle günün sadece belli saatlerinde çalıştıklarını söyleyen Yıldız, “Ramazan ayında inşaatlarda çalışmak daha zor bir hal alıyor. Sıcak hava ve kızgın güneş işin zorluğuyla birleşince çalışmak neredeyse imkansız hale geliyor. Biz de günün serin saatlerinde çalışmaya gayret ediyoruz. Sabah saat 06.00’da iş başı yapıyor, öğlen saat 13.00 gibi işi bırakıyoruz. Zaten bu saatlere kadar çalıştıktan sonra enerjimiz bitiyor. Daha sonra istesek de verimli bir şekilde çalışamıyoruz. Güneş vurdukça, yerden metrelerce yükseklikte güneşe karşı durabilmek için aşağıya hiç bakmıyoruz. İnşaatın işlerini yetiştirebilmek için sabahtan akşama kadar çalışmak zorunda olan arkadaşlarımız da var. Her ne kadar oruçluyken çalışmak zor olsa da Allah sabrını veriyor. Biz de bunun mükafatını hem dünyada hem de ahirette almayı umut ediyoruz” dedi.

BAZILARI ORUÇ TUTAMIYOR

İnşaatta alçı ve sıva işleri yaparak evinin geçimini sağlayan Kayserili Kadir Akdeniz de, Ramazan ayında inşaatlarda çalışmanın zorluklarını anlattı. Normal bir günde güneş yaktığı zaman su içip birşeyler atıştırdıklarını, bu sayede yeniden enerji kazandıklarını söyleyen Kadir Akdeniz oruçluyken böyle bir imkanları olmadığı için daha çok zorlandıklarını bazen niyet etmediklerini ve oruçlarını kazaya bıraktıklarını ifade etti. Ramazan ayında çalışmanın kendileri için zor olmasına karşılık bereketli olduğunu da dile getiren Kadir Akdeniz “İnşaatın en zor işini belki de biz yapıyoruz. Çünkü yeri geliyor güneşin altında, 11. katta, iskelelerin üzerinde sıva yapmaya çalışıyoruz. Başımız dönse, Allah korusun geri dönüşü yok, aşağıya düşeriz. Çalışmayana ekmek yok derler, biz de evimizin rıskı, çocuklarımızın geleceği için bütün zorluklara rağmen çalışıyoruz” diye konuştu.

AĞRI’DAN KONYA’YA ÇALIŞMAK İÇİN GELDİ

İnşaatlarda çalışmanın zorlukları anlatmakla bitmiyor. İşsizlik nedeniyle yaklaşık 6 yıl önce Mardin’den Konya’ya göç eden Abdülsamet Ot da, “Ağrı’da işsizlik vardı. Bir tanıdık vasıtasıyla Konya’ya gelerek burada inşaatlarda çalışmaya başladım. O gün bugündür çalışıyorum. Oruçluyken, sıcakta çalışmak zor oluyor ama başka alternatifimiz yok. Sabah saat 06.00’da iş başı yapıyoruz. Öğlen saat 14.00 gibi hava iyiden iyiye ısınıyor ve çalışamaz duruma geliyoruz. Zaten enerjimiz de bitiyor. Sonra paydos ederek evimize gidip dinleniyoruz. Sabahleyin erken saatlerde çalışmaya başladığımız için çevredekiler rahatsız olduklarını söyleyip şikayet ediyorlar. Ama biz de çalışmak zorundayız” dedi.

HABER MERKEZİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri