Ortak akılda birleşelim

7 Haziran Genel Seçimleri'nin ardından hiçbir partinin tek başına iktidar olamaması iş dünyası başta olmak üzere birçok sektörde endişeye yol açtı. Uzmanlar ise seçimin psikolojik etkisinden uzaklaşmak gerektiğini belirterek, "Ortak akıla" vurgu yaptı

7 Haziran Genel Seçimleri sonuçlarının ardından karamsar bir tabloya sürüklenmek isteyen Türkiye'de seçimin sonuçları vatandaşa olumsuz yansıtılıyor. Seçimin psikolojik etkileri olumsuz bir şekilre devam ederken, bu olumsuz hava Türk ekonomisine de ciddi zarar veriyor. 13 yıl aradan sonra koalisyonun gündeme gelmesi vatandaşta olumsuz bir hava uyandırıyor.

Seçim sonuçlarına göre de hükümet senaryoları ortaya atılmaya başlandı. En çok öne çıkan ise AKP azınlık hükümeti, AKP-MHP koalisyonu, AKP-CHP koalisyonu, CHP-MHP- HDP koalisyonu, CHP-MHP azınlık hükümeti şeklinde.

SAĞDUYU ÇAĞRISI

Uzmanlar ise ülkenin kaos ortamına sürüklendiğini dikkat çekerek sağduyu çağrısında bulunuyor. Genel seçimlerde oyların yaklaşık yüzde 41′ini alarak birinci parti olan ancak tek başına iktidar kuramayan AKP, gözleri dünyadaki koalisyon senaryolarına çevirdi. Almanya'nın 2013 Federal Seçimleri’nde Türkiye’ye benzer bir tabloyla karşı karşıya kalması örnek gösteriliyor. Almanya'da da 2013 yılındaki son genel seçimler, koalisyon hükümetiyle tamamlandı.

Almanya'nın 66 yıl içinde yalnızca bir kez tek parti iktidarı yaşaması da Türkiye'nin koalisyona olan bakışını değiştirmeye yardımcı oluyor.  Geçmişte birçok kez koalisyon hükümetleri kuran Türkiye ise, 1980 darbesiyle getirilen yüzde 10 barajı sonrası 2003 seçimlerinde bu yana, yani 12 yıldır, tek parti iktidarıyla yönetiliyor.

Türkiye’de çoğulcu bir parlamenter sistem yerine, çoğunlukçu sistem uygulanıyor. Bu da yüzde 10 gibi bir seçim barajı uygulayan Türkiye için, tek parti hükümetlerinin kurulmasını kolaylaştırıyor. Ancak mevcut sonuçlara göre yüzde 10 barajını geçen 4 partinin birden meclise girecek olması, Türkiye için koalisyon hükümetini zorunlu kılıyor.

BİR AN ÖNCE HÜKÜMET KURULMALI

Seçim sonuçlarını değerlendiren Konya Sanayi Odası  (KSO) Başkanı Kütükcü ise, “Ekonomi” vurgusu yaptı. Seçim sonuçlarının hayırlı olmasını temenni eden Kütükcü, "Tüm siyasi parti liderlerini ülkenin geleceği üzerinde ortak akılda buluşmaya davet ediyoruz. Bir an önce de ekonomiye odaklanmamız gerekiyor. Öncelikle seçim sonuçlarının ülkemiz ve şehrimiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum. Milletimiz bir seçim sürecini daha tamamlamıştır. Tabi Türk iş dünyası olarak, Konya iş dünyası olarak bizler için asıl olan, ülkede istikrarın ve güven ortamının sağlanmasıdır. Bunun için tüm siyasi parti liderlerini, ülke çıkarlarını parti çıkarlarının üzerine koymaya ve sağduyulu davranmaya davet ediyoruz. Şimdi Türkiye’de bir an önce hükümet kurulmalı ve ülke, ekonomi gündemine odaklanmalıdır. Tüm dünyanın ekonomik kaygılarının arttığı bu dönemde, kendi iç gündemimize takılı kalarak kazanımlarımızı kaybetmemeliyiz" dedi.

Sosyolog Doç. Dr. Özgür Sarı ise, koalisyonun  her zaman kriz getireceği anlamına gelmediğini belirterek, “Artık Türkiye olgunlaştı. Eski Türkiye olmadığı için koalisyon fayda getirebilir. Ancak Türkiye'de toplumsal ayrımlaşma ve kutuplaşma körükleniyor. En başta bunu siyasetçiler aşmalı. Siyasetçiler biraraya gelmezse tabanlar da bir araya gelmez. Parti liderleri keskin konuşmalardan kaçınmalı. Erken seçim denilerek vatandaşın kafası karıştırılmamalı. Belki vatandaş koalisyonu da görmek istiyor” dedi.

AHMET DAVUTOĞLU GÜVEN VERİYOR

Türkiye'yi krize sokmamak adına orta yolda buluşmak gerektiğinin altını çizen Sarı, “Partiler birbirleriyle olan diyaloglarını geliştirmeli. Karşı oldukları görüşleri ya da sakıncalı buldukları konuları birbirlerine aktarmalılar. Hemen kestirip atmak kötü sonuçların doğmasına olanak vermektedir.  Ancak partiler Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın müdahil olmasını istemiyorlar. Bu sıkıntıların sebebini ben buna bağlıyorum. Ahmet Davutoğlu uzlaşımcı yapısıyla ön plana çıkıyor. Davutoğlu ile masaya otururlarsa gayet de güzel bir koalisyon olur. Erdoğan artık AK Parti'ye hüküm etmemeli. Erdoğan seçim propagandalarında bunu gösterdi. Uzlaşımcı ara yapıcı bir Cumhurbaşkanı görmeliyiz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın uzlaşmacı bir lider olarak 4 parti liderini toplaması gerektiğini kaydeden Sarı, “En iyi sonuç dörtlü koalisyondur. Bu şekilde meclisin tamamı hep birlikte hareket edebilir. Partiler kendilerinden ödün vererek uzlaşmaya gidebilir. Ne olacaksa mevcut siyasi partiler arasında olsun. Perde arkasından kimse karışmasın” ifadelerini kulandı.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri