Ortadoğu'nun kaderi Türkiye'nin adımına bağlı!

Araştırmacı Dr. Erol Mütercimler, “Türkiye, bu olayda taraf olursa Ortadoğu'da mezhep savaşları başlar. Son 18 yılda dış politikada sadece 2 kez doğru adım atıldı” dedi

İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin ABD tarafından öldürülmesinin ardından, iki ülke arasındaki gerginlik tavan yaptı. İran, Süleymani için intikam sözü verdi. İran, verdiği sözün hemen ardından ABD'nin Irak'ın Erbil ve Anbar şehirlerinde bulunan hava askeri üslerine saldırı düzenledi. İran Devlet Televizyonu, Irak'taki saldırıda 80 ABD askerinin öldüğünü duyurdu. Yaşanan olay, gerek sosyal medyanın gerekse medya kuruluşlarının ana gündemi haline geldi. İran, saldırıların bundan sonra da devam edeceğini dile getirirken, ABD ise “Bu olaya sessiz kalmayacağız” dedi. Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Araştırmacı-Yazar Erol Mütercimler, ABD ile İran arasında yaşanan gerginlik ile ilgili Merhaba Gazetesi'nin sorularını yanıtladı.

18 YILDA 2 KEZ DOĞRU POLİTİKA İZLENDİ

Araştırmacı-Yazar Erol Mütercimler, Türkiye'nin ABD ile İran arasında yaşanan olaya yaklaşımının doğru olduğunu dile getirdi. İki ülke arasında yaşanan olaylara tarafsız yaklaşımın Türkiye'nin lehine olacağını aktaran Mütercimler, “Türkiye, bu kez doğru bir politika izliyor. 2002-2020 tarihleri arasındaki dış politikadaki gelişmelere şöyle bir bakacak olursak; Türkiye, bu 18 yıl içinde dış politikada 2 kez doğru yöntem izledi. Bunlardan ilki Libya konusunda gösterdiği hassasiyet, ikincisi de ABD-İran arasında yaşanan olaya tarafsız yaklaşımı. Türkiye, bu 2 doğru dış politikanın dışında dış politikada hep yanlış yaptı” dedi.

TÜRKİYE ABD-İRAN GERGİNLİĞİNE BULAŞMAMALI!

“Türkiye'nin kesinlikle bu olaya bulaşmaması gerekir” diyen Mütercimler, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu olaya mesafeli durmalıyız. Bölgenin ülkesi olan Türkiye ve İran'dır. Er veya geç ABD bir gün bu bölgeden çekilip gidecek. İzlenen politikaya bakılacak olursa, her iki ülkeye de mesafeli davranılıyor. Evet, yine söylüyorum doğru olan da budur. Bölgedeki bu tarz olayların bitirilmesi yönünde Türkiye'nin daha fazla çaba harcaması gerekir. Bu olayda da olması gereken, gerginliği bitirecek hamlelerin atılmasıdır.

ORTADOĞU'YU MEZHEP SAVAŞINA ÇEKMEK İSTİYORLAR

Türkiye'ni ABD ile İran arasında yaşanan bu gerilime müdahil olması durumunda, Ortadoğu'nun mezhep savaşına gireceğini söyleyen Mütercimler, böyle bir senaryodan endişe duyduklarını da kaydetti. ABD'nin Ortadoğu'da mezhep savaşı istediğini ve bu yönde bir politika izlediğinin altını çizen Mütercimler konuşmasını şu şekilde sonlandırdı: “Amaç, gayet açık ve net. Erbakan'ın 2003 yılında söylediği 'İran'dan sonra hedef Türkiye'dir' sözünü çok doğru buluyorum. 1990'lı yıllarda bende katıldığım televizyon programlarında bunu sürekli dile getirmiştim. Asıl hedef Türkiye'dir. Uyanık olmalıyız.”

EMRE ÖZGÜL

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri