Örnektepe’de Kentsel Dönüşüm İçin İmzalar Atıldı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Beyoğlu Belediyesi arasında Örnektepe ve Sütlüce Mahallelerini kapsayan riskli alanlarda kentsel dönüşüm protokolü imzalandı. 28 dönümlük alanı kapsayan projede, 95 bina ve 300 bağımsız bölümün dönüşümü...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Beyoğlu Belediyesi arasında Örnektepe ve Sütlüce Mahallelerini kapsayan riskli alanlarda kentsel dönüşüm protokolü imzalandı. 28 dönümlük alanı kapsayan projede, 95 bina ve 300 bağımsız bölümün dönüşümü gerçekleşecek. Dönüşüm sonrası mahalle yaklaşık 600 hane olacak.

Beyoğlu’ndaki Park Otel’de gerçekleştirilen toplantıda Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ve Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan protokol imzaladı.

Konuyla ilgili bilgi veren Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan projenin iki etaptan oluştuğunu ve birinci etapta bulunan tüm hak sahipleriyle yüzde yüz anlaştıklarını belirtti. Demircan, “Birinci etapta tahliyeleri yaptık, kira yardımı sistemini çalıştırmaya başladık, yıkımları gerçekleştirdik. Hemen bugünden sonra yapım ihalelerini gerçekleştireceğiz. En kısa sürede Allah’ın izniyle temeller atılacak, evler ve işyerleri yükselmeye başlayacak. Projenin ikinci etabıyla ilgili vatandaşlarımızla görüşüyor, tasarladığımız Örnektepe’yi anlatıyoruz. Şifahi olarak yüzde 100’e varan mutabakat var. İnşallah ikinci etapta en kısa sürede sözleşmeleri imzalayacağız.” diye konuştu.

Hak sahiplerinin yapılarını yenileyeceklerini ve karşılığında herhangi bir ödeme almayacaklarını ifade eden Demircan “Anlaşmamızı yerinde dönüşüm esasına göre düzenledik. Mahalle kimliğini, yenilenmiş Örnektepe’ye olduğu gibi taşıyacağız. Okul, cami, sosyal donatı alanları, dükkanlar, otoparklar. Kökü mazide bir ati, bir gelecek, bir mahalle kuracağız.” dedi.

‘HALİÇ’İN SİLUETİNE UYGUN MİMARİ KONSEPT UYGULANACAK’

Örnektepe Mahallesi’nde gerçekleştirilecek kentsel dönüşüm projesinin 28 dönümlük alanı kapsadığını ifade eden Demircan, “95 bina ve 300 bağımsız bölümün dönüşümünü sağlayacak proje mahalle kültürünü ve sıcaklığını yansıtacak. Dönüşüm sonrası 600 civarında haneye sahip olacak mahallenin kendi bakkalı, fırını, camisi, semt konağı, sosyal imkânları ve yeşil alanları olacak. Kısa sürede inşasına başlanması planlanan projede Haliç’in siluetine ve kimliğine saygılı bir mimari konsept uygulanacak.

‘MAHALLE DEĞERİ ÖNEMLİ’

Türkiye’de ciddi bir şekilde kentsel dönüşüm yapıldığını belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, kentsel dönüşümün bakanlıklarının haricinde Başbakanlığa bağlı TOKİ tarafından da yürütüldüğünü kaydetti. Kentsel dönüşümün yeni bir proje olduğunu aktaran Güllüce, “Mahalle tarzı hem siyasal olarak tercihimiz hem de geleneksel olarak tercihimizdir. Çünkü mahalle, metropolleşen İstanbul’da bir tarzdır. Çocukluğumuzda mahalleler arasında maç olurdu. Mahalleler arasında kavgalar olurdu. Bizim mahalle, sizin mahalle olurdu. ‘Bizim mahalle’ olmanın bir takım özellikleri vardı. Bu toprakların kendine has özellikleri var. Komşuluk, arkadaşlık, ağabeylik değeri gibi. Mahallenin ağabeyi, amcası gibi. Başka topraklarda bilinmeyen ama asırlardır bu topraklarda üretilen değerler var. Mahalle değerinin korunmasından yanayız.” dedi.

İmzaların atılmasının ardından Başkan Demircan, Beyoğlu’nda kentsel dönüşümün gerçekleştirileceği alan için yapılan maketi Bakan Güllüce’ye anlattı, basın mensuplarına bilgi verdi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri